Cronica serii – Adina Florea este propunerea lui Tudorel Toader pentru poziția de procuror-șef DNA

1. Adina Florea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, este propusă de ministrul Justiţiei pentru postul de procuror-şef al DNA, vacant din 9 iulie, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Propunerea ministrului Tudorel Toader pentru conducerea DNA urmează să fie trimisă CSM, pentru avizul consultativ, apoi preşedintelui Klaus Iohannis, în vederea numirii în funcţie. (News.ro)

2. Fondul Monetar Internațional se află în proces de revizuire a estimărilor privind creșterea economică a României în acest an și, bazat pe evoluțiile din ultimele luni, va revizui prognoza de creștere economică „către zona de 4-4,5%”, de la 5,1% în prezent, a declarat reprezentantul rezident al FMI pentru România, Alejandro Hajdenberg. Guvernul și-a construit bugetul pe o estimare de creștere economică de 5,5%, inclusiv la recenta rectificare bugetară, iar o rată mai redusă de creștere înseamnă venituri mai puține la buget și o probabilitate mai ridicată ca ținta de deficit bugetar să fie depășită. (Profit.ro)

3. MissFresh, o platformă online de ecommerce din China care vinde lapte, carne, fructe de mare, legume și fructe, va primi o investiție de $450 milioane de la mai mulți investitori printre care Goldman Sachs Investment Partners și Tencent. Piața online de mâncare fresh din China a ajuns la $20+ miliarde/an, iar ritmul de creștere este de 50% pe an. MissFresh a primit în decembrie o investiție de $500 milioane, Seria D, la două luni după ce Tiger Global Management și chinezii de la Genesis Capital investiseră $230 milioane în Seria C de finanțare. $1180 milioane în mai puțin de un an. (Axios)

4. Guvernul german a aprobat un act normativ pentru a limita majorarea semnificativă a chiriilor în marile orașe, un fenomen care îi afectează pe chiriași și generează îngrijorări că piața imobiliară ar putea fi supraîncălzită. Ministrul Justiției din Germania, Katarina Barley, cea care a introdus actul legislativ, a subliniat că prevederile vor permite noilor chiriași să cunoască sumele pe care le plăteau foștii chiriași și dacă lucrările de renovare efectuate de proprietar justifică o eventuală majorare a chiriei. (Reuters)

5. Un sondaj de opinie arată că 84% dintre români consideră că platformele online ar trebui să remunereze organizaţiile media pentru refolosirea conţinutului acestora. În România, unde sondajul a fost realizat pe un eşantion de 800 de cetăţeni, percepţia este covârşitor în favoarea remunerării creatorilor de conţinut. Astfel, 91% dintre românii participanţi la sondaj s-au declarat de acord cu adoptarea unor reguli care să garanteze protecţia şi remunerarea creatorilor, iar 84% dintre repondenţi consideră că platformele online ar trebui să remunereze organizaţiile media pentru refolosirea conţinutului acestora. De asemenea, 67% dintre români consideră că giganţii americani din tehnologie au mai multă putere decât Uniunea Europeană, iar 51% dintre repondenţi sunt de părere că giganţii din tehnologie compromit funcţionarea democraţiei în Europa. (News.ro)

6. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că cetăţenii care doresc unirea Republicii Moldova cu România sau cu orice alt stat trebuie declaraţi persona non grata în Republica Moldova. (News.ro)

7. Cercetătorii americani au descoperit că o specie de rechin ciocan este omnivoră, consumând alge de mare. Este pentru prima oară când o specie de rechin este declarată omnivoră. (TheGuardian)

8. Antoine Doucerain, director general al Dacia, numit în funcție la 1 mai, a demisionat „din motive personale”, de la conducerea companiei, fiind înlocuit, interimar, de Jérome Olive, care a mai condus compania în perioada 2010 – 2013. Jérome Olive va asigura, începând din luna septembrie, funcția de director general al Automobile Dacia și director general al Groupe Renault România, înlocuindu-l pe Antoine Doucerain, a anunțat joi compania. (Profit.ro)

9. Japonia va face primul pas pentru construcția unui „lift” spațial prin lansarea, săptămâna viitoare, a doi mici sateliți care vor „întinde” în spațiu un cablu de oțel pe care se va deplasa un mic cub. Cercetătorii vor monitoriza acțiunea prin intermediul camerei pentru a studia modul în care sistemele funcționează pe orbită. „Va fi primul experiment din lume pentru a testa mișcarea liftului în spațiu”, a declarat un purtător de cuvânt al proiectului. (Smithsonian)

10. Pentru a putea locui în satul Las Estrellas, din Antarctica, trebuie să-ți scoți apendicele. Las Estrellas se află la mai mult de 1.000 km de cel mai apropiat spital. (BBC)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Economia zonei euro a crescut cu 12,7% în trimestrul al treilea – Cronica serii
Kamala Harris, de la București: Un atac împotriva unei ţări NATO este un atac împotriva tututor – Cronica serii
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău