Sondaj: În ultimul an numărul tinerilor (16-24 de ani) care vor să plece din țară s-a triplat – Cronica serii

1. În ultimul an numărul tinerilor (16-24 de ani) care vor să plece din țară s-a triplat, arată rezultatele barometrului „Insights PulseZ”. Fetele își doresc mai mult decât băieții să plece, iar pe grupe de vârstă, cei din categoria 16-18 ani sunt cei mai deciși, arată rezultatele studiului. (Hotnews)

2. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, hotărârea prin care propune următoarele măsuri: fără certificat verde pentru copiii până în 12 ani, carantina de noapte în weekend de la incidența de 6 la mie doar pentru nevaccinați, accesul la restaurantele din malluri cu certificatul verde când rata de infectare trece de 3 la mie. (G4Media)

3. Ultimele măsuri decise de Guvern prin hotărâre fie că este vorba de introducerea certificatului verde COVID-19, fie permiterea circulației pentru persoanele vaccinate în cazul carantinei sunt în afara Constituției, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. El precizează că Guvernul nu poate institui astfel de măsuri care afectează drepturi și libertăți fundamentale prin hotărâre de Guvern. Pentru așa ceva este nevoie de lege. (Hotnews)

4. Prețurile la electricitate vor rămâne mari în România cel puțin în următorii 4-5 ani, cât timp vom utiliza cărbune pentru producerea de energie, a afirmat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (Digi24). Prețul gazelor pentru iarna 2022-2023 va scădea la jumătate față de această iarnă, iar Guvernul nu ia în calcul o plafonare a prețurilor la producători, a afirmat Niculae Havrileț, consilier al ministrului Energiei. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Piața imobiliară din Statele Unite a scăzut în august. Prețurile au scăzut luna trecută cu 2% comparativ cu iulie, cel mai mare declin din aprilie. Și vânzările au scăzut cu 1,5% comparativ cu august 2020, prima scădere anuală din iunie 2020. (WSJ)

5. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna august 2021 cu 1,7% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 449,906 miliarde lei şi cu 15,5% (9,7% în termeni reali) faţă de august 2020, arată datele BNR. (News.ro)

6. Dacian Cioloş a obţinut cele mai multe voturi în cursa pentru alegerea preşedintelui USR PLUS, însă va intra în turul al doilea cu Dan Barna, pentru că nu a întrunit 50% +1 din voturile valabil exprimate. Au votat 32.815 (74.4%) din totalul de 44.114 electori. Dacian Cioloş a obținut 15.111 (46.0%); Dan Bârna 14.404 (43.9%), iar Irineu Dărău 3.300 (10.1%). (News.ro)

7. DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al fostului vicepremier USR, Dan Barna, pe 14 iunie 2021, pe motiv că “fapta nu există”. Dosarul lui Dan Barna a mai fost clasat o dată, pe 18 martie 2019, de către procurorii DNA Alba Iulia, dar pe 28 octombrie 2019, în plină campanie prezidenţială, adjunctul de atunci al şefului DNA a infirmat soluţia de clasare şi a dispus redeschiderea cazului. (G4Media)

8. Cei care vor dori să practice sporturile de iarnă în sezonul 2021-2022 la Poiana Brașov vor fi obligați cel mai probabil, să prezinte dovada vaccinării anti-COVID-19 ori un test negativ, a anunțat viceprimarul Sebastian Rusu. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Lituania le recomandă cetățenilor săi să nu mai cumpere telefoane produse de companiile chinezești, după ce a descoperit funcții de cenzură, care pot fi activate de la distanță, pe smartphone-urile Xiaomi. Oficialii guvernamentali spun că telefoanele Xiaomi pot cenzura anumite fraze în limba chineză, precum „Tibet liber” sau „Trăiască independența Taiwanului”. (Reuters)

9. Infecția cu Covid-19 ar putea semăna cu o răceală obișnuită până în primăvara anului viitor ca urmare a creșterii imunității oamenilor în fața virusului datorită vaccinării sau expunerii, crede profesorul Sir John Bell care a făcut parte din echipa ce a dezvoltat vaccinul Oxford-AstraZeneca. Expertul crede că pentru Marea Britanie ce a fost mai rău a trecut și situația ar trebui să fie bună odată ce este depășită iarna. (Hotnews)

10. Autoritățile chineze le-ar fi cerut guvernelor locale să se pregătească pentru căderea potențială a Evergrande, semnalând o reticență în salvarea dezvoltatorului imobiliar, în timp ce se pregătește pentru consecințele economice și sociale generate de problemele companiei. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Trump ameninta aliatii din NATO, Argentina eliminata de la Cupa Mondiala
Candidatura Rovanei Plumb la postul de comisar european pentru Transporturi a fost respinsă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău