Cronica serii – ALDE si UDMR nu vor ordonante de urgenta pe codurile penale

1. Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,13%, cel mai mare nivel din mai 2014, potrivit datelor publicate luni de BNR.

2. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că modificarea Codurilor penale va fi făcută exclusiv prin procedură parlamentară, el susţinând că nu a propus nimeni şi nu s-a discutat despre adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Codurilor şi nici despre adoptarea acestor modificări prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului. (News.ro)

3. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat luni că Uniunea nu susţine adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale, spunând că legile se dezbat şi se fac în Parlament. Kelemen a precizat că atacarea modificărilor aduse la Codurile penale la Curtea Constituţională reprezintă o pârghie instituţională şi este bine să avem şi punctul de vedere al Curţii. (News.ro)

4. Președintele Donald Trump vrea să blocheze accesul Chinei la tehnologii interzicând firmelor americane de tehnologie să mai accepte investiții din partea firmelor chineze și punând stop exportului de tehnologie americană către China. (WSJ)

5. China a depășit SUA la numărul de „unicorni” (companii startup evaluate la +$1 miliard), 162 la 132. Media investițiilor de tip Serie A într-un startup din China a crescut anul trecut la $32.8 milioane.

6. Guvernul american subvenționează anual cele 4500 de ferme care produc zahăr cu $4 miliarde. (MarketWatch)

7. Nasa și-a actualizat planul, pe următorii 10 ani, pentru a preveni eventualele coliziuni ale Pământului cu un asteroid și pentru a pregăti măsurile necesare în cazul în care coliziunea are loc. (ScientificAmerican)

8. SIF Oltenia își vinde întreaga participație deținută la BCR, de 6,3%, pentru 140 milioane euro, tranzacție care evaluează banca la circa 2,2 miliarde euro. SIF Oltenia a înstrăinat pachetul la un preț cu 28% mai mare fata de suma incasata de celelalte SIF-uri în urmă cu 7 ani și cu 17% peste prețul unei oferte de retragere obligatorie derulată de BCR în urmă cu un an și care situa valoarea băncii, conform evaluării Deloitte la 8,76 miliarde lei. (Profit.ro)

9. Blue Origin, compania fondată de Jeff Bezos/Amazon, va începe să vândă bilete pentru zboruri în jurul Pământului din 2019. Virgin Galactic și SpaceX sunt principalii concurenții Blue Origin pe acest gen de excursii. (SpaceNews)

10. Amazon a ajuns la aproape 100 de branduri proprii care vor genera vânzări de $25 miliarde în următorii 4 ani. (NYTimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Amnesty International acuză armata ucraineană că pune în pericol civilii – Cronica serii
Maia Sandu este noul premier al Republicii Moldova – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău