Cronica serii – Planeta e mai verde cu 5% comparativ cu începutul anilor 2000

1. Datele obținute prin satelit de NASA arată că, în comparație cu începutul anilor 2000, planetă are acum cinci milioane de kilometri pătrați de suprafață “verde” în plus pe an, o creștere de 5%. “Vinovate” de această creștere sunt China și India. (Link)

2. Primăria Capitalei a lansat în testare primele patru aplicaţii mobile: infoSTB (transport public), Parking Bucureşti, Social alert Bucureşti, Trafic alert Bucureşti. Bucureştenii pot testa aplicaţiile şi pot contribui la optimizarea lor. (News.ro)

3. Călin Popescu Tăriceanu a depus la Senat un proiect de lege care introduce obligația pentru ministere, autorități publice centrale și cele din subordinea lor, consiliile locale și județene ca 10% din autoturismele pe care le achiziționează să fie electrice. Inițiativa legislativă a președintelui Senatului propune modificarea OUG 80/2000 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice. (Hotnews)

4. Comercianții sunt obligați de astăzi să accepte de la clienți returnarea ambalajelor reutilizabile în schimbul a 0,5 lei pentru fiecare ambalaj. Din 2022, garanția pentru ambalaje va trebui achitată de comercianți și pentru ambalajele nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1-3 litri. (Profit.ro)

5. Cercetătorii studiază mutația genetică de care suferă Jo Cameron, 71 de ani, care o face pe această imună la durere și anxietate. Ei spera să obțină astfel un tratament eficient împotriva durerii. (NYTimes)

6. Este din ce în ce mai greu să intri la universitățile de top americane, rata admiterii la Havard scăzând la 4,5% anul acesta, de la 4,6% cât a fost anul trecut. La Yale rata admiterii a scăzut la 5,91%, de la 6,31% anul trecut, ceea ce înseamnă că din 36.843 de candidați, doar 2.178 au fost admiși. (NYTimes)

7. Doctorii americani au efectuat primul transplant de rinichi de la un donator care are HIV. Nina Martinez, donatoarea, a declarat că a fost inspirată să renunțe la un rinichi după ce a văzut un episod din serialul „Grey’s Anatomy.” (BBC)

8. Între 2010 și 2013, în India a avut loc o campania de vaccinare împotriva varicelei. Un nou studiu arată că viață a aproape 50.000 de copii a fost salvată de această campanie. (Nature)

9. Învăţarea limbii materne sau a oricărei alte limbi străine până la vârsta de 18 ani necesită 12,5 milioane de bits de informaţii, conform unui nou studiu publicat de jurnalul Royal Society Open Science. “Poate părea surprinzător dar, în ceea ce priveşte stocarea media digitală, toate cunoştinţele noastre legate de folosirea limbii încap aproape perfect pe un floppy disk”, conform autorilor studiului. În acest caz ar fi vorba de un floppy disk cu capacitatea de 1,5 MB, sau echivalentul unui fişier Mp3. (LiveScience)

10. Un bărbat american a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a efectuat mai multe apeluri false la numărul de urgență 911. Într-unul din ele a anunțat că tatăl său a fost ucis, iar atacatorul îi ține restul familiei ostatică. Poliția a trimis o echipă SWAT la adresa indicată, iar o persoană și-a pierdut viața în intervenție. (Engadget)

Fotografia serii – Selcuk Acar/NurPhoto/Getty Images:

Promo: În atenția companiilor participante la The Color Run Love Tour București – 20 aprilie 2019: pe lângă participarea la cursă și alte beneficii, oferta corporate include intrarea la Therme București ( The Palm și Galaxy) pentru toate pachetele – Standard, Premium sau VIP. Informații și înscrieri corporate la contact@thecolorrun.ro – https://www.facebook.com/TheColorRunRO/videos/883651861834422/

Ți-ar mai putea plăcea
NYTimes: Statele Unite şi Germania se opun în continuare ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO – Cronica serii
Știrile pozitive ale anului 2019. Aprilie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău