Cronica serii – Ambasadele a 12 state au spus că sunt îngrijorate de integritatea sistemului judiciar, premierul Dancilă cere respect

1. Sucursalele Rovinari și Turceni ale Complexului Energetic Oltenia și combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galați, recent cumpărat de grupul britanic Liberty House al miliardarului indian Sanjeev Gupta, sunt în Top 100 al celor mai mari poluatori din Europa. Rovinari ocupă locul 38, Arcelor a fost plasat pe poziția 58, iar Turceni este pe 60. Lista completă a companiilor românești plasate în top 1000 cei mai mari poluatori o găsiți în articol. (Profit.ro)

2. Ambasadele a 12 state, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia și Statele Unite, au trimis un comunicat comun în care se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile şi afirmă că OUG care par a fi în discuţie pot avea impact negativ asupra independenţei justiţiei (News.ro). În replică, premierul Dăncilă a afirmat că a încercat să discute cu ambasadorii respectivi, dar nu s-a putut şi le-a solicitat acestora să arate respect pentru România. (News.ro)

3. Europa a reprezentat doar 15,3% din activitatea globală de M&A, pe primul trimestru al acestui an. Numărul tranzacțiilor a scăzut cu 20,7%, comparativ cu trimestrul patru din 2018. Până la acest moment, nici una din cele mai mari 10 tranzacții la nivel global nu a inclus vreo companie din Europa, cea mai mare tranzacție europeană fiind o achiziție de $7,2 miliarde. (Link)

4. Comerțul cu amănuntul continua să crească, înregistrând în Februarie un plus de 9,1% față de aceeași lună a anului trecut. (Profit.ro)

5. Furnizorii de internet și telefonie fixă din Marea Britanie vor plăti compensații financiare utilizatorilor de £8 pe zi, pentru fiecare zi în care serviciul nu este disponibil. Daune similare sunt prevăzute și pentru alte situații, precum nerespectarea termenului de instalare sau neprezentarea ori anularea din scurt a unei întâlniri cu clientul. (Profit.ro)

6. Cercetătorii americani au creat un nou material, care se extinde și se contractă în funcție de cantitatea de lumină la care este expus. Acesta este văzut ca având potențialul unui mușchi artificial care poate ridica și muta greutăți prin manipularea pe bază de lumină. (Phys)

7. 31% din piața auto din Norvegia a fost deținută în luna martie de Tesla, care a vândut aproximativ 5.700 de mașini dintr-un total de 18.375. Mașinile electrice dețin 58% din piața Norvegiei, în vreme ce hibridele reprezintă 19%. Doar 23% din piața locală mai aparține mașinilor bazate exclusiv pe combustibil fosil. (Clean Technica)

8. Rata anuală a inflației în Turcia a urcat la 19,71% în Martie, arată datele oficiale publicate azi, depășind estimările analiștilor și subliniind adâncirea impactului crizei valutare asupra consumatorilor și economiei. (Profit.ro)

9. Folosind electricitate, matrițe produse la imprimante 3D și ace minuscule, oamenii de știință au dezvoltat o procedură de chirurgie moleculară care pătrunde în țesutul viu fără incizii, fără a crea cicatrici sau a fi necesară o perioadă mare de recuperare după operație. (Phys)

10. Populația lumii va ajunge la aproximativ 9,7 miliarde de oameni în 2050 și va crește în continuare la aproximativ 11 miliarde până la sfârșitul secolului, potrivit unui raport al ONU. (Profit.ro)

Promo: Vino să alergi cu încă trei prieteni la The Color Run Love Tour București, pe 20 aprilie 2019, și primiți fiecare câte o reducere de preț. Oferta este valabilă până pe 7 aprilie. Înscrieri pe TheColorRun

Fotografia serii – Algerieni sărbătorind în strada demisia președintelui Abdelaziz Bouteflika. Anis Belghoul/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ministrul Educatiei a demisionat: „Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română.”
Românii au economisit peste 3 miliarde de euro în ultimele 12 luni – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău