Cronica serii – Americanii au trimis o navă de război în Marea Neagră

RIP Emil Brumaru

1. USS Fort McHenry, o navă de război aparținând Flotei a Șasea a Statelor Unite, a intrat în Marea Neagră, a anunțat astăzi comandantul flotei. (Link)

2. John Bolton, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Trump, a declarat că retragerea trupelor americane din Siria este condiționată de eliminarea completă a ISIS și de primirea garanțiilor din partea Turciei că-i va proteja pe aliații kurzi ai Statelor Unite. (AP)

3. Anii de glorie în care veniturile fiscale din Germania depășeau estimările se încheie, a declarat ministrul de Finanțe, Olaf Scholz. “Pentru 2018, vom obține din nou surplus. Dar anii de glorie au luat sfârșit. Nu mai anticipez venituri suplimentare neașteptate, în mod sigur nu de o asemenea amploare”, a spus ministrul. Scholz vrea să crească impozitarea corporațiilor internaționale, cum sunt Amazon.com, Facebook sau Starbucks, și mizează pe sprijinul președintelui american Donald Trump. ”Trebuie să oprim acest transfer al profiturilor către țări cu impozitare scăzută sau deloc, așa că doresc să introduc impozitarea minimă a companiilor, la nivel internațional”, a spus ministrul. (Profit.ro)

4. Analiștii de la banca HSBC și-au avertizat clienții că dacă Marea Britanie va ieși din UE fără un acord pe Brexit este posibil să apară o criză a alimentelor ținând cont că Regatul Unit importă 80% din mâncare. O altă problemă ar putea aparea pe zona de distribuție, deoarece foarte mulți șoferi provin din Europa de Est. (BusinessInsider)

5. Dacă se păstrează ritmul actual, femeile vor ajunge să câștige cat bărbații în 202 ani, la nivel global. (Quarz)

6. 863.000 de cehi, aproape 9% din populație, au conturile blocate la cererea companiilor care colectează debite. Cehia se pregătește să adopte o lege mult mai permisivă a falimentului pentru a-i ajuta. (TheGuardian)

7. Sumire Nakamura, o fată japoneză de 10 ani, va deveni cea mai tânără jucătoare profesionistă de Go. Sumire joacă Go de la 3 ani și participă la turnee de la vârsta de 7 ani. (BBC)

8. Topul substanțelor care dau dependență: 1. Heroina, 2. Cocaina, 3. Nicotina, 4. Barbituricele, 5. Alcoolul. (CNN)

9. Vârsta la care au fondat companiile:
Bill Gates (Microsoft): 19
Mark Zuckerberg (Facebook): 19
Steve Jobs (Apple): 21
Jeff Bezos (Amazon): 30
Oprah Winfrey (Harpo): 32
Reed Hastings (Netflix): 36
Vera Wang (Vera Wang): 40
Bernie Marcus (Home Depot): 50
Charles Flint (IBM): 61

10. Șansele ca un copil de culoare american să moară până la aniversarea primului an sunt de două ori mai mari decât pentru un copil alb. În Los Angeles sunt de trei ori mai mari. (Link)

Numărul serii: $322 milioane a generat App Store, magazinul de aplicaţii pentru iOS al celor de la Apple, în ultima zi a anului trecut, un record. (News.ro)

Fotografia serii, Papa Francisc jonglează cu o minge de fotbal primită de la un membru al grupului Circus of Cuba, Andrew Medichini / AP:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
România și Franța sunt țările din UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent în primul trimestru al anului 2021 – Cronica serii
Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, un critic dur al lui Putin, a murit în închisoare – Cronica serii