Cronica serii – Blocaj în relația dintre președintele Iohannis și Guvern

1. Economia României a înregistrat un avans de 4,1%, date ajustate sezonier, în al treilea trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Eurostat, aceasta fiind a şaptea creştere economică la nivelul Uniunii Europene. Ţările care au avut o creştere economică mai mare decât România, în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sunt Malta (+7,9%), Polonia (+5,7%), Letonia (+5,3%), Ungaria (+5,2%), Slovenia (+5%) şi Slovacia (+4,5%). (News.ro)

2. Membrii OPEC au ajuns la un acord la reuniunea de la Viena, acceptând să reducă producția cu 800.000 de barili pe zi, la care se adaugă alți 400.000 de la partenerii OPEC. Decizia a dus la creșterea prețului petrolului cu aproape 5%. Rusia a jucat rolul de intermediar în discuțiile dintre Arabia Saudită și Iran. (Bloomberg)

3. Ministerul Sănătăţii anunţă că România a preluat astăzi preşedinţia Consiliului UE în domeniul sănătăţii, care va fi exercitată de la 1 ianuarie 2019, mandatul fiind preluat de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, de la omologul austriac. (News.ro)

4. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul a sesizat Curtea Constituţională pentru a soluţiona blocajul creat de preşedintele Klaus Iohannis prin amânarea numirii unor miniştri (News.ro)

5. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după ce premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu privire la blocarea numirii unor miniştri, că răspunsul Curţii Constituţionale nu va rezolva problema, problema fiiind în opinia sa că România nu are prim-ministru. El a precizat că, dacă s-a ajuns în acestă fază, în cazul remanierii va aştepta decizia Curţii, fără a mai face vreun alt demers. (News.ro)

6. Economia Statelor Unite a adăugat 155.000 noi locuri de muncă în Noiembrie, sub așteptările analiștilor care au estimat un număr de 198.000 noi locuri de muncă. Rata șomajului a rămas constanța, la 3.7%, cel mai scăzut procent din 1969. (CNBC)

7. O firmă de lobby care reprezintă interesele guvernului saudit în Statele Unite a făcut aproape 500 de rezervări de nopti la hotelul Trump International din Washington imediat după ce președintele Trump a câștigat alegerile în 2016. (CNN)

8. Altria Group, producătorul țigărilor Marlboro, a anunțat o investiție de $1.8 miliarde în firma canadiană producătoare de cannabis, Cronos Group. Altria va preluat 55% din acțiunile canadienilor. (Reuters)

9. Agenția antidroguri din Statele Unite a ascuns camere de supraveghere în aspiratoare. (Quarz)

10. Posturile de radio din Statele Unite au încetat să mai difuzeze celebra melodie “Baby, It’s Cold Outside”, câștigătoare a premiul Oscar în 1949, deoarece versurile sunt prea sexiste și pot sugera un viol. (NPR)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Stare de urgență în sudul Californiei după cutremurul din această dimineață – Cronica serii
Cronica serii – Apple valorează aproape cât întregul sistem bancar european

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău