Cronica serii – Coaliția PSD Alde pierde majoritatea în Camera Deputaților

1. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că vineri va fi aprobat în Guvern cuantumul salariului minim care va intra în vigoare, cel mai probabil, de la 1 ianuarie. Ministrul a mai dat asigurări că nu există probleme în ceea ce priveşte plata pensiilor din sistemul public. (News.ro)

2. Fostul lider PSD Victor Ponta anunţă că patru deputaţi PSD, Ion Mocioalcă, Ion Spanu, Mihai Popa şi Mihai Mohaci, au demisionat, alăturându-se Pro România care ajunge la numarul necesar pentru a avea grup parlamentar (News.ro) Dupa cele 4 plecari, PSD și ALDE au rămas fără majoritate în Camera Deputaților, lipsindu-le în acest moment două voturi pentru a nu depinde de alte partide. Împreună, PSD, 144 deputați, și ALDE, 19 deputați, au acum 163 de deputați, în timp ce majoritatea de jumătate plus unu din Camera Deputaților, necesară pentru trecerea unor legi organice și pentru cvorum de vot final, este de 165 de voturi (Hotnews)

3. Rezervele valutare la Banca Națională a României au crescut cu 162 de milioane de euro in Noiembrie, pana la 32,5 miliarde de euro. Este a doua lună consecutivă de creștere a rezervei valutare și a treia din acest an, după Februarie. (Profit.ro)

4. Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat astazi că-i solicită preşedintelui Iohannis să participe la toate şedintele de guvern din luna decembrie pentru a preveni adoptarea Ordonanţei privind amnistia şi graţierea. ”Adoptarea ordonanţei ar înseamna sfârşitul democraţiei în România”, a declarat Barna. (News.ro)

5. Bursa americană a deschis în creștere, după ce același lucru s-a întâmplat astăzi cu bursele din Asia și Europa. Dow Jones Industrial a crescut cu 400 puncte, în timp ce S&P 500 și Nasdaq au crescut cu mai mult de 1%. (WSJ)

6. Qatarul, principalul exportator de gaz natural lichefiat în UE, se va retrage din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de la 1 ianuarie 2019, pentru a se concentra pe producția de gaze, în condițiile în care are printre cele mai mici producții de țiței din OPEC. Anunțul a fost făcut de către ministrul Energiei din Qatar, Saad Sherida Al-Kaabi, în cadrul unei conferințe desfășurate la Doha. Dupa iesirea din OPEC, unde a fost membru 57 de ani, Qatarul va putea să-și majoreze producția de țiței, dacă va dori, în contradicție cu politica OPEC, subminând astfel demersul cartelului de a ține sub control extracția, în scopul evitării reducerii excesive a prețurilor. (Profit.ro)

7. Comisia Europeană a anunţat că România are, începând de azi, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european, scrumbia afumată de Dunăre primind aprobarea de a deveni produs cu indicaţie geografică protejată. Scrumbia afumată de Dunăre  se alătură celorlalte patru produse alimentare româneşti protejate în UE: novac afumat din Ţara Bârsei, telemea de Ibăneşti, salam de Sibiu şi magiun de prune de Topoloveni. (News.ro)

8. 2Performant, platformă regională de marketing cu peste 600 de clienți din Europa Centrală și de Est, a lansat astăzi, în versiune beta, o nouă funcționalitate pentru managementul digital al campaniilor de influencer și content marketing. Compania a investit 250.000 euro în această platformă care ar trebui să simplifice managementul campaniilor între influenceri și branduri/agenții. (Profit.ro).

9. Sud coreenii care vor să se izoleze sau să scape de stresul cotidian au acces la o „închisoare” unde plătesc pentru a respecta un regulament strict, fără telefoane, cu mâncare spartană, fără ceas, cu port de uniformă si fără discuții cu alți colocatari. „Prison Inside Me” a găzduit câteva mii de sud coreeni în ultimii ani, unii declarând că în această locație au descoperit sensul libertății. (Quarz)

10. Un băiat scoțian de 7 ani i-a trimis tatălui său o felicitare pentru ziua de naștere. El l-a rugat pe postaș să ducă felicitarea în Rai, unde se afla tatăl său. Poșta Regală i-a răspuns băiatului, spunându-i că deși a fost dificil să evite stelele și alte obiecte galactice, felicitarea a fost livrată. (AP)

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Guvernul trebuie să împrumute anul acesta 72 miliarde lei
Economia României a crescut cu 4,4% în al doilea trimestru – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău