Cronica serii – Comisiile Camerei Deputaţilor au respins proiectul UDMR privind autonomia

1. Comisiile juridică şi de administraţie ale Camerei Deputaţilor au respins proiectul UDMR privind autonomia, Uniunea acuzând faptul că, atunci când vine vorba despre respectarea prevederilor Declaraţiei de la Alba Iulia, care vizează minorităţile naţionale, partidele politice române renunţă la diferenţele ideologice, se coalizează şi îşi unesc forţele împotriva maghiarilor. „S-a demonstrat, din nou, faptul că România nu este o ţară model, aşa cum susţin reprezentanţii ţării în multe forumuri străine”, conchid ei. (News.ro)

2. Procurorul Marius Iacob a demisionat din funcţia de adjunct al şefului DNA, după ce un complet al ICCJ a admis recursul Inspecţiei Judiciare, menţinând decizia prin care Iacob era sancţionat cu avertisment pentru abateri disciplinare. (News.ro)

3. Președintele Donald Trump a cheltuit, în perioada 30 Decembrie 2018 – 10 Martie 2019, $4,5 milioane pe campanii publicitare în Facebook și Google. Suma reprezintă dublul banilor cheltuiți de toți candidații înscriși în cursa internă a Partidului Democrat pentru a caştiga cursa interna şi a concura împotriva lui Trump anul viitor. (Link)

4. Parcul auto al României a depășit în premieră 8 milioane de vehicule, cu un număr record de autoturisme. Numărul de autovehicule înmatriculate în România a urcat în 2018 la 8.193.278, cu 7,33% mai multe decât cele 7,63 milioane aflate în trafic în 2017. Pentru prima dată în istorie avem 6,45 milioane autoturisme în circulație, dar și 911.330 vehicule autoutilitare, restul fiind autobuze, autospeciale, microbuze și altele. Numărul motociclurilor este de 106.598, iar cel al motocicletelor, 24.237. (Profit.ro)

5. Datoria Japoniei a depășit 250% PIB-ul anual. (Link)

6. Comerțul cu mărfuri contrafăcute a ajuns să reprezinte 3,3% din volumul total global și este în creștere. Electronicele, cu $138 miliarde/an, bijuteriile, cu aproape $50 miliarde, și hainele, cu $38,4 miliarde sunt principalele categorii. Pe ultimele locuri se află ceasurile și țigările, cu volume ce depășesc cu puțin $4 miliarde, respectiv $2 miliarde pe an. (Link)

7. În ultimii 20 de ani, în Statele Unite, numărul zilelor călduroase în care s-au înregistrat temperaturi record a fost dublu comparativ cu numărul zilelor friguroase în care s-au înregistrat temperaturi record. Pentru fiecare zi friguroasă cu temperatură record am avut două zile călduroase cu temperaturi record. (AP)

8. Pentru prima oară trei orașe, Paris, Singapore și Hong Kong, împart poziția întâi în topul celor mai scumpe orașe din lume. Caracas, capitala Venezuelei, este cel mai ieftin oraș. (BBC)

9. Armando, un porumbel de curse din Belgia considerat „Lewis Hamiltonul porumbeilor”, a fost vândut la licitație pentru un preț record de $1.4 milioane. (USAToday)

10. În plină simulare naţională la Bacalaureat, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și mai multe licee din Timişoara au rămas fără internet, după ce primarul Nicolae Robu a început aseară o operațiune de tăiere a cablurilor aeriene din zona centrală, în războiul cu firmele care nu s-au conformat dispoziției de a muta în subteran aceste cabluri. Conducerea Inspectoratului Şcolar spune că astăzi, în ziua simulării la bacalaureat și a înscrierilor la clasa pregătitoare, a pierdut legătura cu şcolile și cu Ministerul Educaţiei pe canalele securizate. (Hotnews)

Fotografia serii – Poliția folosește tunuri cu apă pentru a împrăștia protestatarii din Diyarbakır, Turcia. Sertaç Kayar/Reuters:

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – BNR si-a crescut cu 50% profitul
Senatorii au votat ca instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației documente emise tot de stat – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău