Cronica serii – Continuă cererile de abrogare a Ordonanței 114 dar premierul Dăncilă nu renunță

1. Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, avertizează că Ordonanța de Urgență 114/2018 riscă să doboare un Pilon II al fondurilor de pensii despre care chiar Guvernul actual recunoaște că are un rol benefic în finanțarea economiei. Calcule ale industriei fondurilor de pensii arată că administratorii acestora ar trebui să vină cu aport de capital în valoare de 800 de milioane de euro, de 15 ori mai mare decât cel actual, conform așa-numitei „taxe pe lăcomie” promovată la sfârșitul anului trecut, problemă care a atras atenția BNR. Lazea a declarat astăzi că suma este de doua ori mai mare decât câștigurile agregate ale companiilor din administrare, pe 11 ani, astfel că mulți jucători s-ar gândi să se retragă. (Profit.ro)

2. Creditele acordate populației și firmelor au crescut cu 8,4% (4,9% în termeni reali), în Ianuarie, față de aceeași lună a anului trecut, la 252,191 miliarde lei (53,26 miliarde euro), un ritm crescut față de luna precedentă, arată datele BNR. (Profit.ro)

3. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, pentru Politico.eu, că i-a transmis „foarte clar” liderului PSD Liviu Dragnea că dacă doreşte să facă parte din familia socialiştilor europeni, trebuie să respecte statul de drept. „Nu ştiu dacă Dragnea chiar crede ceea ce spune”, a declarat el, adăugând că deşi liderul PSD a afirmat pentru presa din România că toate problemele au fost rezolvate, „din păcate, nu este deloc aşa”. (News.ro)

4. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu se va renunţa la OUG 7, care a schimbat legile justiţiei, deşi unele lucruri care au creat nemulţumire, dacă sunt bine argumentate, ar putea fi modificate. ”Vreau să văd care sunt punctele care a creat această nemulţumire”, a spus premierul. ”Am văzut ieşiri în spaţiul public care solicitau să să renunţăm la această ordonanţă în totalitate. Am spus întotdeauna că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm şi la lucrurile bune din dorinţa unora de a face acest lucru.”, a declarat Viorica Dăncilă. Aceasta a spus că înainte de adoptarea actului normativ consultarea s-a făcut de către ministrul Justiţiei cu cei din sistem, iar implicarea premierului vine doar după ce s-au exprimat numeroase nemulţumiri. (News.ro)

5. Trei din justiție: 1. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să transmită Guvernului solicitarea privind abrogarea OUG 7/ 2019 (News.ro). 2. DIICOT a anunțat că îşi suspendă activitatea între orele 08-12 în fiecare zi, în intervalul 02.-08.03.2019, în semn de protest faţă de OUG 7. În acest interval vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suportă amânare. Ei spun că OUG afectează stabilitatea sistemului de justiţie, fiind a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanţă de urgenţă, a ”legilor justiţiei” (News.ro). 3. Procurorul general Augustin Lazăr a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a OUG de modificare a legilor justiţiei. (News.ro)

6. Două despre Brexit: 1. Brexitul ar putea fi amânat până în 2021 conform planurilor unor oficiali UE, au declarat surse pentru The Guardian. O extindere majoră a perioadei de negocieri devine o idee din ce în ce mai populară printre oficialii UE în situaţia în care Camera Comunelor din parlamentul britanic va continua să respingă acordul premierului Theresa May şi va veni o astfel de cerere din partea britanicilor (Profit.ro). 2. Marea Britanie şi Uniunea Europeană se îndreaptă spre un Brexit fără acord, consideră prim-ministrul olandez Mark Rutte. „Ne îndreptăm către scenariul unui Brexit fără acord. Este inacceptabil iar prietenii tăi cei mai buni ar trebui să te avertizeze. Treziţi-vă. Este ceva real. Ajungeţi la o concluzie şi încheiaţi acordul”, a declarat Rutte într-un interviu acordat jurnalistei BBC, Laure Kuenssberg. (News.ro)

7. 259,4 de milioane de lei crede ANAF că va obține, din taxe, de la 80 de mari companii din București, la care instituția se află în control. (Profit.ro)

8. Spania a devansat Italia și a devenit cea mai sănătoasă țară din lume, în ediția din 2019 a clasamentului Bloomberg Healthiest Country Index, care evaluează 169 de economii, potrivit factorilor care contribuie la starea generală de sănătate. Alături de Spania și Italia, pe primele zece poziții se mai regăsesc alte patru state din Europa: Islanda (locul 3), Elveția (locul cinci), Suedia (locul șase) și Norvegia (locul nouă). România nu se regăsește printre primele 50 cele mai sănătoase țări ale lumii, în condițiile în care este devansată de țări precum Grecia, locul 26, Liban, locul 39, Muntenegru, locul 41, Bosnia Herțegovina, locul 42, Albania, locul 43, Turcia, locul 51, Serbia locul 55 și Macedonia, locul 56. (Profit.ro)

9. Spania a avertizat că nu va susţine o intervenţie militară în Venezuela după ce liderul opoziţiei de la Caracas, Juan Guaido, a cerut naţiunilor să ia în considerare „toate opţiunile” pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro. (News.ro)

10. AT&T, Verizon și China Mobile rămân pe podiumul celor mai valoroase branduri de telecom, AT&T menținându-și prima poziție, cu o valoare de 87 miliarde dolari. Vodafone urcă de pe locul 10 pe locul 7 (21,3 miliarde dolari), Orange își păstrează locul 8, cu toate că valoarea brandului a scăzut cu 5%, iar brandul românesc DIGI / RCS&RDS, cu o valoare de 237 milioane dolari, urcă 8 locuri, până pe poziția 174. Huawei este cel mai valoros brand global în infrastructura de telecom, iar Deutsche Telekom este cel mai valoros brand european de telecom. (Profit.ro)

Bonus: Ordonanţa 114 din 2018, prin care Guvernul le impune băncilor ”taxa pe lăcomie”, este cel mai curajos act normativ de după Revoluţia din 1989, fiind o măsură care susţine autorităţile locale şi sectorul construcţiilor, a afirmat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. (News.ro)

Fotografia serii – Regizorul Spike Lee a sărit în brațele Samuel L. Jackson după ce a câștigat un premiu Oscar:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica, o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Eșec în discuțiile dintre Trump și Kim Jong Un
Banca Națională va reduce rata dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău