Cronica serii – Dăncilă: Din 2023 vom merge pe autostrada de la Bucuresti la Brasov

1. Avocatul preşedintelui Donald Trump, Rudolf Giuliani, a fost plătit de o firmă de consultanţă în momentul în care a trimis preşedintelui României o scrisoare contrară poziţiei oficiale a Guvernului SUA, scrie Politico. Firma aparţine fostului director FBI Louis Freeh, care este avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu. (News.ro)

2. Guvernul a aprobat studiul de fundamentare pentru realizarea și operarea, în parteneriat public-privat, a autostrăzii Ploiești-Comarnic-Brașov, urmând ca până la finele anului să fie semnat contractul de execuție. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că durata de proiectare și execuție va fi de maximum 4 ani, cu începere din 2019, iar costul estimat al proiectului se ridică la 1,36 miliarde euro. (Profit.ro)

3. Primarul Capitalei Gabriela Firea promite luarea unor „măsuri drastice” pentru taximetrişti, împreună cu Ministerul Transporturilor, spunând că taximetrele vor fi înşiruite la Gara de Nord, la aeroport şi în zona Centrului Vechi, iar oamenii le vor lua în baza unui bon, în ordinea în care sunt aşezate maşinile. Firea a precizat că a discutat despre acest lucru cu ministrul Lucian Şova, care ar fi spus că susţine acest proiect, întrucât sunt în continuare taximetrişti care refuză cursele şi negociază preţul. (News.ro)

4. Cele mai puternice femei din Europa, cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic Theresa May se află în vizite oficiale în Africa. Merkel va vizita Senegal, Ghana și Nigeria, în timp ce May a fost în Africa de Sud și va mai merge în Nigeria și Kenia.

5. Populația rezidentă în România a scăzut în 2017 cu 120.700 de persoane, ritm redus față de cel din anul precedent, din cauza declinului demografic și a emigrației, arată datele publicate de INS. La 1 ianuarie 2018, populația rezidentă în România număra 19,524 milioane persoane, arată statisticile oficiale. Anterior, la 1 ianuarie 2017, populația rezidentă era de 19,64 milioane persoane, scrie News.ro. Declinul din 2017 este mai mic decât cel înregistrat în 2016, când populația rezidentă în România a scăzut cu 122.000 de persoane. (Profit.ro)

6. Yum China, operatorul exclusiv al restaurantelor KFC și PizzaHut în China, a refuzat o ofertă de preluare în valoare de $17 miliarde. (Bloomberg)

7. Mucurile de țigară depășesc paiele și paharele din plastic fiind principala sursă de gunoi pentru oceanele planetei. (NBCNews)

8. Una din cinci înghețate de vanilie vândute în Marea Britanie nu conține nici unul dintre ingredientele care ar trebui să se regăsească într-un astfel de produs: vanilie, lapte proaspăt și smântână, relevă o analiză făcută de autoritatea pentru protecția consumatorilor. Doar jumătate dintre înghețatele analizate conțin toate cele trei ingrediente. (TheGuardian)

9. Registrul Român de Domenii “.ro” (RoTLD) “.ro” va șterge, începând de mâine, 30 august, primele domenii pentru care nu a fost plătit serviciul de mentenanță anuală înainte de data expirării, acestea fiind programate la ștergere automată, a anunțat Ministerul Comunicațiilor. (Profit.ro)

10. Sud-coreenii nu pot fuma marijuana în străinătate chiar dacă vizitează țări unde consumul este legal. Nu e clar cum vor monitoriza autoritățile din Coreea de Sud ce fac în afara țării sud-coreenii, însă o avertizare că pot suporta consecințele legale a fost emisă. (Quarz)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Un startup co-fondat de o româncă ar putea deveni „unicorn”
Cronica serii – Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord de principiu privind relațiile comerciale post-Brexit

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău