Klaus Iohannis: Începând din 1 iunie se redeschid terasele – Cronica serii

Am lansat Cronica de Sănătate, prima ediției o puteți citi aici.

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că, începând din 1 iunie, se redeschid terasele, dar sunt necesare măsuri speciale: mesele la cel puţin 2 metri, cel mult patru persoane la o masă. De asemenea, se va putea merge la plajă şi vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu un număr de până la 500 de spectatori, cu respectarea regulilor de distanţare. Deplasările în afara localităţii vor fi libere de la 1 iunie. (News.ro)

2. Pensiile ar putea crește cu 10% din septembrie și nu cu 40% așa cum era prevăzut. „Este un scenariu pe care l-am luat în calcul, am calculat impactul și riscurile aferente, alături de un alt scenariu îl voi prezenta guvernului și vom lua o decizie”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Premierul Ludovic Orban a evitat să comenteze declarațiile lui Cîțu. (Hotnews)

3. Guvernul majorează de la 41,5% la 45% acoperirea parțială a salariilor celor care revin la muncă. Începând cu 1 iunie 2020, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75%, și care revin la muncă în urma reluării activității de către angajatori, vor beneficia, timp de 3 luni, de plata, de la buget, a 45% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. (Profit.ro)

4. Numărul contractelor de muncă încetate de la declararea stării de urgență (16 martie) a urcat la 424.389 până miercuri, potrivit cifrelor centralizate de Inspecția Muncii și publicate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Președintele Statelor Unite amenință rețelele sociale cu reglementarea sau chiar închiderea, după ce Twitter a etichetat pentru prima oară două postări ale sale ca înșelătoare. Trump spune că rețelele sociale încearcă să cenzureze opiniile conservatoare. (Bloomberg)

5. Economia SUA s-a contractat cu 5% în primul trimestru raportat la perioada similară a anului trecut, potrivit datelor revizuite, publicate de Departamentul american al Comerțului. (Profit.ro)

6. Deputatul social-democrat Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, joi, că PSD va depune o moţiune de cenzură atunci când Guvernul va modifica, prin ordonanţă de urgenţă, legea pensiilor publice. (News.ro)

7. Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ joi proiectul USR de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Iniţiatorii au calificat drept inexplicabilă decizia şi au anunțat că îşi vor continua demersul legislativ. (News.ro)

8. Mortalitatea înregistrează o creştere în 24 de ţări europene, de la începutul lui martie, de 159.000 de morţi suplimentare. O ”proporţie importantă” este legată de epidemia covid-19, a anunţat Katie Smallwood, o reprezentantă a Organizaţiei Mondiale a Sănătălii. ”Ceea ce observăm foarte clar este că vârful supramortalităţii corespunde în aceste ţări vârfului transmiterii covid-19”, a declarat presei Katie Smallwood. (News.ro)

9. Un pachet de acțiuni reprezentând 10% din capitalul social al platformei Bringo, o aplicație IT prin intermediul căreia produsele diferitelor magazine pot fi comandate și primite de cumpărători direct acasă, preluată în 2017 de grupul francez de retail Carrefour, a fost transferat pentru suma 5,75 milioane de lei. La acest preț, prin extrapolare, Bringo Magazin SRL are o valoare de 57,5 milioane de lei (11,9 milioane de euro). Acțiunile au fost cumpărate de la Ascend Netsolutions SRL de către Allib Rom SRL, societate a grupului francez Carrefour, care a ajuns la o cotă de 80%. (Profit.ro)

10. Cu un pachet salarial de $58,5 milioane pe anul trecut, Lisa Su, CEO-ul AMD, devine prima femeie care se clasează prima în top cei mai bine plătiți CEO din rândul companiilor aflate în S&P 500. (AP)

Fotografia serii – Terasele din București se pregătesc pentru redeschidere. Inquam Photos / George Calin:

Ți-ar mai putea plăcea
Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin – Cronica serii
Cronica serii – Guvernul a mai împrumutat 423 milioane euro

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău