Cronica serii – Datoria mondiala a ajuns anul trecut la $243.000 miliarde

1. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a trimis Parlamentului scrisoarea referitoare la temele referendumului din 26 Mai, acestea fiind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea adoptării de OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare. „Societatea a obosit să urmărească dacă cei interesaţi şi-au mai dat o ordonanţă de urgenţă şi trăieşte cu teamă fiecare zi în care este anunţată şedinţă de Guvern, a cărei ordine de zi reală nu se cunoaşte”, a declarat preşedintele. (News.ro)

2. După creșterea record de $21.000 miliarde din 2017, anul trecut datoria totală la nivelul întregii lumi a crescut cu doar $3.300 miliarde, urcând suma pe care omenirea o datorează la $243.000 miliarde. $65.000 miliarde din această sumă reprezintă datorii guvernamentale, în creștere cu 49% față de 2009. (Link)

3. Guvernul intenționează să mai atragă în acest an, de pe piețele externe, încă 1,25 miliarde euro, după împrumutul de 3 miliarde euro contractat recent prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe. Cele 3 miliarde euro sunt prezentate de Ministerul Finanțelor ca asigurând rezerva în lei și în valută existentă în prezent în Trezoreria Statului, la un nivel care acoperă peste 7 luni din necesarul de finanțare al anului. (Profit.ro)

4. Piloții avionului prăbușit, operat de Ethiopian Airlines, nu au putut controla avionul Boeing 737 MAX deși au încercat, de mai multe ori, urmând instrucțiunile scrise de Boeing pentru procedurile în cazuri de urgență. Concluzia apare într-un raport guvernamental preliminar despre cauzele prăbușirii avionului. 157 de persoane și-au pierdut viața în acest accident. (WSJ)

5. Firmele americane cu mai puțin de 20 de angajați au tăiat aproape 9000 de locuri de muncă în Martie. Scăderea este prima în ultimii 8 ani. (Link)

6. Austria a propus taxarea giganților din domeniul tehnologiei cu 5% din veniturile obținute prin vânzarea de reclame digitale. Guvernul austriac speră că această taxă, care este mai mare decât cea propusă de Uniunea Europeană, va aduce la buget, din 2020, peste €200 milioane pe an. (Phys)

7. 11 milioane de persoane mor anual din cauza a ceea ce mănâncă, adică unul din cinci decese, relevă un amplu studiu publicat în TheLancet. 3 milioane mor din cauza cantității de sare consumată, 3 milioane deoarece consumă prea puține cereale integrale, iar 2 milioane din cauza consumului redus de fructe. Studiul nu a analizat obezitatea și implicațiile asupra sănătății ci calitatea mâncării și legătura cu problemele cardiace și apariția cancerului. (BBC)

8. Oamenii de știință israelieni au creat un malware care păcălește echipamentele imagistice medicale să creadă că au fost depistați noduli cancerigeni. Experimentul a fost desfășurat cu scopul de a evidenția securitatea precară a echipamentelor medicale moderne. (Engadget)

9. Directorii companiilor de social media și ai celor de hosting pot face până la 3 ani închisoare dacă nu scot de pe siteuri, „cu promptitudine”, materialele video violente. Prevederea apare în noua lege adoptată de parlamentul din Australia la mai puțin de o lună de la atacurile din Noua Zeelandă. Companiile vor fi amendate cu până la 10% din profitul anual. Materialele video violente au fost definite ca atacurile teroriste, crimele, violurile și răpirile. (Reuters)

10. O femeie cu numele Redoshi este ultima supraviețuitoare a comerțului cu sclavi din Statele Unite. Ea a murit în 1937, la 2 ani după Cudjo Lewis, cel despre care se credea până acum că este ultimul sclav care a trăit în SUA. Redoshi a ajuns în Statele Unite în 1860, pe ruta Pasajului Intermediar, a fost vândută ca mireasă la 12 ani și a fost eliberată 5 ani mai târziu, când sclavia a fost abolită în SUA. (NYTimes)

Promo: Numai până pe 7 aprilie mai poți prinde prețuri reduse la The Color Run Love Tour București, din 20 aprilie 2019, cea mai fericită cursă de 5 kilometri, plină de culoare, spumă și voie bună! Înscrieri pe TheColorRun

Fotografia serii – Fani ai echipei de fotbal Flamengo în timpul meciului de Copa Libertadores împotriva echipei Penarol Montevideo, pe stadionul Maracană din Rio de Janeiro. Silvia Izquierdo/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
19 paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de Covid-19 mai sunt libere la nivel naţional – Cronica serii
Putin sprijină guvernul Maia Sandu și pe Igor Dodon – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău