Cronica serii – Deficitul comercial al României a avansat cu 33,9% în primele trei luni

1. Simona Halep s-a calificat a patra oară în finala turneului de categorie Premier Mandatory de la Madrid, după ce a întrecut-o, în semifinale, cu scorul de 6-2, 6-7 (2), 6-0, pe elveţianca Belinda Bencic, locul 18 WTA. Halep va disputa finala cu numărul 35 din carieră, a doua din acest an şi, dacă o va câştiga, va urca din nou pe locul I WTA.

2. O echipă de cercetători în fizică cuantică a reușit să creeze într-o simulare efectele călătoriei înapoi în timp pentru o milionime de secundă. Realizarea, care a fost posibilă într-un mediu care nu există natural, are mai degrabă rolul de a-i convinge pe oamenii de știință că nu pot manipula timpul. (NY Times)

3. Deficitul comercial al României a avansat cu 33,9% în primele trei luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, la 3,645 miliarde de euro, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. În primele trei luni din 2018, deficitul comercial a fost de 2,72 miliarde euro, potrivit datelor INS. (Profit.ro)

4. Populaţia României a continuat scăderea din cauze demografice, dar declinul a încetinit în martie, când s-au pierdut 10.330 de locuitori, faţă de 11.554 în aceeaşi lună a anului 2018, în principal datorită reducerii mortalităţii, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

5. Guvernul francez plănuiește să le acorde reglementatorilor puterea de a audita și amendă rețelele mari sociale, de tipul Facebook, dacă acestea nu moderează/elimină contentul care incită la ură sau este discriminator. Anunțul a venit înaintea unei întâlniri dintre președintele Macron și Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook. (WSJ)

6. Metrorex a avut anul trecut pierderi de aproape 194 milioane lei, iar pentru acest an estimează un rezultat negativ de 304,7 milioane lei, potrivit proiectului privind bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor, acţionarul majoritar al societăţii. (News.ro)

7. Şansele ca Marea Britanie să rămână în UE sunt aproape de 30% pentru că ţara ar respinge Brexitul în cazul unui al doilea referendum, consideră preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Acesta a afirmat că poporul britanic a dezbătut cu adevărat Brexitul abia după referendumul din 2016 şi există motive semnificative pentru a crede că votul de a părăsi UE ar putea fi anulat. (News.ro)

8. La doar o zi după ce o investigație CNN arăta cât de ușor pot fi găsite postări și tag-uri care susțin că vaccinurile ucid și încurajează oamenii să nu-și mai vaccineze copiii, Instagram anunță că va bloca hashtag-uri care răspândesc informații false legate de vaccinare. (Profit.ro)

9. Oamenii de știință au descoperit o genă care blochează siesta la muștele de fructe. Aceasta ar putea ajuta la înțelegerea mai bună a procesului benefic creat la animale și oameni de somnul de după masă. (Phys)

10. CIA și Pentagon au folosit un tip secret de rachetă care în locul focosului are șase lame lungi de cuțit, ce sunt lansate cu câteva clipe înainte de impact. Astfel, se speră că se va reduce numărul victimelor civile în urma atacurilor cu rachete. (WSJ)

Fotografia serii: Copiii din Seul, Coreea de Sud, utilizând echipamente VR conectate la 5G. Ahn Young-joon/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Avem cel mai mic număr de studenți înregistrat în ultimii 21 de ani – Cronica serii
Guvernul va discuta extinderea până la 30 iunie a termenului limită pentru depunerea Declarației Unice – Cronica serii