Cronica serii – Depozitele bancare ale populației și firmelor au ajuns la 70+ miliarde euro

1. Fostul premier Mihai Tudose a fost transportat de urgenţă la spital, după ce ar fi suferit un infarct. Liderul Pro România, Victor Ponta, spune că erau mai mulţi colegi alături de Mihai Tudose în momentul în care acestuia i s-a făcut rău, iar din fericire Nicolae Bănicioiu era cu ei. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că fostului premier Mihai Tudose, care a suferit un infarct miocardic, i-au fost puse două stenturi de către medicii de la Institutul “C.C. Iliescu”. Pintea a precizat că, în prezent, starea acestuia este stabilă. (News.ro)

2. Depozitele bancare ale persoanelor fizice și juridice din România au înregistrat un avans de 9,1% în Februarie (5,1% în termeni reali), față de aceeași lună a anului anterior, până la 333,276 miliarde de lei (70,3 miliarde de euro), arată datele Băncii Naționale a României. (News.ro)

3. Iniţiativa de repatriere a rezervei de aur a României lansată de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae face paşi înainte. Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat un raport de admitere a proiectului de lege. Senatorii din Comisia de buget-finanţe au dat raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României. S-au înregistrat şapte voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere. (Adevarul)

4. Creditele acordate populaţiei şi firmelor au crescut cu 8% (4% în termeni reali), în Februarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 251,948 miliarde lei (53,14 miliarde euro), ritm încetinit faţă de luna precedentă, Ianuarie, când creșterea a fost de 8,4% (4,9% în termeni reali), arată datele Băncii Naţionale a României. (News.ro)

5. Circa 38% dintre liderii de afaceri din România consideră că economia globală îşi va încetini creşterea în următoarele 12 luni, iar disponibilitatea personalului cu abilităţi cheie rămâne una dintre principalele lor îngrijorări, potrivit unui raport publicat azi de PwC. (News.ro)

6. Parlamentul European a votat azi în favoarea reformei dreptului de autor, proiect care a stârnit numeroase controverse și o dispută aprinsă între creatorii de conținut și platformele online. Jucători ca YouTube, Facebook și Google ar fi puternic afectați de modificările legislative. Directivă, care a fost aprobată cu 348 de voturi pentru și 274 împotrivă vă obliga platformele online, inclusiv giganți ca Google sau Microsoft, să plătească creatorii de conținut pentru afișarea acestuia, o lovitură puternică pentru agregătorii de știri. Totodată, directiva obligă platformele online de tipul YouTube, GitHub și Instagram să instaleze filtre pentru a împiedica utilizatorii să încarce materiale cu drepturi de autor. (Profit.ro)

7. Eurodeputații au votat astazi, cu o largă majoritate, anularea schimbărilor sezoniere ale orei în Uniunea Europeană, din 2021. În conformitate cu o propunere adoptată la începutul acestei luni și de Comisia pentru transport și turism a Parlamentului European, statele membre UE vor renunța la practica de a-și schimba ora de două ori pe an și vor decide dacă preferă să rămână la ora standard sau de iarnă sau să mențină permanent ora de vară. Conform proiectului de rezoluție, țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din Martie a anului 2021, iar țările care preferă să rămână la ora standard sau de iarnă își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din Octombrie 2021. (Profit.ro)

8. Daimler va decide până la sfârșitul acestui an viitorul brandului Smart, care înregistrează pierderi. Viitorul director general al Daimler, Ola Kallenius, care-i va succeda în Mai lui Dieter Zetsche, ”nu este legat de Smart” și ”nu are scrupule să renunțe la brand dacă va fi necesar”, a declarat o sursă din interiorul companiei pentru publicația germană Handelsblatt. Situația mărcii Smart este incertă în cadrul Daimler, ca urmare a faptului că brandul pierde în mod repetat bani. Deși nu există informații oficiale în acest sens, presa germană vorbește tot mai intens despre închiderea Smart. (Profit.ro)

9. Naţionala masculină de forbal a României joacă, în această seară, la Cluj, cu Insulele Feroe, în preliminariile Euro-2020. Meciul va începe la ora 21.45 și va fi transmis de ProTV.

10. Un ordin dat de ministrul Agriculturii Petre Daea interzice românilor să crească în gospodării mai mult de cinci capete de porci. Dacă depăşesc acest număr, gospodarii sunt obligaţi să se înregistreze la Registrul Comerţului. „Începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploataţie nonprofesională, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale”, se arată într-o informare a Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa. (Adevarul)

Fotografia serii – Hanaa Ahmad Ali Bahr, o fetiță malnutrită, stă pe picioarele tatălui său în Hodeidah, Yemen. Abduljabbar Zeyad/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Mai mult de jumătate din localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți – Cronica serii
Ministerul Educației: Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit – Cronica serii