Guvernul ar putea ridica starea de alertă săptămână viitoare – Cronica serii

1. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, la Baza Mihail Kogălniceanu, că alianța evaluează dacă ar trebui să-și adapteze prezența pe termen mai lung în flancul estic, cu grupuri de luptă în România și alte țări din sud-estul NATO. (G4Media)

2. Banca Națională a României a revizuit de la 5,9% la 9,6% prognoza privind inflația la finele lui 2022. Rata inflației va atinge chiar un vârf de peste 11% în primăvară, după ce vor expira măsurile temporare privind compensarea facturilor la energie pentru populației. (Profit.ro)

3. Preşedintele american Joe Biden are vineri la ora 16:00 GMT o discuţie telefonică cu lideri transatlantici despre criza generată de concentrarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, a anunţat Casa Albă. La discuţie vor participa liderii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, României, Marii Britanii, precum şi secretarul general al NATO şi preşedinta Comisiei Europene, precizează anunţul Casei Albe. (Reuters)

4. Guvernul va decide săptămâna viitoare măsurile luate în pandemie și, în funcție de evaluările privind situația internă și externă, e posibil să ridice starea de alertă, au declarat surse guvernamentale. Dacă starea de alertă instituită la începutul pandemiei ar fi ridicată, atunci ar dispărea absolut toate restricțiile existente. (G4Media)

Din Cronica de Business: Acțiunile Coca-Cola au crescut ușor după ce compania a anunțat rezulte financiare, pe trimestrul 4 din 2021, peste așteptările analiștilor. Veniturile au fost de $9,46 miliarde, în timp ce profitul a ajuns la $2,41 miliarde. (CNBC)

5. În luna decembrie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 6.327 lei, cu 383 lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.879 lei, cu 7,2% mai mult decât în luna decembrie a anului 2020, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică. (Profit.ro)

6. Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil, în şedinţa de vineri, proiectul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie propus de Ministerul Justiţiei. Ministrul Cătălin Predoiu a salutat decizia şi a anunţat că va lucra cu reprezentanţii CSM ”pentru adoptarea cât mai rapidă, în acest an, a proiectelor legilor Justiţiei şi abordarea celorlalte probleme stringente”. (News.ro)

7. Mihai Chirica poate să-și reia atribuțiile de primar al Iașiului, după ce magistraţii Tribunalului Iaşi au admis, vineri, plângerea sa şi au dispus revocarea controlului judiciar, la o săptămână după ce procurorii anticorupţie dispuseseră măsura preventivă într-un dosar în care edilul este suspectat de fals intelectual şi uzurpare a funcţiei publice. (Digi24)

8. Economia Marii Britanii a crescut cu 7,5% în 2021, cel mai puternic ritm de creștere de după al Doilea Război Mondial, în contextul în care impactul negativ al restricțiilor pentru prevenirea răspândirii Omicron a fost sub estimări în luna decembrie. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Un atac cibernetic a afectat rețeaua Vodafone din Portugalia, compania lucrând încă la restabilirea funcționării normale. Multe alte instituții și companii au avut de suferit în urma acestui atac, inclusiv spitale, departamente de ambulanță și pompieri. (Ars Technica)

9. Danemarca a exclus vineri posibilitatea de a administra cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19 şi nu va oferi doza „booster” persoanelor cu vârste sub 18 ani. Motivarea deciziei constă în rata ridicată de imunizare a populaţiei, un pericol mai mic pe care îl presupune varianta Omicron şi stagnarea evoluţiei numărului de infectări. (Hotnews)

10. Comisia Europeana a autorizat comercializarea greierilor de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în UE. Este vorba despre a treia insectă pentru care se dă aprobare pentru consum și care vine după autorizațiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva desicată de Tenebrio molitor și în noiembrie pentru Locusta migratoria.

Bonus: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a scris, vineri, pe Facebook, un mesaj de susținere la adresa lui Valeriu Zgonea, fostul președinte PSD al Camerei Deputaților care a fost achitat definitiv de Curtea de Apel București pentru trafic de influență. În primă instanță, Zgonea fusese condamnat la 3 ani cu executare. Ciolacu a spus că ”Justiția a făcut dreptate” și că ”Adevărul a ieșit la lumină” și i-a transmis lui Zgonea pe un ton prietenesc: ”Astăzi a ieșit din nou soarele, Vali!” (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Creșterea consumului începe să încetinească – Cronica serii
Guvernul contestă la Curtea Constituțională moţiunea de cenzură iniţiată de PSD – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău