Cronica serii – Depozitele din bănci au ajuns, în Decembrie, la 70,7 miliarde euro, conform BNR

Scurte și amestecate: a) Rafael Nadal şi Novak Djokovic vor juca, duminică, finala masculină de la Australian Open; b) Administrația Federală a Aviației a oprit zborurile de pe aeroportul LaGuardia din New York din cauza lipsei de personal pentru asigurarea serviciilor de securitate, o nouă presiune pe administrația Trump de a rezolva închiderea parțială a guvernului, intrată în ziua 35; c) valoarea Snapchat pe bursă a coborât sub $8 miliarde, un moment bun să ne amintim că au refuzat o ofertă de $30 miliarde, de la Google, înainte de a se lista; d) Vodafone a anunțat că va pune o pauză în introducerea de echipamente Huawei în centrul rețelelor sale; e) Cartea „Becoming”, de Michelle Obama, a egalat recordul de vânzări deţinut de „Fifty Shades of Grey” pe Amazon.

1. BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,7648 lei, un nou record, numărul 11 din această lună. După PSD, și Ministerul Finanțelor trimite un comunicat despre curs: BNR trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, ”contrar informațiilor vehiculate în spațiul public”, iar, pentru stabilitatea macroeconomică a României, este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale, a anunțat Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

2. Roger Stone, unul dintre aliații cei mai apropiați ai președintelui Trump, fost consilier în campania pentru președinție, a fost arestat, de agenți FBI înarmați, la 6 dimineața, ora Coastei de Est, la reședința sa din Florida, în baza a șapte capete de acuzare, printre care mărturie mincinoasă și încercarea de influențare a martorilor. Stone a fost arestat la cererea echipei condusă de procurorul Mueller, cel care conduce ancheta privind influența Rusiei asupra alegerilor din 2016 (News.ro). Roger Stone a fost în România, în vara lui 2017, iar un documentar despre el găsiți pe Netflix (Link).

3. Depozitele bancare ale persoanelor fizice şi juridice din România au înregistrat un avans de 9% în decembrie 2018, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, până la 329,674 miliarde de lei (70,7 miliarde de euro), arată datele BNR. (News.ro)

4. Două din Germania: 1. Populația Germaniei a depășit pragul 83 de milioane la sfârșitul anului trecut, de la 82,8 milioane în 2017, relevă estimările inițiale ale Biroului Federal de Statistică. Creșterea, determinată parțial de imigrație, marchează un nou record de la reunificarea germană din anii ’90 (Profit.ro). 2. Încrederea în economia Germaniei a scăzut în Ianuarie la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, semn că problemele declanșate în a doua jumătate a anului 2018 continuă în 2019, potrivit institutului german de cercetări economice Ifo. (Profit.ro)

5. Nissan Leaf rămâne cea mai vândută mașină electrică în Europa, potrivit datelor publicate de compania japoneză, și a fost, în premieră, cea mai vândută mașină de pe piață în Norvegia, unde a depășit toate autoturismele vândute, indiferent de propulsia acestora. (Profit.ro)

6. Georgia, fosta republica sovietică, s-a transformat în ultimii ani într-un hub de minat bitcoin, aproape 200.000 dintre locuitori fiind implicați în această activitate după ce și-au vândut mașinile sau vacile pentru a cumpăra echipamentele necesare. Minarea de bitcoin consuma 10% din energia țării. Georgia are o populație de 3,7 milioane locuitori. (NYTimes)

7. Starbucks a anunțat rezultate financiare, pe ultimul trimestru, peste așteptările analiștilor, venituri de $6,63 miliarde și un profit de $760,6 milioane (CNBC). La noi, Vodafone și-a anunțat veniturile pe anul trecut, 719 milioane de euro, în scădere de la 722,3 milioane de euro cat au fost în 2017 (Profit.ro)

8. Anul trecut, 7% dintre companiile din Uniunea Europeană cu cel puțin zece angajați foloseau roboți industriali sau roboți pentru prestări de servicii, în timp ce în Cipru, Estonia, Grecia, Lituania, Ungaria și România se înregistra cel mai scăzut procent al utilizării roboților, potrivit datelor publicate de Eurostat. (Profit.ro)

9. Cercetătorii au descoperit virusul Ebola la o specie de lilieci din Liberia, în Vestul Africii. Este o descoperire importantă pentru a înțelege cum se transmite virusul la oameni, felul în care se răspândește și implicit cum poate fi controlat. Multă vreme liliecii au fost considerați purtători gazda ai virusului, dar este pentru prima oară când se obține și dovada. (WashingtonPost)

10. Dalia Stasevska a devenit prima femeie care dirijează BBC Symphony Orchestra. (News.ro)

Bonus: În 1977, Argentina a trimis o femeie însărcinată în Antarctica, pentru a naște acolo, într-o încercare de a revendica parte din teritoriul continentului. (Link)

Numărul serii: Minim 10 zile de concediul paternal vor primi tații in țările din Uniunea Europeană. Zilele vor fi plătite la nivelul concediului maternal. (Profit.ro)

O studentă protestează la un miting, Bruxelles, Belgia, Yves Herman/Reuters:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Deputat PSD, întors în partid după o săptămână la ProRomania: „Astăzi m-am întors acasă” – Cronica serii
Iohannis: Starea de urgenţă nu va fi prelungită. Din 15 mai va fi înlocuită de starea de alertă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău