Cronica serii – Doi jurnaliști Reuters condamnați la 7 ani de închisoare în Myanmar

1. Cei doi jurnalişti Reuters arestaţi anul trecut în Myanmar sub acuzaţia că au obţinut documente oficiale secrete au fost condamnaţi la şapte ani de înschisoare. Stephen J Adler, redactorul-şef al Reuters, a calificat ziua în care reporterii agenţiei au fost condamnaţi în Myanman drept una „tristă pentru presa din întreaga lume” şi a precizat că va fi evaluată modalitatea de acţiune în zilele următoare, în timp ce ambasadorul britanic Dan Chugg a spus, în numele guvernului şi al statelor membre ale Uniunii Europene, că verdictul este unul „dezamăgitor”. (News.ro)

2. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a fost citată, pentru mâine, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul privind violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, ea spunând, pentru News.ro, că probabil că va fi audiată în calitate de martor. (News.ro)

3. Numărul firmelor radiate a crescut, în primele șapte luni din 2018, cu 2,04%, comparativ cu perioada similară din 2017, ajungând la 48.532, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului. Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor – 13.135 (plus 8,41% raportat la primele șapte luni ale anului trecut), agricultură, silvicultură și pescuit – 5,915 (plus 32,68%) și construcții – 4.109 (plus 10,28%). (Profit.ro)

4. WPP, cel mai mare grup de comunicare din lume, l-a anunțat pe Mark Read ca noul CEO al companiei. Read îl înlocuiește pe Martin Sorrell, care a demisionat în Aprilie. (WSJ)

5. Datoriile guvernamentale, ca procent din PIB:
Japonia: 253%
Grecia: 178%
Liban: 148%
SUA: 105%
Egipt: 101%
Spania: 98%
Franța: 97%
Canada: 89%
Marea Britanie: 85%
Brazilia: 74%
Germania: 64%
Israel: 60%
Argentina: 57%
China: 47%
România: 35-36%
Arabia Saudită: 17%
Rusia: 12%

6. Cercetătorii de la Harvard University au lucrat împreună cu Google la dezvoltarea unui program de inteligență artificială capabil să prevadă replicile cutremurelor. Echipa a analizat baza de date cu toate cutremurele din lume, iar concluzia este că AI-ul oferă rezultate mai bune în anticiparea replicilor. Încă suntem departe însă de avertizări în real time asupra cutremurelor ce urmează să se producă. (USAToday)

7. Lyft, concurentul Uber pe piața americană, ar putea să se listeze pe bursa în Martie/Aprilie anul viitor, înaintea rivalilor de la Uber. (Bloomberg)

8. Un lac artificial de 250 km2 este folosit de Portugalia pentru a atrage investitorii din sectorul agricol care sunt dispuși să investească 500.000 euro și să contribuie cu locuri noi de muncă la economia locală. Cultivatori de fructe din Europa, cultivatori de măslini din Spania sau de migdali din California au fost atrași în Portugalia de cele 170.000 hectare de teren irigabil pe care Portugalia le-a promis până în 2022. (Reuters)

9. Egiptul a anunțat că arheologii au descoperit unul dintre cele mai vechi sate găsite vreodată în Delta Nilului, care datează din anii 5000 BC, adică cu aproximativ 2500 de ani înainte ca piramidele din Giza să fie construite. Situl neolitic a fost descoperit în Tell el-Samară, la aproximativ 140 de kilometri nord de Cairo, arheologulul Frederic Gio anunțând că echipa sa a găsit oase de animale și mâncare, elemente ce indică o prezență umană. (AP)

10. Patriarhul Daniel a sfinţit astăzi cele şase clopote ale Catedrelei Mântuirii Neamului, care cântăresc împreună 33 de tone şi care vor fi montate în zilele următoare, în turnul „Clopotniţă” de pe faţada de vest a noii Catedrale Patriarhale, la o înălţime de 60 de metri, împreună cu structura lor metalică. Potrivit Patriarhiei, costul celor şase clopote a fost achitat exclusiv din banii Patriarhiei Române, nu din fonduri publice. (News.ro)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Simona Halep eliminata de la Wimbledon
eMAG ia în calcul o listare pe bursa românească – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău