Rata de promovare la examenul de bacalaureat a fost de 62,9%, cea mai mică din 2014 – Cronica serii

1. Rata de promovare la examenul de bacalaureat a fost de 62,9%, cea mai mică din 2014. În schimb, s-au înregistrat 232 de medii de 10.00, ceea ce reprezintă cel mai mare număr din ultimii şapte ani. În judeţele Harghita, Covasna şi Dâmboviţa rezultatele înregistrate de elevi au fost mai bune decât anul trecut. (News.ro)

2. Americanii nu vor putea intra în țările din Uniunea Europeană din 1 iulie, când se deschid granițele. Cetățenii din 15 țări – Canada, Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud, Japonia, Georgia, Uruguay, Maroc, Tunisia, Algeria, Serbia, Muntenegru, Rwanda și Thailanda – vor putea intra în UE de mâine. Chinezii vor avea acces doar dacă și China le va permite accesul cetățenilor din UE. (WSJ)

3. Încrederea populației și firmelor în economie a continuat revenirea, în luna iunie, după prăbușirea înregistrată pe fondul pandemiei și restricțiilor aferente. Cea mai rapidă revenire a fost înregistrată în construcții și industrie. Potrivit datelor pentru luna iunie publicate de Comisia Europeană, indicatorul ESI (Economic Sentiment Indicator), care măsoară încrederea în economie, a urcat la 77,2 puncte, de la 68,5 puncte în luna precedentă. Indicatorul a recuperat, până acum, circa o treime din declinul consemnat în martie și aprilie. (Profit.ro)

4. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că 1.277 de cetăţeni români cu drept de vot din afara ţării s-au înregistrat, până azi dimineață, pe portalul www.votstrainatate.ro, 859 optând pentru votul prin corespondenţă. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Boeing face primele teste de zbor ale avionului 737 Max, după cele două prăbușiri care au dus la moartea a 346 de oameni. În urma testelor, care vor dura 3 zile, federația aviatică americană va decide dacă avionul poate să zboare din nou. (The Verge)

5. PNL este partidul care conduce în ierarhia formațiunilor politice din România, fiind cotat cu 33% din intențiile de vot, în creștere ușoară față de luna trecută, când era creditat cu 32,6%, se arată în barometrul lunar realizat de IMAS la comanda Europa FM. Pe locul doi rămâne PSD, cu 21,9% din opțiunile de vot, în scădere de la 23%. USR este cotat cu un scor de 12,3%, în creștere față de cele 11,6 procente cu care era creditat luna trecută, iar PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, crește cu 0,7%, până la 5,8%. Pro România, partidul condus de Victor Ponta, staționează la scorul de luna trecută, 11,2%. (EuropaFM)

6. Camera Deputaţilor a respins azi proiectul de lege referitor la desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie depus în luna mai de către USR. Formaţiunea a transmis că ” PSD apără instrumentul de oprimare al magistraţilor implementat de Liviu Dragnea”. (News.ro)

7. Joe Biden a anunțat că dacă va deveni președintele SUA va anula reducerea de taxe operată de actualul președinte, Donald Trump, pentru a colecta $1300 miliarde în următorii 10 ani. (CNBC)

8. Compania americană de biotehnologie Inovio a anunțat azi rezultate preliminare încurajatoare pentru proiectul său de vaccin împotriva noului coronavirus, administrat pe 40 de voluntari în Statele Unite. (Hotnews)

9. Deputații au adoptat azi două proiecte de lege prin care Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați eroi martiri ai neamului românesc. Autoritățile locale și centrale vor putea organiza ceremonii în 27 mai și în 2 noiembrie. (Hotnews)

10. Daniel Moroșanu, prim vicepreședintele PNL Vrancea și fost șofer al actualului ministru al Dezvoltării, Ion Ștefan, a picat examenul de bacalaureat pe care l-a susținut la 42 de ani. El a fost declarat respins, după ce la Limba şi literatura română a fost notat cu 3.60, la Istorie cu 7.55, iar la Geografie a obţinut cea mai mare notă, 8.65. (Adevarul)

Fotografia serii – Un angajat curată statuia lui George Washington din Washington Square Park, NYC, după ce a fost vandalizată în urma protestelor. Jason Szenes/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a vaccinat împotriva Covid – Cronica serii
FMI: Economia României va crește cu 6% în acest an, peste estimările inițiale – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău