Cronica serii – Erdogan acuza Statele Unite de declansarea unui razboi economic impotriva Turciei

1. Simona Halep, liderul WTA, va juca, de la 20.30, în direct la DigiSport2, finala turneului Rogers Cup, de la Montreal, împotriva americancei Sloane Stephens.

2. Un nou protest anti-guvernamental este anunţat să aibă loc în această seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a treia zi consecutiv. (News.ro)

3. Procurorii militari fac apel la persoanele care au fost rănite la protestul de vineri seară din Piaţa Victoriei, în urma intervenţiei jandarmilor, să se prezinte, luni şi marţi, la sediul Parchetului Militar Bucureşti. De asemenea, Parchetul Tribunalului Bucureşti, care face cercetări în cazul agresării celor doi jandarmi, între care o femeie, a făcut publice imagini cu un bărbat, cerând populaţiei sprijin pentru identificarea acestuia. În cazul agresării celor doi jandarmi, au fost reţinuţi doi bărbaţi în vârstă de 24 şi 30 de ani, ambii din Bucureşti, pentru infracţiunile de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Cei doi urmează să fie duşi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, a transmis Poliţia Capitalei. (News.ro)

4. Guvernul a transmis Parlamentului că susține adoptarea proiectului, inițiat de senatorul Daniel Zamfir, prin care suma pe care societățile de recuperare a creditelor o pot solicita debitorilor este plafonată. Executivul susține parțial și un alt proiect al senatorului, prin care este limitată dobânda legală remuneratorie și penalizatoare, opinând însă că prevederile nu ar putea fi aplicate și contractelor în derulare. (Profit.ro)

5. Un “zid” de hidrogen ar putea marca granița sistemului nostru solar relevă datele obținute de la sonda spațiala New Horizons, care a trecut de Pluto și se află la aproape 6.5 miliarde km de Pământ. „Presupunem că există ceva extra acolo, o sursă suplimentară de luminozitate”, a declarat autorul studiului, Randy Gladstone, de la Southwest Research Institute. (Gizmodo)

6. S-a aflat viteza morții, mai exact viteza cu care mor celulele, 30 micrometri pe minut. Adică doi milimetri pe oră. (TheGuardian)

7. Numărul femeilor însărcinate din SUA dependente de opioide a crescut de patru ori între 1999 și 2014. (USAToday)

8. Imediat ce siteul BBC în limba chineză a trecut la https a fost blocat de guvernul chinez, nemaiputând fi accesat. (TechDirt)

9. Președintele Erdogan a acuzat că regresul economic al țării este consecința unui război economic declanșat de Statele Unite și alte țări Turciei. Vorbind în provincia nord-estică Rize, președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că dolarul, euro și aurul sunt acum „gloanțele, bombele și rachetele războiului economic care se desfășoară împotriva țării noastre”. Erdogan a promis susținătorilor că Turcia a luat măsurile de precauție necesare pentru a-și proteja economia, dar a adăugat că „cel mai important lucru este ruperea mâinilor care trag cu aceste arme”. (AP)

10. Împăratul roman Augustus a ales a opta luna a anului pentru a-i purta numele, și nu a noua, în care s-a născut, pentru a-i aminti anual de moartea reginei Cleopatra, a Egiptului. (Historyextra)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Datoria publică a crescut, în primele 6 luni, cu peste 3,2 miliarde euro – Cronica serii
Mugur Isărescu: Îndatorarea țării arată bine – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău