Cîţu: Este prematur să aibă loc o discuţie pe tema unui paşaport de vaccinare

1. România se află pe locul 2, în Europa, și pe locul 7, în lume, în ceea ce privește vaccinarea cu ambele doze de vaccin anti-Covid, a anunțat vineri Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19. Mai mult de 225 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 100 de țări, conform celor mai recente estimări făcute de Bloomberg, fiind utilizate 6.07 milioane de doze pe zi la nivel global. (Link)

2. Premierul Florin Cîţu a declarat că este prematur să aibă loc, oficial, o discuţie pe tema unui paşaport de vaccinare, în condiţiile în care, în România, până în prezent, doar o mică parte a populaţiei a fost imunizată cu serul anti-COVID. Mai mult, întrebat dacă se au în vedere discuţii bilaterale cu Grecia şi Israel pe acest subiect, premierul a afirmat: „Nu există un astfel de mandat la nivel de Guvern, nu există niciun mandat să discutăm bilateral cu Grecia pentru un paşaport de vaccinare”. Declarațiile lui Cîţu vin după ce anterior ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a spus că certificatele de vaccinare sunt o prioritate la care guvernul lucrează. (G4Media)

Una din Cronica de Business: Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a înregistrat în 2020 un profit net de 1.48 miliarde de lei, în scădere cu 20% comparativ cu 2019. Banca are active de 107 miliarde de lei (+17.2%) și credite acordate în valoare de 42.17 miliarde de lei, în timp ce clienții au depozite în valoare totală de aproape 91 de miliarde de lei. Rata expunerilor creditelor neperformante era de 3.46% la finalul anului trecut. (BVB)

3. Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat dacă nu va mai fi o majorare a alocaţiilor în 2021, iar următoarea creştere va fi făcută în 2022, că anul acesta alocaţiile au fost mărite cu 20%, ceea ce este o creştere semnificativă, în condiţii de criză. (News.ro)

4. Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat vineri că a finalizat evaluarea terapiei anti-Covid dezvoltată de compania americană Regeneron și că aceasta poate fi folosită pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirusul în anumite condiții. (Hotnews)

5. Într-un articol de opinie publicat online, The New York Times a dat vina pe democrați pentru daunele provocate milioanelor de copii din Statele Unite din cauza închiderii școlilor, descriindu-le ca fiind „o tragedie pe care nu am confruntat-o în mod adecvat.” Ziarul sugerează, de asemenea, că mulți guvernatori democrați nu au ținut cont de știință și ar fi fost „orbiți” de ura față de fostul președinte republican, Donald Trump, atunci când au decis închiderea școlilor în perioada pandemiei. Atacul fără precedent lansat de publicația de stânga împotriva democraților vine în contextul în care Administrația Biden nu reușește să prezinte un mesaj coerent cu privire la obiectivele și termenele pentru redeschiderea școlilor, schimbând continuu și uneori contrazicând obiectivul declarat anterior de a avea elevii înapoi în clase în primele 100 de zile ale mandatului noului președinte. (G4Media)

Una din Cronica Externa: Un studiu efectuat pe un grup de peste un million de oameni în Israel a descoperit că vaccinul COVID-19 făcut de Pfizer și BioNTech este eficient 94% în prevenirea simptomelor la oamenii cu vârsta de peste 17 ani, la o săptămână după ce pacienții primesc a doua doză. (WSJ)

6. Veniturilor gospodăriilor americane au crescut în ianuarie cu 10%, în condițiile în care guvernul a acordul pachetul de ajutorare pentru pandemie. Consumul a crescut cu 2,4%, un semnal puternic de revenire, la început de an. (WSJ)

7. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au identificat patru cauze ale epuizării în cazul conferințelor video: contactul vizual de la apropiere, urmărirea propriei persoane, statul nemișcat și faptul că video chat-ul în sine este obositor din punct de vedere cognitiv. Aceiași cercetători au și sfaturi pentru combaterea celor patru forme de oboseală. (FastCompany)

8. Joi și vineri am avut recorduri la nivelurile maxime și minime. Vineri, la 17 stații meteo am avut cele mai ridicate valori din perspectiva minimelor pentru o zi de 26 februarie. Ieri, la zece stații meteo au fost cele mai ridicate valori ale temperaturilor maxime pentru o zi de 25 februarie. Joi am avut 22 de grade Celsius la Vărădia de Mureș, iar la București au fost 19 grade, o valoare cu 11 grade mai mare peste cea normală la această dată. Azi, la ora 12.00, aveam deja 20 de grade la Târgoviște, Câmpina, Pătârlagele și Stei, 17 – 18 grade la București. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: 40% din site-urile web folosesc acum WordPress (de la 25% în urmă cu 5 ani), platformă care deține 64,3% din piața CMS-urilor și este folosită de 66,2% dintre site-urile de știri. În prezent, există peste 58.000 de plugin-uri și peste 8.000 de teme pentru WordPress. (W3Techs)

9. Luna februaria a devenit luna cu cele mai mari încasări înregistrate vreodată în cinematografele din China. Vânzările totale s-au ridicat la $1,73 miliarde. China a devenit anul trecut piața cu cele mai mari încasări din luma din bilete vândute în cinematografe. (AP)

10. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a comparat planul de relansare economică al președintelui SUA Joe Biden cu cel al social-democraților din România. Ciolacu spune că multe dintre măsuri sunt similare. „Așa arată planul Biden de scoatere a Americii din criză. Sunt măsuri similare cu propunerile făcute de PSD în programul său de guvernare. Multe dintre aceste măsuri sunt susținute și prin amendamentele la buget depuse de parlamentarii noștri în aceste zile.” (Link)

Fotografia serii vine de la conferința video in care președintele SUA Joe Biden a discutat cu premierul Canadei, Justin Trudeau. Jonathan Ernst/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Sănătăţii a aprobat creşterea numărului de persoane testate pentru coronavirus – Cronica serii
Ministrul Sănătăţii: Prima tranşă de vaccinuri împotriva COVID-19 este planificată pentru sfârşitul lunii decembrie. Medicii vor fi vaccinaţi primii – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău