Cronica serii – Eșec în discuțiile dintre Trump și Kim Jong Un

1. Economia Statelor Unite a crescut cu 2,6% în trimestrul patru al anului trecut, un ritm mai scăzut față de celelalte trimestre ale anului dar peste așteptările analiștilor, care vedeau creșterea la 2,2%. (WSJ)

2. Donald Trump şi Kim Jong Un s-au despărţit astăzi cu un eşec la Hanoi, după un summit consacrat dosarului „denuclearizării” Coreei de Nord. Trump a acuzat rigiditatea de care a dat dovadă partea nord coreeană în ceea ce privește ridicarea sancțiunilor. ”De fapt ei voiau ca sancţiunile să fie ridicate complet, însă nu puteam face asta”, a declarat președintele american într-o conferință de presă. (News.ro)

3. Aproximativ 300.000 de credincioşi sunt aşteptaţi să participe la liturghia pe care Papa Francisc o va oficia, în 1 iunie, la sanctuarul de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita. Pelerinii care vor dori să ocupe un loc în zona protejată se pot înscrie, pe parcursul lunii martie, pe site-ul pontifex.ro. (News.ro)

4. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a transmis că nu dorește ca învățătorii sau profesorii din ciclul primar să mai organizeze cursuri de after school cu elevii cărora le predau și în clasă și nici să le mai acorde acestora meditații contra cost, avansând ideea că aceste proceduri vor fi reglate într-un nou act normativ. (Profit.ro)

5. Procurorul şef al DNA, Călin Nistor, le-a cerut premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să dispună măsuri de urgenţă pentru numirea procurorilor şefi ai Secţiei de combatere a corupţiei şi Secţiei judiciare penale, la care delegările expiră în 22 de zile, iar CSM a respins cererile DNA de prelungire a acestora, întrucât a intrat în vigoare OUG 7. „În opinia noastră deblocarea acestei situaţii care este comună şi altor unităţi de Parchet nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a O.U.G. nr. 7/2019”, arată DNA. (News.ro)

6. ONU acuză Israelul de posibile crime de război şi crime împotriva umanităţii, în Fâşia Gaza, pentru riposta israeliană faţă de manifestaţiile din 2018 ale palestinienilor. Acuzația a fost făcută în urma unei anchete a comisiei ONU, raport respins ca ”părtinitor” de către Israel. (News.ro)

7. Grupul Banca Comercială Română a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,2 miliarde de lei, în creștere de la 668 de milioane de lei în 2017, rezultat ce vine pe fondul creșterii veniturilor operaționale, mai ales a celor din dobânzi și tranzacționare. Volumul de credite acordate de BCR a crescut anul trecut cu 8,7%. (Profit.ro)

8. Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a declarat că orice modificare a statutului băncii centrale are nevoie de avizul Băncii Centrale Europene și că alte inițiative din trecut au eșuat în lipsa acestuia. Totodată, Suciu precizează că cheltuielile anuale cu custodia aurului au fost în jurul a 300.000 de lei în ultimii ani și nu de euro, potrivit raportului anual. Declarațiile lui Suciu vin ca o reacție a proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae pentru repatrierea rezervei de aur. (Profit.ro)

9. Polonia va cheltui pentru modernizarea armatei 185 de miliarde de zloți (circa 44 de miliarde de euro) până în 2026, în special pentru achiziția de avioane, elicoptere și submarine, a anunțat astăzi ministrul apărării Mariusz Blaszczak. (Profit.ro)

10. Un nou raport al Băncii Mondiale, care analizează 35 de indicatori ai egalităţii în faţa legii în 187 de ţări, arătă că doar şase ţări oferă drepturi legale similare bărbaţilor şi femeilor: Belgia, Danemarca, Franţa, Letonia, Luxemburg şi Suedia. În aceste țări, femeile au aceleaşi oportunităţi şi protecţii legale ca bărbaţii, precum paritatea de gen, concedii maternale şi plata egală. Acum 10 ani, nicio naţiune nu îndeplinea toate criteriile Băncii Mondiale privind egalitatea. România are un punctaj de 90 din 100, având scoruri perfecte la categoriile „călătorit”, „găsirea unui loc de muncă”, „salariile”, „căsătoria”, „statutul de părinte”, „conducerea unei afaceri” şi „gestionarea bunurilor”. La categoria „obţinerea unei pensii”, România are un scor de 25 din 100. (News.ro)

Fotografia serii – Un bărbat folosește o placă de surf pentru a se deplasa în Barlow Market District, California, Eric Risberg/AP:

Astăzi este ultima zi în care Cronica este sponsorizată de 2Performant. Mulțumim pentru colaborare, Cronica rămâne disponibilă pentru sponsorizari/publicitate pe platforma 2Performant Influencer Marketing.

Ți-ar mai putea plăcea
Liberalii au discutat despre interzicerea cumulului pensie-salariu şi majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani – Cronica serii
China și-a depreciat moneda în raport cu dolarul american – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău