Cronica serii – Fondatorii Dedeman au cumpărat, de la ruși, 23% din acțiunile Alro, cu peste 100 milioane euro

1. Moţiunea de cenzură „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!” a fost respinsă de Parlament, înregistrând voturi mai puţine decât numărul semnatarilor. Au fost înregistrate 161 de voturi „pentru”, în condiţiile în care documentul a fost semnat de 163 de parlamentari ai opoziţiei. Au fost trei voturi împotrivă, iar parlamentarii PSD, ALDE și UDMR nu au votat. (News.ro)

2. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că Ordonanța de Urgență privind măsurile fiscale va fi adoptată vineri şi a lansat un avertisment la adresa marilor companii ca urmare a criticilor la adresa actului normativ. „Se pare că mâine vor adopta. A mai fost nevoie, din câte am înţeles de câteva reglaje în ceea ce priveşte formulările, iar în rest prevederile rămân aceleaşi”, a menţionat Dragnea. El i-a avertizat pe reprezentanții marilor companii, care au criticat în ultimele ore proiectul Guvernului, să nu mai încerce „să șantajeze” statul român. „Am văzut, am citit reacții din partea unora sau a altora, inclusiv din partea unor mari companii. Eu îi sfătuiesc, îi avertizez să înceteze să mai șantajeze statulul român. Statul român nu este sat fără câini”, a transmis Dragnea, apreciind că OMV Petrom a amenințat voalat statul român sugerând că va reduce producția. (Profit.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a participat astăzi la ședința de Guvern, declarând că participarea sa are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, amintind că există o decizie CCR din care rezultă că prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a precizat că şedinţa se va desfăşura în două etape, una referitoare la apărare, politică externă şi ordine publică – domenii indicate expres în Constituţie ca ţinând şi de atribuţiile şefului statului – şi o altă referitoare la probleme economice. Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Victoria după aproximativ o oră de la începerea şedinţei Executivului. (News.ro)

4. Germania, o țară care se confruntă cu o îmbătrânire a populației și o penurie în forță de muncă la nivelul anumitor sectoare, vrea să recruteze din străinătate muncitorii calificați, adoptând, pentru prima oară, o lege privind imigrația. ”Avem nevoie de mână de lucru din țări terțe (din afara Germaniei și Uniunii Europene) pentru a ne asigura prosperitatea și a ne putea ocupa locurile de muncă vacante”, a subliniat ministrul de Interne, conservatorul bavarez Horst Seehofer. (Profit.ro)

5. Fondatorii Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, au cumpărat 23% din acțiunile Alro, cu peste 100 milioane euro, vânzători fiind companiile deținute de miliardarul rus Vitali Matchitski. (Profit.ro)

6. Judecătorii din Tokyo au decis să nu prelungească mandatul de arestare al lui Carlos Ghosn deși așteptările erau ca decizia să fie de menținere a arestului. Ghosn ar putea fi eliberat, dacă procurorii nu emit un nou mandat, pe o acuzație nouă. (Profit.ro)

7. Vânzările de case au crescut în Statele Unite, în Noiembrie, pentru a doua lună consecutiv dar sunt cu 7% mai jos decât acum un an. Rata medie a dobânzii pentru un credit ipotecar pe 30 de ani a crescut de la 3.93%, cât era anul trecut, la 4,63%. (NYTimes)

8. Sectorul IT din India va crea 250.000 de locuri noi de muncă în 2019. (Quarz)

9. Comparativ cu 1999, americanii s-au îngrășat, bărbații cu 4 kg, in medie, de la 85 la 89 kg, iar femeile cu 3 kg, de la 74 la 77 kg. (Axios)

10. În rezoluția de la începutul anului, Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a identificat câteva probleme cu care se confruntă rețeaua socială: protejarea comunității de abuzuri, protecția utilizatorilor împotriva interferențelor venite din partea altor state și câștigarea sentimentului că timpul petrecut pe site sau în aplicație este unul de calitate. El își propunea, în 4 Ianuarie, să rezolve aceste probleme și să termine anul pe o traiectorie ascendentă. (Link)

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu au fost excluși din PSD
Cronica serii – PIB-ul per locuitor a ajuns anul trecut la $26.500

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău