Unicef: Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în România în timpul pandemiei – Cronica serii

Prețul motorinei a coborât sub 7 lei/l, cel mai redus de la declanșarera războiului din Ucraina pe 24 februarie 2022, în toate stațiile Petrom din capitală.

1. ​67 de milioane de copii din întreaga lume au ratat unul sau mai multe vaccinuri pe parcursul celor 3 ani ai pandemiei de COVID-19, în urma întreruperii furnizării serviciilor din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate și a redirecționării resurselor limitate, precum și din cauza conflictelor, a fragilității și a scăderii încrederii. Percepția populației cu privire la importanța vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei în 52 dintre cele 55 de țări analizate, avertizează un raport UNICEF privind imunizarea. În România, încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în timpul pandemiei. (Hotnews)

2. Deficitul înregistrat în primul trimestru în ce privește colectarea veniturilor la bugetul statului a fost determinat în principal de încasările sub program obținute de la marii contribuabili, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începerea ședinței de guvern de astăzi. Premierul a făcut „un apel public către marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat”. (Profit.ro)

3. Uniunea Europeană pregătește restricții de urgență la importurile de cereale din Ucraina și cedează astfel la presiunea Poloniei, României, Ungariei și Slovaciei în legătură cu afluxul de produse alimentare ieftine. (G4Media)

4. Introducerea suprataxării contractelor de muncă cu timp parțial (part-time) la mijlocul anului trecut a determinat trecerea a 19% dintre contractele de acest tip la regimul de lucru cu normă întreagă, potrivit datelor raportate de angajatori către ANAF. (Profit.ro)

5. Șomajul la tinerii de sub 24 de ani se apropie de 23%. De asemenea, în cazul tinerilor, rata şomajului de lungă durată (în şomaj de şase luni şi peste) a fost de 12,6%, iar incidenţa şomajului de lungă durată (ponderea tinerilor aflați în şomaj de un an şi peste în total şomeri) în rândul tinerilor de 55,2%. (Hotnews)

Din Cronica de Turism: Sindicatele germane au anunțat ample proteste în industria de transporturi pentru sfârșitul acestei săptămâni. Vineri vor fi afectate călătoriile cu trenurile operatorului Deutsche Bahn în intervalul orar 03:00 – 11:00, iar personalul de securitate de la aeroporturile din Hamburg, Koln, Dusseldorf și Stuttgart este grevă începând de miercuri până vineri. (The LocalHotnews)

6. Salariile în România au crescut de aproape trei ori mai mult decât media din UE în 2022. Salariul mediu orar în anul 2022 este estimat la 22,9 euro în Uniunea Europeană și la 25,5 euro în zona euro, ceea ce înseamnă că, față de 2021, a crescut cu 4,4% în UE și cu 4% în zona euro. Atât în zona euro cât și în UE, salariul mediu orar și salariile exprimate în monedele naționale au crescut. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Ungaria (16,4%), Bulgaria (15,5%), Lituania (13,4%) și România (12,3%). (Profit.ro)

7. Compania SpaceX a reuşit joi, la a doua încercare, să lanseze pentru prima dată în spaţiu noua sa rachetă Starship, cea mai mare din lume, destinată călătoriilor pe Lună şi Marte. Racheta a explodat la câteva minute după lansare. (News.ro)

8. Preşedintele ucrainean Volodimir Zeklenski i-a cerut joi secretarului general al NATO Jens Stoltneberg, pe care l-a primit la Kiev, ca NATO să invite Ucraina să adere, pentru a ”depăşi reticenţele” unor aliaţi de a livra armament considerat crucial în lupta împotriva Rusiei. (News.ro)

9. Prețul gazului natural vândut în Europa a scăzut cu aproximativ 90% comparativ cu vârful înregistrat în august anul trecut, de aproape €350 per megawatt ora. (Axios)

10. Armata rusă a lansat o campanie video pentru a convinge mai mulţi soldaţi profesionişti să lupte în Ucraina, provocându-i pe cei interesaţi să demonstreze că sunt „bărbaţi adevăraţi” şi să schimbe ceea ce ea consideră a fi o viaţă civilă monotonă cu câmpul de luptă. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Isărescu: România nu are recensiune şi nu există nici această prognoză că s-ar putea îndrepta în această direcţie – Cronica serii
Sondaj: În ultimul an numărul tinerilor (16-24 de ani) care vor să plece din țară s-a triplat – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău