Cronica serii – Fostul premier Mihai Tudose părăsește PSD și merge la partidul lui Victor Ponta

Scurte: Euro a scăzut în raport cu leul pentru a doua zi consecutiv; Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie, a anunțat că va renunța la 9000 de angajați din regat; guvernul palestinian a demisionat în urma divergențelor cu liderii islamiști Hamas din Gaza (News.ro); Europarlamentarul Cristian Preda a aderat la PLUS, partidul lui Dacian Cioloş; Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici vrea achiziţionarea unei aeronave pentru deplasarea demnitarilor români la Bruxelles, iar românii au aplicat, anul trecut, de 333.000 de ori pentru job-uri în străinătate.

1. Banca Naţională a României a anunţat că nu participă la discuţia din Comisia Economică din Senat, care trebuia să aibă loc astazi, fiind nevoie mai întâi de o întâlnire cu reprezentanţi din Ministerul Finanţelor. Conducerea BNR fusese chemată să participe la discuţii, în Comisia Economică din Senat, în legătură cu modul în care este format ROBOR. (News.ro)

2. Creditul acordat populației a avut o creștere modestă în Decembrie, continuând decelerarea din ultimele luni. Creditul de consum a înghețat în ultima lună a anului, dar cel pentru locuințe a mers mai bine, în condițiile în care de la 1 ianuarie au intrat în vigoare noile reglementări privind limitarea gradului de îndatorare. Volumul creditului acordat de bănci persoanelor fizice a ajuns la 133 de miliarde de lei, cu circa 241 de milioane de lei peste cel din Noiembrie și cu 11,2 miliarde de lei peste cel de la finele lui 2017 (+9,2%). (Profit.ro)

3. Trei despre corupție: Guvernul actual al Statelor Unite este văzut că cel mai corupt din ultimii 7 ani, SUA ieșind din top 20 țări în ceea ce privește percepția asupra gradului de corupție (Reuters). Și Marea Britanie a căzut în clasament, trei poziții, ieșind din top 10 (FT). România se situează pe locul 24 din 28, în UE, având cu un punct mai puţin faţă de 2017, urcând o poziţie şi devansând Grecia. La nivel global, România ocupă locul 61 din 180 de ţări analizate (News.ro)

4. O asociație din București și mai multe firme de taximetrie au dat în judecată subsidiarele locale ale Uber și Taxify pentru concurență neloială, demersul fiind similar unui litigiu pe care taximetriștii din Cluj-Napoca l-au inițiat împotriva Uber și în care au avut, în vară, câștig de cauză. (Profit.ro)

5. Fondurile de pensii private obligatorii, Pilonul II, aveau active în valoare de 47,6 miliarde de lei, la 31 Decembrie 2018, în creștere cu 19,7% față de nivelul existent în luna similară a anului trecut, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară. (Profit.ro)

6. Cel puțin patru persoane au fost ucise și 195 rănite de o tornadă care a lovit Havana în noaptea de duminică, a declarat președintele cubanez Miguel Diaz-Canel. Site-ul oficial Cubadebate a raportat că „Havana a fost lovită de o tornadă puternică care poate fi comparată cu un uragan de categoria 4 sau 5, chiar dacă impactul său este mai localizat”. O viteză de 300 km/h a fost înregistrată în timpul unui val de tornade de 16 minute, a declarat Celso Pazos, director al Institutului de Meteorologie. Un alt expert a explicat că „oamenii au simțit sunetul unui avion cu reacție.” (Foto si text)

7. 17 din cele 19 bănci centrale din zona euro au încetat să mai emită, începând de duminică, bancnote de 500 de euro de teamă că acestea ar putea fi folosite de evazioniști, criminali și chiar teroriști. Băncile centrale din Germania și Austria vor continua să tipărească bancnote de 500 de euro până la data de 26 aprilie, „pentru a asigura o tranziție lină precum și din motive logistice”. (Profit.ro)

8. O echipă de cercetători din Israel a anunțat că într-un an va veni cu un tratament care vindeca 100% cancerul. Tratamentul va fi eficient din prima zi, va dura câteva săptămâni, nu va avea efecte secundare și va costa mult mai puțin decât tratamentele existente pe piață, a anunțat Dan Aridor, de la Accelerated Evolution Biotechnologies. MuTaTo (multi-target toxin), așa cum se numește tratamentul, este practic un antibiotic împotriva cancerului. (JerusalemPost)

9. Fostul premier Mihai Tudose și-a anunțat demisia din PSD, afirmând că a sperat că lucrurile se vor îndrepta în partid, însă această speranţă a dispărut după ce în ultimul an „o parte din actuala echipă de conducere a partidului a înlocuit agenda publică cu agende personale”, iar demisia sa este un „ultim gest de delimitare faţă de acest mod de a conduce partidul şi ţara”. Tudose precizează că se va alătura Pro România, partidul condus de Victor Ponta. (News.ro)

10. Sub supravegherea ministrului pentru infrastructură, Japonia se pregătește pentru a lansa anul acesta prototipul scutecelor pentru adulți care pot fi aruncate în toaletă. În Japonia, vânzările de scutece pentru adulți le-au depășit pe cele de scutece pentru bebeluși în 2011. (Link)

Numărul serii: 89,1 milioane de pasageri a fost traficul pe aeroportul din Dubai, anul trecut. Targetul era de 90,3 milioane de pasageri. (Profit.ro)

Bonus: Pentru 100 euro, fostul fotbalist Adrian Mutu vă filmează o dedicație video personalizată. (GSP)

Fotografia serii – efectele caniculei din Australia, de săptămâna trecută:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, își încheie mandatul – Cronica serii
Cronica serii: UTI Grup a câștigat licitația pentru modernizarea aeroportului Otopeni

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău