Cronica serii – Probleme pentru Theresa May dupa acordul privind Brexitul

1. Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care ar urma să aibă o capitalizare de circa 9 miliarde de lei. Ulterior vor fi stabilite şi companiile care intră în Fond, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. (News.ro)

2. Despre proiectul acordului pentru Brexit:

2.1 Ministerul Afacerilor Externe salută acordul privind Brexitul, afirmând că acesta va garanta drepturile cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, aceștia putând continua să lucreze, să locuiască și să studieze în Marea Britanie în baza obținerii unui nou statut special. (Profit.ro)

2.2 Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat organizarea unui summit extraordinar duminică, la 25 noiembrie, în vederea semnării proiectului acordului încheiat miercuri seara cu Marea Britanie. (News.ro)

2.3 Val de demisii după acordul privind Brexitul: Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul şi secretarii de stat pentru Irlanda de Nord, pentru Muncă şi Pensii şi cel pentru Brexit și-au anunţat şi ei demisiile. (News.ro)

2.4 Zguduită de demisii în serie din Guvern, Theresa May i-a avertizat pe deputaţii britanici că au de ales între a-i susţine proiectul acordului divorţului încheiat cu Uniunea Europeană  şi riscul unei ieşiri fără acord, eventual să nu aibă loc vreun Brexit. (News.ro)

2.5 Acțiunile britanice, în special titlurile bancare și cele ale companiilor din construcții, precum și lira sterlină s-au depreciat puternic pe fondul îngrijorărilor legate de posibilitatea ieșirii Marii Britanii din UE fără încheierea unui acord cu Bruxellesul. (Profit.ro)

3. Electrica a anunţat că a înregistrat un profit net de 315 milioane de lei (68 milioane de euro) în primele nouă luni, un avans de 232% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorat în principal rezultatelor înregistrate pe segmentul de furnizare (News.ro). Transelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei electrice, a înregistrat o creștere a profitului net cu aproximativ 50% în primele trei trimestre ale anului, în pofida scăderii veniturilor operaționale cu 24% (Profit.ro). Compania Rompetrol anunţă, o cifră de afaceri brută de 4,1 miliarde dolari, reprezentînd o creştere cu peste 44% a cifrei brute de afaceri în primele nouă luni ale anului curent, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (News.ro)

4. Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 32,9% în octombrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cel mai mare declin din Uniunea Europeană pentru a două lună consecutiv, în timp ce scăderea la nivelul întregii UE este de 7,3%. (News.ro)

5. Noul ministrul din guvernul japonez responsabil cu cybersecurity a recunoscut că nu a utilizat niciodată un computer. (CNBC)

6. Parchetul saudit a cerut pedeapsa cu moartea a cinci oficiali, acuzaţi de asasinarea lui Jamal Khashoggi, şi a anunţat că jurnalistul a fost drogat şi dezmembrat în interiorul consulatului ţării sale la Istanbul, potrivit procurorului general. (News.ro)

7. Marea majoritate a firmelor care comercializează cannabis legal își plătesc taxele cash, deoarece nu sunt bancabile. Guvernul federal colectează anual $4,7 miliarde din taxele plătite de aceste firme. (Quarz)

8. Berkshire Hathaway, compania de investiții condusă de Warren Buffett, a investit $4+ miliarde în banca americană JPMorgan și $2+ în Oracle. (Reuters)

9. Curtea Europeană de Justiție a decis că gustul mâncării nu poate fi înregistrat ca drept de autor. Decizia a venit în procesul dintre două companii olandeze, ambele producătoare de brânză tartinabilă. (Link)

10. O firmă de pariuri online a publicat patru pariuri care se pot juca pentru Black Friday-ul de la eMag, cea mai mare cotă fiind 4.75.  (Link)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Mircea Geoană va fi următorul secretar general adjunct al NATO – Cronica serii
Cronica serii – Băncile centrale au reînceput să cumpere aur

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău