Cronica serii – Guvernul a aprobat bugetul pe 2019

RIP Albert Finney.

1. Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru acest an care prevede o creştere economică de 5,5%, un câştig salarial mediu brut de 5.163 lei, un deficit bugetar în scădere la 2,55% şi atingerea unui număr al salariaţilor de 5,282 milioane. (News.ro)

2. România îl recunoaşte pe Juan Guaidó în calitatea de Preşedinte interimar al Venezuelei, decizia fiind luată de preşedintele Klaus Iohannis, după ce a primit Memorandumul MAE cu tema „Poziţia României cu privire la situaţia din Venezuela”, avizat de către prim-ministrul Viorica Dăncilă. (News.ro)

3. Cazurile de rujeolă s-au triplat în Europa, în 2018, ajungând la 82.592, cel mai mare număr înregistrat în ultimul deceniu, cu 1.087 înregistrate în România, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Ucraina a avut cele mai multe cazuri de rujeolă anul trecut, 53.218, de aproape 10 ori mai multe decât următoarea clasată, Serbia, 5.076. Peste 90% dintre cazuri au fost înregistrate în 10 ţări, între care Franţa, Italia, Grecia, Rusia şi România. Ţara noastră s-a clasat pe locul al zecelea în clasamentul OMS. (News.ro)

4. Agenția Națională de Combatere a Criminalității din Marea Britanie a pus poprire pe 3 conturi bancare ale lui Vlad Luca Filat (22 de ani), fiul fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, după ce tânărul, aflat la studii, a plătit un avans de 390.000 de lire sterline pentru a închiria un penthouse în Knightsbridge, una dintre cele mai scumpe zone rezidențiale și comerciale din Londra. Poprirea a fost dictată în baza suspiciunii că fondurile provin din activităție ilegale ale tatălui său. Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova, a fost condamnat în 2016 la 9 ani de închisoare pentru implicarea sa în devalizarea a trei dintre cele mai importante bănci de peste Prut, cu prejudicii de peste 1 miliard de dolari, echivalentul a peste 12% din PIB-ul țării. (Profit.ro)

5. Uber Eats și-a crescut cota de piață, în Statele Unite, pe segmentul livrărilor de mâncare de la 3% în 2016, la 24% anul trecut. (Forbes)

6. Spotify a anunțat că va include în Termenii Serviciului reguli speciale care vor interzice blocarea reclamelor sau distribuirea instrumentelor de tip adblocker. Noul regulament, care va intra în vigoare de la 1 martie, va permite Spotify să închidă imediat conturile celor care încalcă aceste reguli, fără vreo avertizare anterioară. (Profit.ro)

7. Google avertizează site-urile de ştiri din Europa că ar putea pierde 45% din traficul organic ca urmare a directivei pentru drepturi de autor. Google încearcă prin această avertizare să pună presiune pe legiuitorii europeni prin intermediul mediei, căreia îi transmite că “taxa pe link” nu va face altceva decât să-i reducă drastic traficul din motorul de căutare al companiei. (News.ro)

8. Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au creat o țesătură care poate regla în mod automat cantitatea de căldură care trece prin ea. Când corpul e încălzit și transpiră, țesătură permite căldurii să treacă, iar când temperatura scade, țesătură reține căldură. (Psys)

9. Temperatura în sudul Groenlandei, în perioada când insula a fost ocupată de vikingi, între 985 și 1450, a fost în jurul a 10 grade Celsius, mult peste ceea ce se credea pana acum. Descoperirea schimbă percepția despre vikingi și despre felul în care arătau, îmbrăcați în blănuri groase care ar fi trebuit să le țină de cald pentru a rezista la temperaturile cu minus. Astăzi, în Groenlanda se înregistrează, în lunile de iarnă, temperaturi până la minus 45 grade Celsius. (Link)

10. British Council și-a cerut scuze în fața lui George Orwell pentru că i-a respins, în 1946, lucrarea „British Cookery”. Autorul „Fermei Animalelor” a murit în 1950. (BBC)

Numărul serii: $68 de milioane, drept despăgubiri, cere Woody Allen de la Amazon pentru că l-a concediat fără motiv. (News.ro)

Fotografia serii – Un lucrător curață zăpada din jurul statuii lui Vladimir Lenin de la Muzeul Lenin, de lângă St. Petersburg, Dmitri Lovetsky/AP:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Aproape 4 miliarde de euro este deficitul bugetului la şapte luni – Cronica serii
Viorica Dăncilă a fost aleasă preşedinte al PSD – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău