Cronica serii – Guvernul ar putea renunța la taxa auto

1. Guvernul nu a reușit să găsească o formulă matematică pentru a introduce o nouă taxă auto care să nu mai poată fi atacată în justiție, cum s-a întâmplat de fiecare dată în ultimii ani, cu decizii în defavoarea autorităților, astfel că parcul auto național va fi stimulat spre înnoire prin intermediul Programului Rabla, a anunțat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. (Profit.ro)

2. Datoria externă totală a României a scăzut cu 817 milioane euro în Ianuarie, față de aceeași lună a anului trecut, la 98,385 miliarde euro, potrivit datelor publicate azi de Banca Națională a României. (Profit.ro)

3. Populaţia României a continuat scăderea din cauze demografice, iar declinul s-a accentuat în Ianuarie, când s-au pierdut 9.867 de locuitori, faţă de 6.495 în aceeaşi lună a anului 2018, în principal din cauza creşterii mortalităţii, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Firmele care se consideră nedreptățite de un control al unei autorități a statului vor putea formula plângere prealabilă în instanță împotriva dispoziției obligatorii emise împotriva lor, iar introducerea acțiunii va suspenda executarea dispoziției obligatorii până la soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei. Facilitățile sunt cuprinse într-o inițiativă legislativă care a fost elaborată ca o completare al Legea prevenirii. Potrivit motivării, proiectul nu se referă la obligațiile curente ale agenților economici, care sunt plătite lunar, trimestrial sau anual, ci la actele individuale emise de instituțiile statului cu atribuții de supraveghere, autorizare sau control al activitații companiilor. (Profit.ro)

5. Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 114 milioane euro în Ianuarie, de 16,3 ori mai mare față de cel înregistrat în Ianuarie 2018, potrivit datelor BNR, publicate azi. În Ianuarie 2018, deficitul de cont curent a fost de 7 milioane euro, potrivit datelor BNR. (News.ro)

6. Datoriile americanilor, firme și familii, la creditele ipotecare au crescut anul trecut cu 6,8%, comparativ cu 2017, ajungând la $216 miliarde. Este cea mai mare creștere înregistrată într-un an de la începutul crizei economice, din 2008. (Link)

7. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a anunţat că îşi va depune candidatura în cadrul procedurii declanşate de ministrul Justiţiei pentru selectarea viitorului procuror general. (News.ro)

8. Procurorii federali americani și oficiali ai Ministerului Transporturilor din guvernul american au început să ancheteze dezvoltarea avionului Boeing 737 MAX. Cel puțin o persoană implicată în dezvoltarea proiectului a fost citată, data citației emise fiind a doua zi după prăbușirea avionului în Etiopia. (WSJ)

9. Piața de fashion e-commerce din România a atins o cifră de afaceri de 2,66 miliarde lei anul trecut și este estimată sa ajungă la 4,31 miliarde lei pentru anul 2022. Ponderea curentă a e-commerce-ului în retail-ul general de modă este de 17,2%, cu prognoză de creștere la 21,3% în același interval. (Profit.ro)

10. Guvernul american vă plătește $1000 dacă veți adopta un cal sălbatic. (Link)

Fotografia serii – Elevi din Noua Zeelandă dansand haka în timpul celor 3 zile de doliu național, Carl Court/Getty Images:

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
O persoană care muncește susține, în medie, 1,25 persoane inactive – Cronica serii
Cronica serii – Preoții vor informa populația despre trecerea la moneda euro

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău