Comisia Europeană a revizuit în urcare estimarea privind creșterea economiei României în 2019 – Cronica serii

1. Comisia Europeană a revizuit în urcare estimarea privind creșterea economiei României în 2019, de la 3,3% la 4,1%, potrivit prognozei de toamnă. Pentru anul viitor, Comisia preconizează un avans economic de 3,6%, de asemenea în urcare comparativ cu o creștere de 3,1% estimată în primăvară. Ritmul expansiunii ar urma să încetinească la 3,3 în 2021. (Profit.ro)

2. Premierul Ludovic Orban spune că susține introducerea unei taxe pentru autoturismele aflate la prima înmatriculare, taxă care ar trebui să țin cont de cât de poluant este autovehiculul. Orban adăugă că nu se va introduce taxa decât atunci când se va ajunge la o soluție agreată de Comisia Europeană. (Profit.ro)

3. EuropaFM organizează în această seară, de la 20.30, o dezbate cu principalii candidați la funcția de președinte. Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor au fost invitați „să își expună ideile, viziunea și intențiile față de România, să interacționeze între ei și să transmită astfel un mesaj de civilitate și de civilizație democratică, pe parcursul a două ore, moderate de jurnalistul Moise Guran”. Până la această oră nu e clar câți dintre candidați vor onora invitația. (EuropaFM)

4. Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna septembrie de 3.082 lei, în urcare faţă de luna precedentă cu 38 lei (+1,2%). (News.ro)

5. Legea care amână autorizarea platformelor de ridesharing (Uber, Bolt, Taxify, Clever) până în februarie 2020 a fost promulgată azi de președintele Klaus Iohannis. (G4Media)

Una din Cronica de Tehnologie: China încearcă să reducă dependența de jocuri a copiilor și impune o limită de 90 de minute pe zi pentru minori. În plus, sunt interzise jocurile între 10 seara și 8 dimineața. Guvernul a limitat și sumele de bani pe care cei mici le pot cheltui lunar pe microtranzacții: între $28 și $57 în funcție de vârstă. (NYTimes)

6. Un număr de 58.334 de imobile au fost vândute în luna octombrie 2019 la nivelul întregii țări, cu aproape 11.000 mai multe față de luna precedentă. (Profit.ro)

7. ”Ceea ce suntem pe cale să trăim este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Emmanuel Macron pentru The Economist. Președintele francez explică această ”moarte” prin dezangajarea americană faţă de aliaţi NATO şi comportamentul Turciei, membră a Alianţei Nord-Atlanctice. (News.ro)

8. Știrile false au generat 158 milioane de afișări pe Facebook până acum în 2019, mai mult decât înaintea alegerilor americane din 2016 și în ciuda măsurilor pe care compania spune că le-a luat. Doar în ultimele trei luni, fake news-urile au avut 86 milioane de afișări, conform non-profitului Avaaz. (Popular.info)

9. Numărul de zboruri anulate de Lufthansa azi și mâine, din cauza planificatei greve a sindicatului UFO, care reprezintă personalul de bord în Germania, este de aproximativ 1.300. În jur de 180.000 de pasageri sunt afectați. (Profit.ro)

10. O echipă de oameni de știință a anuntat că a descoperit o nouă tulpină a virusului HIV, prima în ultima 19 ani. Tulpina este o parte din versiunea Grupului M a HIV-1, aceeași familie de virus care a generat epidemia de HIV globală, potrivit laboratoarelor Abbott. (TheHill)

Fotografia serii – Un bărbat se protejează de zăpadă cu o pungă din plastic în Srinagar, Kashmir. Mukhtar Khan/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
România are mai puțini megawați instalați decât la 31 decembrie 1989 – Cronica serii
Cronica serii – eMag evaluat de Naspers la peste 1 miliard de dolari

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău