Cronica serii – Guvernul ia in calcul îngheţarea salariilor în sectorul bugetar pentru anul viitor

1. Senatorul PNL Florin Cîţu susţine că Guvernul a trimis în urmă cu câteva zile Comisiei Europene un document în care ar promite îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în anul 2019 la nivelul lunii decembrie 2018. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a recunoscut că aceasta este o variantă de lucru şi că ar putea fi îngheţat şi numărul angajaţilor din administraţie. (News.ro)

2. Licitația pentru realizarea autostrăzii Ploiești – Brașov, în parteneriat public-privat, a fost lansată, valoarea contractului, promis în documentație că va fi atribuit pe baza celui mai bun raport calitate – preț, fiind indicată la 1,3 miliarde de euro, cu o durată a înțelegerii și a concesiunii de 24 de ani. (Profit.ro)

3. Acțiunile Procter&Gamble (Ariel, Pantene, Pampers) au crescut cu 7% după ce compania a înregistrat, pe trimestrul 3, cele mai mari vânzări din ultimii 5 ani: $16.69 miliarde. (CNBC)

4. Vânzările de case din Statele Unite au scăzut în Septembrie cu 3,4%, cel mai mare nivel din ultimii doi ani și jumătate. Este a șasea luna consecutivă în care dinamica vânzărilor este negativa. (AP)

5. Liderii celor două partide care guvernează în Italia au divergențe în privința oportunității și a cuantumului taxei care va fi aplicată pentru amnistiere. Italia analizează finanțarea deficitului bugetar de anul viitor cu ajutorul unei amnistieri taxabile pentru infracțiunile financiare, inclusiv pentru spălarea de bani. Evaziunea fiscală este ridicată în Italia, iar autoritățile apelează des la amnistieri pentru a crește nivelul veniturilor colectate la buget. (Reuters)

6. Conform unor documente, producătorii de telefoane care vând telefoane cu Android în UE vor plăti către Google un tarif cuprins între $2,5 și $40 per telefon. Tariful va diferi în funcție de țară și de rezoluția telefonului. Google va încheia înțelegeri separate cu producătorii prin care să le returneze parte din banii plătiți în funcție de numărul căutărilor pe care utilizatorii le vor face de pe aceste telefoane. (TheVerge)

7. Croații au ieșit în stradă să protesteze împotriva planului guvernului de a crește vârsta la care se iese la pensie. Guvernul a propus creșterea cu 2 ani, de la 65, la 67 ani, a vârstei de pensionare, începând cu 2033, și scăderea sumei pentru persoanele care se pensionează mai devreme, într-o încercare de a găsi soluții care să susțină sistemul de pensii. (Reuters)

8. Cu 300 milioane de vorbitori, franceza a urcat în top 5 cele mai vorbite limbi din lume, după mandarina/chineză, engleză, spaniolă și arabă. (Link in franceza)

9. Netflix și Marvel Television au anunțat că serialul Luke Cage nu va mai avea un al treilea sezon. Este al doilea serial Marvel anulat de Netflix în ultima săptămână, după Iron Fist. Marvel este deținută de Disney care a anunțat, pentru anul viitor, lansarea propriului serviciu de streaming, ce va concura Netflix. (USAToday)

10. Fostul atlet Usain Bolt va fi adăugat, la următorul upgrade semnificativ, în jocul de fotbal FIFA 19. El va avea cea mai mare viteză din joc. (Link)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
PNL și USR-PLUS ar putea anunța mâine candidații la primăriile de sector – Cronica serii
Miniștrii USR PLUS ar urma să-și anunțe în această seară demisia în bloc din guvern – Cronica serii