Cronica serii – Barna, USR: Dacă intrăm în alianță cu PLUS, l-am putea susține pe Cioloș pentru președinție

1. USR nu exclude posibilitatea de a-l susţine pe preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, drept candidat la preşedinţia României, dacă va forma o alianţă cu această formaţiune politică, a precizat liderul USR, Dan Barna. Dacă nu va forma nicio alianţă politică pentru prezidenţiale, USR va avea candidat propriu. (Hotnews)

2. Știrea trimisă de Lucian, un cititor: În Galaţi, „caracatiţele” de pe roţile maşinilor parcate ilegal vor fi înlocuite cu unele moderne, care se aplică pe parbriz. Sistemele blochează complet câmpul vizual al şoferului şi vor fi dezlipite abia după ce proprietarul maşinii plăteşte o taxă de 200 lei. Autoritățile au anunțat că prețul unui astfel de sistem se ridică la câteva mii de euro și de aceea au decis să închirieze 12 caracatițe, pe 18 luni, la un cost de 151.000 de lei, adică aproximativ $36.000 (Digi24). Cititorul nostru a găsit însă aceste sisteme la un preț de $600, ceea ce înseamnă că 12 sisteme ar fi costat $7.200, plus taxe vamale și costul transportului. (Link)

3. Marea Britanie are opţiunea de a institui legea marţială pentru a calma tulburările civile care ar putea apărea în cazul unui Brexit fără acord, a declarat ministrul sănătăţii, Matt Hancock. Sunday Times a citat oficiali sub protecţia anonimatului care afirmau că guvernul a examinat prerogativele aflate la îndemâna sa în caz că un Brexit fără acord s-ar transforma în nesupunere civilă, inclusiv legea marţială, interdicţii de circulaţie şi folosirea armatei pentru a calma eventualele proteste. (Digi24)

4. Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a respins ultimatumul mai multor ţări europene de a organiza noi alegeri prezidenţiale în termen de opt zile, în vederea unei soluţionări a crizei politice în Venezuela. Într-un interviu acordat postului CNN Turk, liderul venezuelean s-a declarat totodată pregătit de un dialog şi apreciază că o întâlnire cu Donald Trump este puţin probabilă, dar nu este imposibilă. (News.ro)

5. După ce a rulat 10 milioane de simulări, banca HSBC a ajuns la concluzia că cele mai bune investiții pentru perioada următoare sunt, în ordine, certificatele de trezorerie americane, yenul japonez și aurul. (CNBC)

6. Germania va închide treptat toate centralele energetice alimentate cu cărbune, până cel târziu în 2038, a anunțat o comisie guvernamentală, care propune acordarea unor ajutoare de până la 40 de miliarde de euro regiunilor afectate de această măsură. (Profit.ro)

7. Familia Rothschild a vândut ultimul teren pe care-l mai deținea în Austria, o pădure de 7.000 de hectare. Fondatorii băncii Creditanstalt, Rothschild au fost principalii finanțatori ai Imperiului Habsburgic, în urmă cu 200 de ani. (Bloomberg)

8. Guvernatorul statului Washington a declarat stare de urgență după ce peste 30 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate de la începutul anului. (Gizmodo)

9. Bahrain-ul va scufunda un Boeing 747 ce va reprezenta elementul de atracție al unui parc subacvatic de 100.000 m2, construit pentru atragerea celor pasionați de scufundări. (CNN)

10. Novak Djokovici a câştigat a şaptea oară Australian Open, după ce l-a învins, cu scorul de 6-3, 6-2, 6-3, pe spaniolul Rafael Nadal.

Numărul serii: În România, 2.355 de școli au grupurile sanitare în curte și nu sunt racordate la apă curentă și canalizare, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educației. (Hotnews)

Fotografia serii – Supraviețuitorii de la Auschwitz s-au strâns pentru a 74 aniversare a eliberării lagărului, Czarek Sokołowski/AP:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
România depășește, pentru prima oară, 100.000 de persoane vaccinate în 24 de ore – Cronica serii
Comisia Europeană a revizuit în urcare estimările privind avansul economiei României în acest an – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău