Cronica serii – inca 10 milioane lei de la PMB pentru Catedrala

1. Bugetul Primăriei Capitalei pe anul acesta va fi rectificat, urmând să fie alocaţi alţi 10 milioane de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro) pentru lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti care va avea loc săptămâna viitoare. (News.ro)

2. Parlamentării britanici au votat că toate acuzațiile la adresa lor, inclusiv de corupție sau hărțuire sexuală, să fie secrete. La câteva minute de la vot pagina de pe siteul parlamentului, unde erau listate acuzațiile și numele parlamentarului acuzat, a dispărut. (TheTimes)

3. Angela Merkel a declarat, într-o conferință de presă ca “atunci când generația care a supraviețuit celui de-a doilea război mondial va dispărea, vom afla dacă am învățat sau nu ceva din istorie.” (Quarz)

4. Facebook a recunoscut că își va lansă propriul satelit pentru internet, Athena, la începutul anului viitor. Satelitul va fi folosit pentru a furniza internet în zone neacoperite de către rețelele terestre. (Wired)

5. Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, a anunţat că instituţia a finalizat o nouă ediţie a „Marelui Dicţionar al Limbii Române”, în 19 volume, cu peste 170.000 de cuvinte. „Limba română, ca bogaţie de vocabular şi semantică, este între primele opt limbi ale lumii şi 80% dintre cuvintele pe care le folosim în viaţa cotidiană sunt de origine latină. O parte au fost moştenite din latină prin tradiţia locală şi o parte au intrat din franceză şi engleză”, a declarat Ioan Aurel Pop. Cea mai vorbită limbă maternă din lume rămâne spaniola, iar Pop a punctat că atunci când limba chineză, care „nu este o limbă aglutinată”, va prelua prima poziţie, latinitatea va fi „în pericol”. (News.ro)

6. Efectele dezastrului nuclear de la Fukoshima, din 2011, s-au simțit inclusiv în vinurile din California produse în acel an. (MITTehnologyReview)

7. Americanii vor putea downloada, începând de luna viitoare, planuri pentru arme 3D, care pot fi imprimate. Un pistol construit aproape în întregime din plastic a fost testat în 2013. Problema cu aceste arme este că nu au un număr de înregistrare și nu pot fi urmarite . (CNN)

8. O navă de război rusă, scufundată în 1905, în timpul războiului Ruso – Japonez, a fost descoperită în largul coastelor coreene. Nava ar putea avea la bord o încărcătură de lingouri și monezi din aur care valorează $130 miliarde, adică dublul bugetului pentru Apărare al Rusiei. Dacă se va confirma și recupera încărcătura, Rusia va primi jumătate din ea. (PopularMechanics)

9. Parlamentul Bulgariei a votat ieri să interzică guvernului să semneze acorduri bilaterale cu alte țări ale Uniunii Europene privind readmiterea migranților care au ajuns în Europa prin intermediul vecinilor noștri de la sud. (Reuters)

10. O adolescentă indoneziană în vârstă de 15 ani, care a fost violată de fratele său, a fost condamnată la şase luni de închisoare pentru că a avortat. Fratele adolescentei, în vârstă de 17 ani, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru agresiune sexuală asupra unei minore. Procurorul ceruse un an de închisoare pentru adolescentă şi şapte ani de închisoare pentru fratele ei. (News.ro)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
INS: Suprafața pădurilor a crescut în anul 2019 – Cronica serii
Eurobarometru: 65% din români apreciază că vaccinurile sunt singura modalitate de depășire a pandemiei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău