Cronica serii – Iohannis a suspendat ședința CSAT în care s-a discutat rectificarea bugetară

1. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că nu s-a putut obţine consens în CSAT pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetare şi, prin urmare, întrucât consideră că este necesară rectificarea bugetară, a suspendat şedinţa Consiliului, pentru a da timp Guvernului să elaboreze un nou proiect. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat ulterior că întârzierea aprobării rectificării creează efecte negative în economie, putând apărea blocaje şi întârzieri în acordarea de salarii în sectorul bugetar, în derularea investiţiilor, în sănătate şi în acordarea de compensaţii pentru cei afectaţi de pesta porcină. De asemenea, Teodorovici a spus că suspendarea şedinţei CSAT nu este prevăzută în lege şi a cerut desecretizarea stenogramei pentru a vedea care a fost punctul de vedere al fiecărei structuri membre. (News.ro)

2. Primăria Capitalei încearcă din nou să interzică aplicațiile de tip Clever Taxi sau Star Taxi, impunând taximetriștilor colaborarea cu dispecerate autorizate de PMB, prin reluarea unui proiect de regulament privind organizarea și executarea serviciului public de transport local în regim de taxi într-o formă identică celei din ianuarie 2018. (Profit.ro)

3. Africa de Sud a intrat oficial în recesiune. (TechCentral)

4. Justiția olandeză a anunțat marți că a ajuns la un acord amiabil cu ING Groep NV în legătură cu un dosar de spălare de bani, grupul financiar olandez acceptând să plătească suma de 775 milioane de euro. Procurorii au precizat că au reproșat ING că a încălcat legislația olandeză în materie de prevenire a spălării banilor și finanțarea terorismului, „în mod structural și timp de mai mulți ani” prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienților săi pentru spălarea banilor între 2010 și 2016. (Profit.ro)

5. Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a afirmat că ambasadorul României la Washington, George Maior, a spus că există ofiţeri acoperiţi în presă, fără a prezenta numele acestora sau un număr exact. Manda a susţinut că este clar că Maior avea ofiţeri acoperiţi în mai multe domenii de activitate, acesta mărturisind că ofiţerii se ocupau şi de „contrapropagandă”. (News.ro)

6. Jebi, cel mai puternic taifun care a lovit Japonia în ultimii 25 de ani, a ajuns astăzi pe coasta de vest a țării, omorând cel puțin șase persoane și rănind mai mult de 160. (JapanTimes)

7. Recomandarea pentru cei 10.000 de pași care trebuie să fie făcuți zilnic este arbitrară, iar numărul a fost luat dintr-o campanie de marketing de succes care s-a desfășurat în Japonia anilor ’60, dezvoltată pentru Jocurile Olimpice de la Tokio, din 1964. (TheGuardian)

8. Președintele rus, Vladimir Putin, i-a înmânat „Ordinul Prieteniei” lui Rainer Seele, directorul executiv al grupului austriac OMV, în contextul întăririi relațiilor dintre cele două state. OMV este acționarul principal al gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania. Rainer Seele, un german care a împlinit 58 de ani la sfârșitul săptămânii trecute, a primit premiul respectiv pentru ‘întărirea prieteniei și colaborării între popoare’, se arată în decretul prezidențial. (Profit.ro)

9. Populația Vietnamului:
1950: 25.3 milioane
2018: 96.1 milioane

10. Părinții și copiii care au fost prezenți la inaugurea unei grădinițe dintr-un oraș chinez au avut parte de un program artistic ce a conținut și un dans la bara efectuat de o dansatoare îmbrăcată sumar. (BBC)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
16 decembrie 1989: La Timișoara s-a strigat „Libertate” – Cronica serii
Cronica serii – Iohannis respinge, pentru a treia oară, nominalizările PSD-ului la Dezvoltare și Transporturi

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău