Cronica serii – Iohannis: Adoptare unei ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere ”ar fi o catastrofă”

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că eventuala adoptare a unei ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere ”ar fi o catastrofă, ar declanşa o criză politică fără precedent în România” şi a făcut apel la ”politicienii lucizi din PSD” să împiedice adoptarea unui astfel de act normativ. (News.ro)

2. În România activează, în prezent, peste 17.000 de firme în industria software, cu aproape 3.000 mai multe decât în 2012. Afacerile acestora au trecut, anul trecut, de pragul de 4,9 miliarde de euro, iar în acest an se va depăși nivelul de 5,4 miliarde de euro. Raportat la 2007, afacerile din sectorul de software au crescut cu 150%, iar față de 2016 cu 5,4%, semn că piața a atins un nivel de maturizare. (Profit.ro)

3. Guvernul va fixa pentru sectorul construcțiilor un salariu minim brut lunar de 3000 de lei, va elimina taxele pe muncă pentru angajatori și va înființa un Fond de Garantare. O altă măsură pregătită este introducerea unui avans obligatoriu pentru orice proiect de construcții (Profit.ro). Rata şomajului în luna octombrie a acestui an a crescut la 4%, date ajustate sezonier, faţă de luna precedentă, conform datelor Institutul Naţional de Statistică (News.ro).

4. Militarii și polițiștii vor putea folosi compensația lunară primită pentru chirie în scopul achitării ratelor pentru cumpărarea unei locuințe, potrivit unui proiect de lege promulgat de președintele Iohannis. Noua lege stabilește că polițiștii și militarii care contractează un credit ipotecar destinat achiziţionării unei locuinţe își pot folosi compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. (Profit.ro)

5. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în funcție de cheltuielile pentru sănătate, atât ca pondere a acestor cheltuieli în PIB, cât și în privința sumelor pe cap de locuitor, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică Eurostat. Cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor au însumat, în România, 400 de euro în 2016. După țara noastră, cele mai mici cheltuileli pentru sănătate per capita au fost în Bulgaria (600 euro) și Polonia (700 euro). (Profit.ro)

6. Michael Cohen, fostul avocat al președintelui Trump, a pledat vinovat pentru că a mințit o comisie a Congresului american în legătură cu implicarea sa în construcția turnurilor Trump din Moscova (Axios). Reacția lui Donald Trump a venit rapid, președintele acuzându-l pe Cohen că este o persoană slabă care minte pentru a obține o reducere a sentinței (WSJ).

7. Startup-ul fintech Revolut ajunge la 100.000 de utilizatori în România, volumul tranzacțiilor efectuate de aceștia depășind 400 de milioane de euro în luna noiembrie. România ocupă astfel locul 4 în topul piețelor Revolut cu cea mai rapidă creștere, după Marea Britanie, Franța și Polonia. (Profit.ro)

8. Proprietarii majorităţii trusturilor de presă proguvernamentale din Ungaria au anunţat că îşi donează companiile unei fundaţii, înfiinţând astfel un conglomerat media de dreapta. The Central European Press şi Fundaţia Media vor deţine canale de ştiri prin cablu, portaluri online de ştiri, tabloide şi ziare de sport, precum şi toate ziarele din Ungaria, mai multe staţii de radio şi numeroase reviste. Între brandurile care vor fi controlate de acestea figurează: Hir TV, Echo TV, Origo.hu, Nemzeti Sport, Bors, Magyar Idok şi Figyelo. Cea mai mare parte a publicaţiilor donate fundaţiei au fost achiziţionate sau fondate de aliaţi ai prim-ministrului Viktor Orban în ultimii ani. (News.ro)

9. 170 de procurori și inspectori fiscali au participat astăzi la perchezițiile de la sediul central din Frankfurt al Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, acțiunea fiind parte a unei anchete legate de spălarea de bani. Banca este suspectată că a ajutat circa 900 de clienți să înființeze firme paravan în paradisuri fiscale, contribuind la spălarea a peste 300 de milioane de euro, informațiile fiind extrase din așa-numitele „Panama Papers” (Profit.ro)

10. Ultimii 4 ani au fost oficial cei mai călduroși ani de când se fac măsurători, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (CNBC), aeroportul din Addis Abeba, Etiopia, l-a depășit pe cel din Dubai devenind cel mai folosit aeroport pentru transferurile către alte țări din Africa (Reuters), iar autoritățile argentiniene le-au cerut locuitorilor din Buenos Aires să-și înceapă weekendul mai devreme și să părăsească orașul în perspectiva în care orașul va fi blocat începând de astăzi, pentru două zile, cât va dura summitul G20. Astăzi este zi liberă, fiind declarată sărbătoare publică, transportul public a fost anulat complet, iar avioanele redirectionate să aterizeze pe alte aeroporturi (TheGuardian)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul copiilor născuți în România în 2020 a fost cel mai mic înregistrat din 1930 până în prezent – Cronica serii
Economia României a crescut cu 4,4% în al doilea trimestru – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău