Studiu: Numărul de persoane angajate, la nivelul anului 2021, a scăzut pentru prima dată sub pragul de 4 milioane – Cronica serii

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că astăzi se lansează în consultare publică, până pe data de 24 august, proiectele celor două legi ale educaţiei, două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală sistemul de educaţie. (News.ro)

2. Anul 2021 a continuat trendul înregistrat în 2020, iar numărul de persoane angajate a scăzut pentru prima dată sub pragul de 4 milioane, potrivit unui studiu termene.ro. Astfel, dacă în anul 2019 în România erau angajate 4,2 milioane persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,811 milioane persoane. (Profit.ro)

3. Moneda unică europeană, euro, a scăzut miercuri sub pragul simbolic de un dolar. Este pentru prima oară din decembrie 2002 când euro este cotată la mai puțin de un dolar american. (News.ro)

4. Procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi spune că nu va candida la alegerile prezidențiale din România din 2024, așa cum se vehiculează în spațiul public din România. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, ea a declarat că nu-și dorește o carieră politică nici după încheierea mandatului său la conducerea Parchetului European. (Link)

Din Cronica de Business: Germania va înceta să mai cumperă cărbune din Rusia, la 1 august, iar din 31 decembrie va opri și importurile de petrol rusesc. Anunțul a fost făcut de adjunctul ministrului de Finanțe. (Reuters)

5. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a afirmat că Biserica nu susţine interzicerea totalitară a avortului, precizând că acesta rămâne o opţiune inevitabil tragică pentru mamă, menţionând că încurajează “respectarea acestui drept fundamental care alimentează mergerea omenirii mai departe”, acela de a te naşte. (News.ro)

6. Presa din România e în cea mai mare categorie de risc privind libertatea de exprimare, potrivit raportului privind respectarea statului de drept în UE făcut public miercuri de Comisiei Eurropeană. Pentru prima dată, Media Pluralism Monitor a introdus un clasament general al statelor membre grupate în cinci niveluri de risc, în care Bulgaria, Grecia, Ungaria, Malta, Polonia, România și Slovenia sunt considerate țări cu risc ridicat, potrivit raportului citat. (G4Media)

7. Inflația din SUA, la iunie, a crescut la 9,1%, în ritm anual. Este cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 41 de ani. (WSJ)

8. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a exclus cedarea de teritorii către Rusia ca parte a oricărui acord de încetare a focului. „Obiectivul Ucrainei în acest război… este de a ne elibera teritoriile, de a ne restabili integritatea teritorială și suveranitatea deplină în estul și sudul Ucrainei. Acesta este punctul final al poziției noastre de negociere”, a declarat Kuleba. Acesta a precizat că în prezent „nu există discuții (de pace) între Rusia și Ucraina din cauza poziției Rusiei și a agresiunii sale continue” împotriva Ucrainei. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: BMW a început să vândă pe bază de abonament mai multe facilități pentru mașinile sale, începând cu încălzirea scaunelor, care costă $18 pe lună, $180 pe an, $300 pe trei ani sau $415 permanent. Printre celelalte funcții pe care BMW le vinde pe bază de abonament se numără încălzirea volanului, folosirea camerelor video pentru înregistrare și pachetul IconicSounds Sport. (The Verge)

9. Veniturile anuale ale familiilor britanice sunt mai mici cu aproximativ 10000 de euro decât ale familiilor din Franța, Germania, Australia, Canada și Olanda, conform unei analize Resolution Foundation. (TheGuardian)

10. Peste 500 de companii, non-profituri și instituții de învățământ, printre care Apple, Amazon, Google și Meta, cer Statelor Unite să stimuleze educația în domeniul informaticii. În mesaj se arată că fiecare elev ar trebui să învețe cum funcționează tehnologia, iar copiii să fie educați pentru a fi și creatori, nu doar consumatori de tehnologie. (GeekWire)

Ți-ar mai putea plăcea
Presa americană: Putin ar fi urmat un tratament pentru un cancer în stadiu avansat, în luna aprilie – Cronica serii
Studiu: Peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, inclusiv a Marii Britanii, este afectată de secetă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău