Cronica serii – Ministerul Finanțelor a anunțat un deficit de 27,3 miliarde lei, 2,88% din PIB, pe 2018

Euro a scăzut astăzi la 4,7628 lei.

1. Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul trecut cu un deficit de 27,3 miliarde lei (5,85 miliarde euro), 2,88% din Produsul Intern Brut (PIB), sub ţinta anuală stabilită de 2,97% din PIB, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. În 2017, deficitul bugetar a fost de 24,3 miliarde lei, respectiv 2,88% din PIB. (News.ro)

2. PLUS și-a stabilit lista finală a candidaților la alegerile europarlamentare, care va fi deschisă de liderul partidului, Dacian Cioloș. Lista finală diferă de cea inițială așa cum fusese votată de membrii PLUS, cea mai mare schimbare fiind apariția pe poziția a trei a lui Dragoș Tudorache, fost șef al Cancelariei prim-ministrului Dacian Cioloș și apoi ministru de interne, care după votul inițial se află pe locul 13. O altă schimbare este și în cazul lui Liviu Iolu, fostul purtător de cuvânt al guvernului Cioloș. Acesta se află pe locul 4 ca urmare a votului, însă în final a ajuns pe poziția 8 pe listă. Este așteptat ca pe 2 februarie, atât PLUS cât și USR să voteze participarea într-o alianță la alegerile europarlamentare și, odată cu asta, o listă comună de candidați. (Hotnews)

3. După ce aseară Darius Vâlcov, consilierul premierului Dancilă, a declarat că nu are conturi bancare sau carduri și își primește salariul cash, astăzi Ministerul Finanțelor Publice a încercat să împrumute 400 milioane de lei, de pe piața internă, fără succes. De la începutul anului au avut loc 13 licitații pentru cereri de imprumuturi și doar una a fost finalizată cu succes, cea din 17 ianuarie, cu maturitatea pe 10 ani. (Hotnews)

4. După declarațiile lui Darius Vâlcov, Consiliul Concurenței a declanșat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuația indicatorului după adoptarea, la finele anului trecut, a Ordonanței de Urgență 114/2018 care a introdus mai multe măsuri fiscale, inclusiv taxa pe active bancare. „Avem o analiză pe zona de ROBOR. Ne uităm la ROBOR, nu și la curs, pentru că au fost dezbateri în spațiul public și suntem foarte interesați să vedem efectele Ordonanței 114 (OUG 114/2018)”, a spus președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. (Profit.ro)

5. Noua taxă pe activele bancare anunțată de Guvernul României nu va împiedica grupul austriac Erste, proprietarul BCR, să obțină profit pe piața locală, susține CEO-ul Andreas Treichl. El arată, conform presei austriece, că taxa este una „neplăcută, dar nu un dezastru” și va împiedica obținerea de profit doar în cazul băncilor care funcționează aproape exclusiv în România. CEO-ul Erste consideră că grupul austriac are capacitatea de a obine profit în România pe perioada în care taxa va fi aplicată și, totodată, nu crede că această taxă va rămâne mult timp în actuala formă. (Profit.ro)

6. China și-a trimis vicepremierul Liu He să conducă delegația care va negocia în această săptămână, la Washington, cu oficialii americani, rezolvarea problemei tarifelor pentru care cele două țări și-au dat deadline 1 Martie. (Bloomberg)

7. Comisia Europeană a anunţat că acordul privind Brexitul nu poate fi redeschis, in timp ce guvernul britanic a cerut modificarea acestuia. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat: „Avem o poziţia unanimă a Celor 27 privind acordul Brexitului care reflectă poziţia UE. La acest acord s-a ajuns împreună cu guvernul britanic, este susţinut de lideri şi nu poate fi renegociat”. (News.ro)

8. Didi Chuxing, serviciul de ride sharing care a scos Uber-ul de pe piața chineză, a prezentat câteva date interne: 1000 de orașe din întreaga lume în care operează, 550 milioane de utilizatori și 31 milioane de șoferi. (Link)

9. Preșcolarii de 4-5 ani americani prezintă semne de prejudecată rasială, arătă un studiu făcut de psihologii de la Northwestern University. Copiilor li s-au prezentat imagini cu un copil care zâmbește, urmate de imaginea unui caracter chinezesc, folosit ca imagine neutră, cerându-li-se să precizeze dacă acel caracter chinezesc arată bină sau mai puțin bine. Cercetătorii au descoperit că preșcolarii au avut tendința să aprecieze de mai multe ori caracterul după ce vedeau o față de copil alb decât după ce vedeau una de copil de culoare.  (Quarz)

10. Tim Sweeney, fondatorul Epic Games, compania din spatele Fortnite, a cheltuit mai multe milioane de dolari în ultimii 10 ani cumpărând păduri din statul său, North Carolina, pentru a le proteja. (Link)

Numărul serii: Peste 2,13 miliarde de euro au fost vânzările Carrefour, anul trecut, în România. Vânzările de pe piața locală le-au depășit pe cele din Polonia, țară în care grupul francez are o prezență aproape triplă, 900 de magazine față de cele 330 de magazine din România. (Profit.ro)

Fotografia serii – Un trecător poartă o vestă galbenă supradimensionată în fața locației unde avea loc o prezentare de modă, Paris, Edward Berthelot / Getty:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,6%, la 3,9% – Cronica serii
Peste 3.500 de români sunt blocați la frontiera dintre Austria şi Ungaria – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău