Cronica serii – Ministerul Finanțelor vrea sa împrumute, de pe piețele externe, până la 2,5 miliarde de euro

1. Ministerul Finanțelor a ieșit astăzi să se împrumute de pe piețele externe, suma anunțată ca obiectiv fiind de până la 2,5 miliarde de euro prin două emisiuni de eurobonduri, cu scadențe în 2029 și 2039. În acest an, statul a atras prin emisiuni pe piețele externe 2 miliarde de euro, în februarie, și 1,2 miliarde de dolari, în iunie, acesta din urmă fiind și cea mai recentă vânzare de obligațiuni pe piețele externe. Ținta de împrumut de pe piețele externe a Ministerului Finanțelor pentru întreg anul 2018, țintă orientativă, este de circa 4,5 miliarde de euro. (Profit.ro)

2. Deputatul USR Matei Dobrovie a anunţat că susţine iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie şi demisionează din USR, acuzând formaţiunea că s-a poziţionat împotriva unui referendum şi a unei iniţiative cetăţeneşti declarată constituţională şi legală, deci împotriva democraţiei şi a dreptului poporului de a alege. Preşedintele USR Dan Barna spune că este regretabil modul în care deputatul Matei Dobrovie a ales să plece din partid, fără să fi comunicat în prealabil decizia sa. (News.ro)

3. Legea 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii, una dintre cele trei legi ale justiţiei modificate de Parlament, contestate de mai multe ori la CCR şi care au atras criticile oficialilor europeni, a fost promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis. (News.ro)

4. Guvernul României creează sentimentul greşit că economia se află în faţa unor probleme insurmontabile şi că în orice clipă trebuie adoptat un act normativ extrem de important, dar Executivul nu ar trebui să mai adopte Ordonanţe de Urgenţă fără o consultare cu mediul de afaceri, a anunţat astăzi Consiliul Investitorilor Străini (FIC). (News.ro)

5. Senatul american a aprobat o lege care ușurează procedura de acordare de împrumuturi țărilor în dezvoltare, pentru proiecte strategice în energie, porturi sau infrastructură, o măsură menită să reducă influența Chinei. (Link)

6. Rezerva Federală Americană se pregătește de următoarea criză economică și crede că, cel mai probabil, ar putea fi ultima. (Reuters)

7. Rethink Robotics, una dintre companiile pionier în domeniul roboților care sunt asistați de personal uman, și-a încetat activitatea la 7 ani de la lansare. (TheVerge)

8. Următoarea tehnologie wi-fi, Wi-Fi 6, va fi disponibilă începând de anul viitor. Tehnologia va permite streaming video 8K, mai multe conexiuni simultane și viteze între 1.1 Gbits pe bandă de 2.4GHz și 4.8 Gbits pe bandă de 5GHz. (Gizmodo)

9. Doar 16 țări africane, din cele 54, au primit până acum vizita unui președinte american, ultima oară în 2015 când Barack Obama a vizitat Etiopia. (Quarz)

10. Liceenii americani care suferă de acnee au șanse mai mari să primească note mai bune, în special la științele exacte. (TheAtlantic)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Kovesi va analiza intrarea în politică în cazul în care nu va deveni procuror-șef european
Comisia Europeană: „Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen. Așteptarea a fost prea lungă” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău