Cronica serii – Mitingul diasporei in Piata Victoriei si alte orase din tara

1. Peste 10.000 de persoane protestează în acest moment, în Piața Victoriei, împotriva guvernului, nemulţumite de modul de guvernare al alianței PSD-ALDE. Circulația rutiera a fost oprită.

2. Echipajele de prim ajutor prezente în Piaţa Victoriei au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane, dintre care doar două persoane au dorit transportul la spital, între acestea fiind şi doi jandarmi răniţi după ce manifestanţii au aruncat cu diverse obiecte. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a spus că vor fi luate măsuri pentru identificarea celor care au provocat incidentele, precizând că au existat persoane care au aruncat spre forţele de ordine chiar cu bucăţi de asfalt sau cu pungi cu urină. (News.ro)

3. Jandarmeria Română face apel către protestatarii din Piaţa Victoriei să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţe, iar cei care vor să vină la manifestaţie sunt îndemnaţi să nu fie însoţiţi de copii. De asemenea, Jandarmeria spune că respectă în egală măsură dreptul celor care nu vor să protesteze şi anunţă că nu va ezita să restabilească liniştea ori de câte ori aceasta este tulburată. (News.ro)

4. Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna iulie, la 4,56%, de la 5,40% în iunie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,23% față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică.   (Profit.ro)

5. Președinte Trump a anunțat astăzi dublarea tarifelor pentru importurile turcești de aluminiu, la 20%, și oțel, la 50%. El a mai precizat că relațiile Statelor Unite cu Turcia nu sunt cele mai bune în acest moment. (WSJ)

6. Lira turcească s-a depreciat astăzi cu peste 20% față de dolarul american. Președintele Erdogan le-a cerut cetățenilor să își schimbe aurul și valuta în lire pentru a sprijini moneda națională. “Dacă e cineva care are dolari sau aur la saltea, să îi schimbe în lire la bănci. Aceasta este o luptă națională și acesta va fi răspunsul dat de popor celor care au declanșat un război economic împotriva noastră. Poporul și Allah sunt cu noi”, a spus Erdogan. (Profit.ro)

7. Chicago are un procent de 83% crime nerezolvate. În 2017, poliția a rezolvat 114 din cele 650 crime, adică un procent de doar 17.5%, conform unei analize Chicago Sun-Times.

8. 29 de copii au fost uciși în Yemen într-un atac aerian al coaliței condusă de Arabia Saudită. Alții 30 de copii au fost răniți în timp ce 14 adulți au decedat. Copiii se întorceau de la un picnic când autobuzul în care se aflau a fost atacat. Coaliția a declarat că atacul a fost legitim. Arabia Saudită și aliații săi sprijină guvernul din Yemen împotriva rebelilor Houthi, care beneficiază de suportul Iranului. (BBC)

9. Zile de vacanță, concediu plătit plus sărbători legale:
UK 37 zile
Franța 36
Spania 36
*Germania maxim 33  (sărbătorile variază de la stat la stat)
Chile 30
Coreea de Sud 30
Australia 28
Japonia 25
Israel 21
Canada 19
Mexic 13
SUA 10
România 32, în 2018

10. Consumul moderat de alcool, între 35 și 55 de ani, reduce riscul demenței și a altor forme similare de boli care afectează creierul, conform unui nou studiu publicat luna aceasta. (WineSpectator)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Opoziția depune vineri moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă
Rata de infectare cu noul coronavirus în București a trecut de nivelul 3, ajungând la 3,05 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău