Cronica serii – Modificarile Codului Penal au fost aprobate si de Camera Deputatilor

1. Modificările la Codul penal au fost adoptate astazi de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 167 de voturi „pentru”, în condiţiile în care erau necesare 165. Legea va fi supusă controlului de constituţionalitate şi apoi va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Nouă deputaţi ai minorităţilor naţionale au votat pentru adoptarea Codului penal, care a trecut cu două voturi în plus faţă de minimum necesar de plenul Camerei. (News.ro)

2. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că adoptarea modificărilor la Codul Penal este un eveniment ”revoltător” şi a anunţat că va contesta la CCR Codul Penal şi Codul de procedură penală. Preşedintele a mai spus că ce se întâmplă în aceste zile este dictatura majorităţii şi e profund dăunătoare democraţiei. (News.ro)

3. Banca Națională a României a vândut 1 miliard de euro din rezerva valutară în iunie pentru a proteja leul, potrivit estimărilor ING Bank. În luna mai, BNR a cheltuit alte circa 1,5 miliarde de euro. (Profit.ro)

4. Plenul reunit al Parlamentului i-a acordat votul de încredere lui Gabriel Vlase, propunerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru preluare postului de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). (Hotnews)

5. Primele rezultate ale examenului de bacalureat, susţinut de peste 136.800 de candidaţi din toate promoţiile, au fost afişate astazi în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro. Media generală 10 la examenul de bacalaureat a fost obţinută de 104 absolvenţi. Rata de promovare, înainte de contestaţii, înregistrată de absolvenţii care au finalizat studiile liceale în promoţia 2017-2018 şi au susţinut probele examenului de Bacalaureat în prima sesiune este de 72,7%. În Capitală, 72,86% dintre elevi au promovat Bacalaureatul. (News.ro)

6. Mihaela Buzărnescu s-a calificat în turul trei la Wimbledon unde o va întâlni pe Karolina Pliskova, locul 7 mondial. Alexandra Dulgheru, venită din calificări, a fost învinsă de Venus Williams, iar Sorana Cîrstea, a fost eliminată de Evghenia Rodina.

7. Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cu scopul dezincriminării faptelor de corupție efectuate pentru obținerea de bunuri sau bani pentru terți. Deputații majorității de guvernământ au dezincriminat în plus și efectuarea de operațiuni financiare sau folosirea de informații de serviciu pentru profitul personal sau al altei părți. (Profit.ro)

8. În ultimii 50 de ani nu există nici un alt președinte american care să fi „pierdut” la Curtea Supremă a Statelor Unite (echivalentul Curții Constituționale din .ro) cum a pierdut Obama. Doar 45% dintre sesizările făcute de Obama, 79 ca numar, au fost câștigate, în timp ce în 96 din cazuri a pierdut. Obama are 44 de sesizări care i-au fost respinse în unanimitate de judecătorii Curții Supreme. Bush a câștigat în 60% din sesizări, Clinton în 63%, Bush Senior în 70%, Reagan în 75%, iar Carter în 68%. (Twitter)

9. PricewaterhouseCoopers a anunțat că va renunța, până la finele verii, la telefoanele fixe din cele 24 de birouri pe care le are în Marea Britanie într-o mișcare ce confirmă că strategia „mobile first” începe să se impună și în marile corporații. PwC, cu 18.000 de angajați în UK, și-a propus să păstreze doar câteva linii fixe pentru echipele de securitate, recepție sau sălile de întâlniri. (TheGuardian)

10. Suedia și Norvegia se ceartă pentru renii suedezi care trec graniță și pasc pe pășunile norvegiene. (Quarz)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ministerul Finanțelor a anunțat un deficit de 27,3 miliarde lei, 2,88% din PIB, pe 2018
BNR: Pentru prima oară în ultimii 15 ani, depozitele populației în lei au scăzut, în ritm anual – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău