Cronica serii – Numărul elevilor din România va scădea cu 1,5 milioane până în 2060

1. Numărul elevilor va scădea cu circa 1,5 milioane până în 2060, potrivit datelor statistice de la Institutul Național de Statistică (INS), prezentate într-un document al Ministerului Educației. Cea mai mare scădere va fi înregistrată în rândul copiilor de grădiniță și a celor din clasele primare. Reducerea populației școlare se va simți încă din 2030, când numărul de persoane, cu vârsta până la 23 de ani, ar putea scădea cu mai mult de 600.000. Reducerea numărului de elevi este consecința scăderii demografice. (Hotnews)

2. Rusia și NATO au încetat complet să mai coopereze pe liniile militară și civilă, a declarat azi, pentru agenția de presă oficială rusă RIA Novosti, ministrul adjunct de externe Aleksandr Grușko. În opinia lui Aleksandr Grușko, Alianța Nord-Atlantică a mers prea departe în ceea ce privește escaladarea confruntării cu Rusia. (Profit.ro)

3. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru 20 Mai dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Liviu Dragnea a plecat de la ICCJ, fără a face declaraţii, fiind flancat de jandarmi. El a fost huiduit şi aclamat de oamenii veniţi la sediul înstanţei supreme. (News.ro)

4. Două din economie: 1. Vânzările de mașini și motociclete au crescut și în februarie într-un ritm apropiat de cel înregistrat în prima lună a anului, 4,2%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. În ianuarie creșterea a fost de 4,3% (Profit.ro). 2. Lucrările de construcţii au crescut cu 10,6% în februarie, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. În ianuarie, volumul lucrărilor de construcţii scăzuse cu 4,9%. (News.ro)

5. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat pe fostul șef al ANAF Sorin Blejnar în așa-numitul dosar „Motorina”, în care era acuzat de complicitate la evaziune fiscală și sprijin acordat unei grupări infracționale organizate. În primă instanță, Blejnar fusese condamnat la 5 ani de închisoare. (Digi24)

6. Șomajul a crescut în Turcia, în ianuarie, cu 3.9%, comparativ cu luna similară a anului 2018, ajungând la 14,7%, cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii 10 ani. Numărul persoanelor, cu vârsta de minim 15 ani, fără loc de muncă a ajuns la 4,47 milioane, cu 1,26 milioane mai mulți decât în ianuarie 2018. Șomajul în rândul tinerilor se apropie de 27%, un procent care s-a înregistrat ultima oară în 1988. (Bloomberg)

7. În urma unui controversat tratament de fertilitate, în care s-a folosit pentru prima oară material genetic de la trei persoane, în Grecia s-a născut un copil care deține, în premieră, ADN de la trei oameni. (The Guardian)

8. SpaceX a câștigat un contract NASA în valoare de $69 milioane. Proiectul DART (Double Asteroid Redirection Test) are ca scop folosirea unei rachete pentru schimbarea traiectoriei asteroizilor. (The Next Web)

9. Cercetătorii de la Universitatea East Anglia au descoperit în Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului, aflat în Oceanul Pacific, o bacterie care se hrănește cu petrol. Hidrocarburile aflate în sedimentele de pe fundul oceanului au ajutat bacteria să supraviețuiască presiunii enorme a apei la adâncimea de 11.000 de metri a Groapei Marianelor. (Phys)

10. O judecătorie din China a decis ca o companie media să plătească o amendă de aproape $30.000 pentru că intr-unul din blogurile sale a fost criticat feng shui-ul unor clădiri, afectând reputația companiei dezvoltatoare. (NYTimes)

Bonus: Un bărbat de 40 de ani din Indiana, Statele Unite, și-a dat în judecată părinții deoarece atunci când s-a mutat de la ei i-au aruncat cele 12 cutii cu filme și reviste porno. El cere o despăgubire de aproape $87.000, de trei ori mai mult decât valorau revistele și filmele. (TheGuardian)

Știrea pozitivă a zilei prezentată de iQos – Un viitor fără fum: Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tel Aviv au realizat prima inimă imprimată 3D, completă, cu vase de sânge, pentru care a fost folosită „cerneală” personalizată, bazată pe colagen, potrivit Haaretz. Pentru această inimă au fost folosite ţesuturi de la un pacient. Până în prezent, cercetătorii au reuşit să realizeze inima umană doar că muşchi, fără vasele de sânge. (News.ro)

Fotografia serii este fotografia anului aleasă de The World Press Photo Foundation: fetița din Honduras care plânge în timp ce mama sa este luată în custodia grănicerilor americani. John Moore/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană avertizează România că deficitul bugetar va fi mai mare decât anul trecut, ceea ce ar putea face ca România să fie vulnerabilă – Cronica serii
CEDO a decis că Laurei Codruța Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei CCR de revocare a sa de la DNA – Cronica serii
2 comentarii la acest articol
  • sorin
    apr. 15,2019 la 2019-04-15T20:31:56+03:000000005630201904

    Salut, se poate renunta la Știrea pozitivă a zilei daca este prezentată de iQos – Un viitor fără fum… E pacat, pt ca a fost ok siteul pana acum.

    • Orlando Nicoara
      apr. 16,2019 la 2019-04-16T06:57:52+03:000000005230201904

      Sorin, multumesc pentru feedback, iti respect pozitia, in calitate de nefumator. Tot in calitate de nefumator cred ca device-urile de tipul iQos sunt un pas inainte, atat pentru fumatorii activi cat si pentru noi, cei pasivi.

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău