Cronica serii – Parlamentul britanic – Theresa May 3-0

Din cauza unei erori, abonații la Cronicile zilei au primit astăzi newsletter cu Cronica Sportivă, îmi cer scuze. Puteți citi aici Cronica de Tehnologie de astăzi și aici Cronica Sportivă de azi dimineață.

1. Datoriile statului au crescut anul trecut cu 29 de miliarde de lei (6,1 miliarde euro), la 330,14 miliarde de lei (69,4 miliarde de euro) la finele lunii Decembrie, și sunt de aproape cinci ori mai mari decât erau în urmă cu zece ani. Fiecărui român îi revine astfel o datorie pe cap de locuitor de aproape 17.000 de lei (3.580 euro), comparativ cu 3.340 de lei în 2008. Doar în ultimii doi ani, datoria statului a crescut cu 44,5 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro), potrivit datelor Ministerului Finanțelor. (Profit.ro)

2. Parlamentarii britanici au respins pentru a treia oară acordul pentru Brexit al premierului Theresa May, deși aceasta le-a promis colegilor din Partidul Conservator că va demisiona dacă acordul va fi aprobat. 344 de parlamentari au votat împotrivă în timp ce 286 au votat pentru. (TheGuardian)

3. Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesia fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile în dosarul aducerii în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa, fiind acuzataă de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă. Ea nu are voie să părăsească ţara fără aprobare, să discute cu presa despre dosar şi nici să lucreze la Parchetul General. Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a afirmat pe Twitter că este îngrijorat de situaţia Laurei Codruţa Kovesi, care a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, şi a precizat că PE o susţine în continuare pentru postul de procuror-şef european. (News.ro)

4. Creșterea de 12,3% a indicelui S&P 500, pe primele 3 luni din acest an, este cel mai mare câștig din ultimii 10 ani, pentru trimestrul 1, al bursei americane. (CNBC)

5. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat azi, la finalul şedinţei de Guvern, că indicele ROBOR va fi înlocuit din 2 Mai, în contractele de credit în lei cu dobânda variabilă, cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare, iar noul indice se aplică atât creditelor noi, cât şi refinanţării creditelor aflate în derulare. (News.ro)

6. Criza de pe piața forței de muncă determină tot mai multe companii, în special din construcții, industria prelucrătoare, retail și servicii, să se îndrepte spre atragerea muncitorilor străini, iar 6 din 10 oameni de afaceri ar vrea să aducă forță de muncă din afara țării. (Profit.ro)

7. Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 21.000 anul trecut, la 5,27 milioane persoane, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,684 milioane persoane, în creștere cu 6.000 persoane față de anul precedent, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.) a fost de 1.172 lei, în creștere cu 9,6% față de anul precedent. (Profit.ro)

8. Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a propus vineri introducerea a patru tipuri de Bacalaureat: Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolvenții programelor de studii liceale de științe), Bac A2 (pentru absolvenții programelor de studii liceale socio-umaniste) și Bac V (pentru absolvenții programelor de studii liceale vocaționale). Astfel, elevii care urmează programe de formare profesională vor putea opta pentru studii profesionale Nivel 3 (3 ani) sau pentru studii liceale Nivel 4 (patru ani). (Profit.ro)

9. Guvernul a stabilit astăzi ca data de 30 Aprilie 2019 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul bugetar, având în vedere că miercuri, 1 Mai, este zi nelucrătoare conform Codului Muncii. Potrivit Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale măsura este adoptată şi pentru recuperarea capacităţii de muncă a angajaţilor, dar şi pentru stimularea turismului. (News.ro)

10. Provincia canadiana Quebec a introdus o lege care interzice lucrătorilor din sectorul public să poarte simboluri religioase, inclusiv crucifixurile, în timpul orelor de lucru. Legea este controversată deoarece le afectează în special pe femeile musulmane care poartă hijab sau își acoperă părul. (AlJazeera)

Fotografia serii – Theresa May la a treia înfrângere în Parlamentul britanic în privința acordului pentru Brexit. AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Miercuri se anunță primul protest al angajaților din HORECA – Cronica serii
IMM-urile din România încheie sezonul de vară cu prima lună de scădere de după relansarea economiei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău