Cronica serii – PayU estimează ecommerce-ul pe anul acesta la peste 4,5 miliarde euro

1. „DNA, instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată”, este mesajul transmis pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție în această după amiază, ca reacție la modificările prin OUG a legilor justiției. Adunarea generală a procurorilor DNA s-a întrunit astăzi pentru a formula o poziție referitoare la ordonanța de modificare a legilor justiției, care a provocat protestele fără precedent ale magistraților. DNA susține că actul normativ îi va bloca activitatea, susține demersul Parchetului General de a cere Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale și cere, de asemenea, titularilor îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Autoritatea judecătorească. (Hotnews)

2. Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat luna Ianuarie cu un excedent de 0,7 miliarde lei, 0,07% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mic decât cel din Ianuarie 2018, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. În Ianuarie 2018, excedentul bugetar a fost de 1,98 miliarde lei, respectiv 0,21% din PIB. Procentual, veniturile au fost cu 15,1% mai mari, în termeni nominali, faţă de lună Ianuarie 2018, înregistrându-se creşteri la încasările din accize (+38%), contribuţii de asigurări (+32,3%) și TVA (+23,1). Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 25,09 miliarde lei, cu 22,7% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului precedent. (News.ro)

3. Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a anunțat astăzi că randamentul mediu anual realizat de toate fondurile din Pilonul II, de la început și până la finalul anului trecut, a fost de 8,03%, mult peste rata medie a inflației din perioada respectivă. Asociația a subliniat că, anul trecut, adoptarea OUG 114 a adus scăderi mari pe Bursa de la București. (Profit.ro)

4. Furnizorul de servicii de plată PayU a anunţat că estimează o creştere a valorii comerţului electronic din România peste valoarea de 4,5 miliarde euro în acest an, în contextul în care, în câţiva ani, comerţul online transfrontalier va reprezenta o treime din toate vânzările de pe internet. (News.ro)

5. Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, un moderat și artizanul acordului nuclear semnat cu Barack Obama, în 2015, și-a anunțat demisia printr-un post pe Instagram. Președintele Hassan Rouhani a anuntat ca nu îi va accepta demisia lui Zarif. (AP)

6. Sancțiunile Statelor Unite împotriva Venezuelei au blocat petrol în valoare de jumătate de miliard de dolari în nave de tip petrolier care se află în apele teritoriale, în așteptarea unor potențiali cumpărători. (Bloomberg)

7. Grupul rus Gazprom a reușit să își consolideze cota pe piața de gaze naturale din Europa, până la 36,7% în 2018 de la 34,7% în 2017, a declarat Oleg Aksyutin, membru în Consiliul de Administrație al Gazprom, la o întâlnire cu investitorii organizată la Hong Kong. (Profit.ro)

8. Un bloc de gheață care are o dimensiune de două ori mai mare decât a orașului New York s-ar putea desprinde în perioada următoare din Antarctica, a anunțat NASA. Deși are o dimensiune impresionantă, aisbergul nu va intra, după dimensiune, în top 20. (Link)

9. Chinezii folosesc tehnologia de recunoaștere facială pe porci, pentru a-i identifica mai ușor pe cei suspecți de gripa porcină și a încerca astfel să prevină răspândirea bolii. (NYTimes)

10. Șoferilor le vor putea fi anulate 2 puncte de penalizare primite ca urmare a abaterilor din trafic doar în urma unei simple vizionări de filme educative despre urmările grave ale neatenției în trafic sau ale unui comportament neadecvat la volan, prevede un proiect de lege adoptat de senatori. Conducătorii de autovehicule vor putea beneficia de această clemență din partea poliției doar o singură dată într-un interval de 6 luni și cu condiția ca punctele respective să nu fi condus la suspendarea permisului. (Profit.ro)

Fotografia serii – Cardinalul George Pell părăsește tribunalul după ce a fost găsit vinovat de abuz sexual împotriva a doi minori, Melbourne, Australia, David Crosling/EPA:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica, o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Liderul PLUS Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European – Cronica serii
China va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe tema războiului din Ucraina – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău