Cronica serii – Ping pong declarativ între președintele Iohannis și premierul Dăncilă

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va merge la şedinţele de Guvern, la o zi după ce i-a solicitat premierului să îi transmită ordinea de zi a şedinţelor Executivului. În ceea ce priveşte ideea avansată de liderul PSD Liviu Dragnea cu privire la depunere unei plângeri penale pe numele său pentru înaltă trădare, a spus că este „un demers politicianist”, sortit eşecului din capul locului, iar depunerea unei astfel de plângeri este o procedură foarte complicată, „care în primul rând nu are niciun suport” (News.ro). Premierul Viorica Dăncilă îi transmite preşedintelui Klaus Iohnnis că, în cazul în care pe agenda şedinţei Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la „probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice”, în conformitate cu prevederile constituţionale, îi va fi semnalat acest lucru şi îl asigură de toată deschiderea în situaţia în care va decide să participe la şedinţa de Guvern. Dăncilă precizeză şi că agenda şedinţelor de Guvern este postată pe site-ul instituţiei. (News.ro)

2. Ministrul pentru afaceri europene din Ungaria, Szabolcs Takács, acuză instituţiile comunitare, într-un interviu pentru Digi24, că terorizează statele membre care au opinii diferite faţă de Bruxelles şi că au început o vânătoare de vrăjitoare la adresa unor state membre, înţelegându-şi greşit menirea. El a spus că este de acord cu abordarea României pe durata deţinerii preşedinţiei Consiliului UE, aceea de a „a înlătura dublul standard dintre statele membre şi Uniunea Europeană”. (News.ro)

3. SpaceX, compania lui Elon Musk, va strânge $500 milioane, la o evaluare de $30+ miliarde, pentru un serviciu de furnizare internet prin satelit. Compania are în plan să furnizeze serviciul prin intermediul a 4000 de sateliți care vor gravita în jurul planetei la o altitudine joasă. (WSJ)

4. Numărul mediu al pensionarilor din România a fost de 5,201 milioane în al treilea trimestru, în scădere cu 6.000 faţă de trimestrul precedent, în timp ce pensia medie a crescut la 1.222 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

5. Un nou fond de investiții de tip venture capital activ pe piața din România pentru companii inovative (Profit.ro), Google a încetat, cel puțin temporar, să lucreze la un motor de căutare pentru China, care să cenzureze rezultatele conform cerințelor guvernamentale (Profit.ro), iar România a șaptea piață din Europa la consumul de bere, depășind trei dintre țările cu tradiție în fabricarea și consumul berii în Europa: Cehia, Austria și Belgia. (Profit.ro)

6. Islanda s-a clasat pe prima poziție în privința egalității dintre sexe, potrivit unui nou raport al Forumului Economic Mondial, care a analizat implicarea, nivelul salarial și șansele de promovare în business, implicarea și în luarea deciziilor politice, nivelul de educație/sănătate și șansele de supraviețuire pentru a întocmi acest clasament. Celelalte țări din top 10 sunt: Norvegia, Suedia, Finlanda, Nicaragua, Rwanda, Noua Zeelandă, Filipine, Irlanda și Namibia. România se află pe locul 62, între Bosnia Herțegovina și Venezuela, mult în urma Bulgariei, Cubei sau Republicii Moldova. (Link)

7. NAACP, una dintre cele mai puternice organizații din Statele Unite care luptă pentru drepturile persoanelor de culoare, a anunțat că a returnat o donație făcută de Facebook și a cerut un boicot împotriva rețelei sociale și Instagram, pentru astăzi. Reacția vine după dezvăluirile privind felul în care Facebook a manipulat voturile persoanelor de culoare la alegerile din 2016. (Axios)

8. Pentru prima oară în ultimii 16 ani un alt metal a devenit mai prețios decât aurul. Cotația paladiului, un metal din grupa platinelor, a crescut cu peste 50% în ultimele 4 luni, depășind prețul aurului. (NYTimes)

9. Conform unei surse interne citate de Bloomberg, LG va veni în luna ianuarie, la CES 2019, cu primul televizor rulabil care va intra ulterior pe piață. Un prototip al acestuia a fost prezentat la începutul anului, însă versiunea de anul viitor reprezintă un produs final, ce va putea fi cumpărat. (Profit.ro)

10. Universitatea din Wisconsin a anunțat că va renunța să mai ofere specializări pentru Istorie, Franceză, Germană, Geografie și Geologie din motive de tăieri de bugete. (TheAtlantic)

11. Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, reconfirmat pentru un nou mandat, a anunțat că în lunile următoare va legaliza consumul de marijuana în scop recreațional. (NYTimes)

Bonus: Revoluția din 89, imagini „atunci și acum” pe siteul Europa Liberă. (Link)

Fotografia serii: Membrii ai Garzii Galeze impreuna cu tinere imbracate in caractere Disney in centrul Londrei:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ciucă: România ar putea intra în Schengen până la sfârşitul anului – Cronica serii
Cronica serii – Opoziția susține că i-a revocat din funcții pe Dragnea și Iordache, puterea acuză tentativa de a lua cu “japca” Parlamentul

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău