15 state europene au decis reducerea accizelor la carburanţi pentru diferite perioade de timp – Cronica serii

1. Ministrul Sorin Cîmpeanu a prezentat, miercuri, după şedinţa de Guvern, structura noului an şcolar 2022-2023, care va înlocui semestrele cu cinci module de învăţare, alternate cu perioade de repaus. Noul an şcolar va începe în prima zi de luni din septembrie şi se va încheia în 16 iunie. O noutate este şi că se introduce, pe lângă Şcoala Altfel, şi Şcoala Verde. (News.ro)

2. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat intenția de renunțare la obligativitatea tezelor semestriale. În ceea ce privește mediile, ministrul spune că sigur vor fi încheiate la finele anului școlar. (Digi24)

3. Numărul mediu de pensionari a fost de 5,079 milioane de persoane în 2021, în scădere cu 49.000 de persoane față de anul precedent, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)

4. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că 11 jaloane şi ţinte din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt închise, iar în şedinţa de Guvern de miercuri vor fi închise alte 5 şi până joi vor fi închise şi celelalte 8. (News.ro)

Din Cronica de Business: Pentru prima oară în ultimii 7 ani, numărul companiilor private din top 100 companii din China, după capitalizarea pe bursă, a scăzut. La finalul anului trecut, 49 de companii din acest top erau private, în scădere de la 53, câte au fost în 2020. (Bloomberg)

5. Prețul local de facturare al energiei termice furnizate populației prin sistemul centralizat de încălzire din Capitală operat de Compania Municipală Termoenergetică București (CMTEB) crește de vineri, 1 aprilie, de 2,4 ori, de la 137 lei/gigacalorie plus TVA la 330 lei/gigacalorie plus TVA. Consiliul General al Municipiului București a adoptat hotărârea cu 33 de voturi „pentru”, 19 voturi „împotrivă” și o abținere. (Profit.ro)

6. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României, a anunțat miercuri șeful Senatului, Florin Cîțu. Acesta a făcut anunțul pe Facebook, spunînd că a discutat în acest sens cu premierul Ucrainei, Denis Şmigal. (Hotnews)

7. Ucraina discută cu România despre posibilitatea de a-şi expedia exporturile agricole din portul Constanţa, cel mai mare port de la Marea Neagră, în contextul în care Rusia a blocat porturile ucrainene. (News.ro)

8. Preţurile de referinţă la energie, pe piața europeană, au crescut semnificativ azi după ce Germania, cel mai mare consumator de pe continent, a activat prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, pregătindu-se pentru o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze ruseşti. (Bloomberg)

Din Cronica de Turism: În așteptarea unui sezon estival în care să recupereze măcar parțial pierderile înregistrate în ultimii doi ani, 6 țări din Europa au renunțat deja la toate restricțiile de călătorie. Astfel, călătorii din Uniunea Europeană pot intra în Ungaria, Slovenia, Irlanda, Norvegia, Islanda și România la fel de simplu ca înainte de pandemie, fără să prezinte certificate de vaccinare, certificate de recuperare după boală sau teste negative de Covid-19 și fără să completeze formulare de tip Passenger Locator Form (PLF). (Schengen Visa Info)

9. Până în prezent, 15 state europene au decis reducerea accizelor la carburanţi pentru diferite perioade de timp. Acestea sunt: Belgia (pentru 3 luni), Croaţia (3 luni), Cipru (2,5 luni), Franţa (4 luni), Germania (3 luni), Grecia (3 luni), Ungaria (3 luni), Irlanda (5,5 luni), Italia (o lună), Malta (decizie pentru 12 luni luată în noiembrie 2021), Ţările de Jos (9 luni), Polonia (6 luni), Portugalia (3,5 luni), Slovenia (o lună) şi Suedia (4 luni). (Hotnews)

10. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din Capitală, a anunțat că cer în justiție o solicitare de dizolvare a Consiliului Local și că depune plângeri pentru abuz în serviciu pe numele consilierilor locali care refuză ”sistematic și fără argument” votarea bugetului local. Eventuala dizolvare a Consiliului Local ar duce la declanșarea de noi alegeri în Sectorul 1. Clotilde Armand acuză consilierii PNL și PSD că blochează votarea bugetului sectorului. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – PIB-ul per locuitor a ajuns anul trecut la $26.500
Cronica serii – Comisiile Camerei Deputaţilor au respins proiectul UDMR privind autonomia

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău