Ministrul Sănătății: Propunem ca starea de alertă să fie prelungită cu încă o lună – Cronica serii

RIP Diana Rigg

1. Prima școală ”smart” din mediul rural din România, din Ciugud, județul Alba, se pregătește de începerea cursurilor cu măsuri speciale și cu un sistem inteligent inedit de acces în clădire care permite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor, poate vedea dacă aceștia poartă mască și le ia în același timp temperatură. (G4Media)

2. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunţat azi că propunerea ministerului pe care-l conduce este că starea de alertă să fie prelungită cu încă o lună. (News.ro)

3. România este țara împotriva căreia Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a soluționat în 2019 cele mai multe investigații privind managementul și cheltuirea fondurilor europene. Mai mult de o zecime din totalul de 100 de dosare se referă la fraude cu fonduri europene în țara noastră, potrivit raportului OLAF pe 2019. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: Galaxy Z Fold2 reprezintă un progres față de primul model, însă, Samsung mai are de lucru până să dezvolte un device mainstream de acest gen. Dispozitivul de $2.000 este dificil de folosit când nu este pliat, în primul rând din cauza grosimii, iar camerele foto sunt mai slabe decât cele de pe Galaxy S20. (The Verge)

4. Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna august, de la 2,8% în luna iulie, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. Mărfurile alimentare s-au scumpit în luna august cu 3,48%, faţă de decembrie 2019, în timp ce preţul serviciilor a urcat cu 2,15%. Mărfurile nealimentare au scăzut cu 0,09%. (Profit.ro)

5. România a rămas pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea TVA și în 2018, cu un deficit de încasare de aproape 34%, mult peste media la nivelul blocului comunitar. Comisia Europeană estimează că deficitul de încasare se va adânci considerabil în acest an, pe fondul pandemiei. Diferența dintre veniturile din TVA preconizate și sumele încasate efectiv la buget s-a situat la 33,8% în 2018, față de un deficit mediu de 11% în UE. (Profit.ro)

Una din Cronica Juridica: Uniunea Națională a Barourilor din România a anunțat că s-a votat proiectul de lege care prevede extinderea prerogativelor avocaților. După intrarea în vigoare a legii, avocații pot atesta înscrisuri în materie comercială, pot solicita și primi certificate de cazier judiciar și de stare civilă, putând semna pentru clienții comercianți în relațiile cu Registrul Comerțului. (Link)

6. Banca Comercială Română (BCR) anunță că primește, începând de astăzi, cereri pentru programul „Noua Casă”. Banca are la dispoziție garanții de stat de 450 de milioane de lei. BCR oferă credite cu dobândă de 2% + IRCC (2,41%) și fără costuri pentru analiza dosarului. Avansul minim este de 5% pentru locuințe de până la 70.000 euro, echivalent lei, și 15% pentru locuințe cu valori între 70.000 si 140.000 de euro, echivalent lei. Suma maximă care poate fi obținută poate ajunge la 119.000 euro, iar termenul maxim de acordare este de 30 de ani. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportiva: După meciurile de azi-noapte, s-au stabilit și celelalte două semifinale de la US Open. Acestea sunt Daniil Medvedev – Dominic Thiem, la masculin, respectiv Serena Williams – Victoria Azarenka, la feminin.

7. Numărul cazurilor noi de infecție cu noul virus au scăzut cu 13% săptămâna trecută în Statele Unite, ajungând la o medie de 37.000 pe zi. (Axios)

8. Vladimir Putin s-a angajat să înfiinţeze o comisie de anchetă cu privire la starea de rău a opozantului său Aleksei Năvâlnîi. Anunțul a fost făcut de premierul italian Giuseppe Conte, după o discuție cu liderul de la Kremlin. (News.ro)

9. 27% a fost creșterea trecută în dreptul înmatriculărilor de mașini electrice pe piața din România în primele opt luni ale anului. În acest interval au fost înmatriculate 1.162 de vehicule electrice. (Automarket)

10. Populaţiile de animale sălbatice au scăzut cu peste două treimi în 50 de ani, potrivit unui raport amplu realizat de grupul World Wildlife Fund (WWF). Raportul arată că acest „declin catastrofic” nu dă semne de încetinire şi avertizează că natura este distrusă de oameni cu o viteză fără precedent. Natura este „în cădere liberă” pe măsură ce ardem păduri, pescuim mai mult decât necesar şi distrugem zonele sălbatice, a spus Tanya Steele, director la WWF. (News.ro)

Fotografia serii – Coperta reviste Time, ediția de săptămână viitoare:

Ți-ar mai putea plăcea
Lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat: Grecia a intrat în zona galbenă – Cronica serii
Banca Națională va reduce rata dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău