Cronica serii – Președintele Iohannis s-a hotărât, vom avea referendum pe justiție o dată cu alegerile europarlamentare

1. Preşedintele Klaus Iohannis s-a hotărât și a declarat astăzi că va convoca un referendum pentru justiție pe 26 Mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, fiindcă „aşa nu se mai poate”. „Votul este fundamentul democraţiei şi sursa legitimităţii acţiunilor oricărui om politic. De ce vă este frică de referendum, domnilor PSD-işti? De ce amenințați că faceți secții separate de vot?”, a întrebat preşedintele. Iohannis nu a anunțat care va fi întrebarea sau întrebările acestui referendum. (Hotnews)

2. Guvernul Statelor Unite, prin Departamentul pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană, a dat în judecată Facebook deoarece le-a permis agențiilor imobiliare să limiteze cine poate vedea reclamele pe rețeaua socială. Facebook este acuzată de discriminare ilegală bazată pe rasă, culoare, origine, religie și altele. (WSJ)

3. Rata de ocupare a populației cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din România, un indicator al gradului în care populația este activă din punct de vedere economic, a scăzut, în al patrulea trimestru al anului trecut, la 69,5%, de la 71,3% în trimestrul anterior, sub ținta fixată pentru 2020, care prevede o rată de ocupare de minimum 70%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

4. Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, a declarat astazi că legea nu permite decât secţii de votare diferite pentru referendum şi alegerile europarlamentare. De fapt, Legea 3/2000 privind referendumul prevede contrariul. Liderul PNL Ludovic Orban consideră că liderii PSD nu se dezmint şi cochetează cu infracţiuni legate de referendum, el susţinând că secţiile de votare sunt în mod obligatoriu comune, conform Legii referendumului. (News.ro)

5. În ultimii trei ani diferența dintre cât câștigă un bărbat și cât câștigă o femeie, în Statele Unite, s-a redus cu doar 3 centi, ceea ce înseamnă că pentru fiecare dolar câștigat de un bărbat, o femeie câștigă $0,79, în creștere de la $0,76. (Link)

6. Parlamentul European (PE) confirmă interzicerea produselor din plastic de unică folosinţă din 2021, fiind vorba despre tacâmuri, farfurii, paie, beţişoare pentru urechi, recipiente pentru alimente şi băuturi. Parlamentul a votat cu 560 de voturi „pentru”, 35 „împotrivă” şi 28 de abţineri acordul convenit cu miniştrii UE. (News.ro)

7. Oficialii britanici au acuzat Huawei Technologies de faptul că nu a reușit să remedieze problemele de securitate ale produselor sale și au declarat că firma nu și-a demonstrat angajamentul de a le rezolva în ciuda numeroaselor avertizări. Constatările, conținute într-un raport publicat astăzi, pun presiune pe gigantul chinez de telecomunicații, acuzat deja de autoritățile americane că echipamentele sale reprezintă o amenințare la adresa securității cibernetice. (WSJ)

8. Vice Media a acceptat să achite 1,8 milioane de dolari către 675 de foști angajați pentru a pune punct unui proces în care era acuzată că în mod constant a plătit cu mult mai puțin femeile decât bărbații, potrivit Variety. (Profit.ro)

9. Un juriu federal american a acordat miercuri o despăgubire de 80 de milioane de dolari unui bărbat din California care acuză că erbicidul Roundup al grupului Monsanto l-a îmbolnăvit de cancer, într-un caz care potrivit avocaţilor acestuia ar putea contribui la stabilirea rezultatului a sute de procese similare. (News.ro)

10. NASA și Agenția Spațială Europeană le plătesc $19.000 participanților la un studiu pentru a sta în pat timp de 60 de zile. Studiul își propune să analizeze limitarea mișcării pentru a ajuta la înțelegerea impactului asupra sănătății a perioadelor lungi petrecute în spațiu de astronauți. Cercetătorii au început studiul săptămâna aceasta, în Germania, cu 12 bărbați și 12 femei. (NBC)

Fotografia serii – Prințul Charles și Camilla în vizită la Havana, Cuba. Alexandre Meneghini/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Dacian Cioloş atacă PSD și PNL spunând că reprezintă o clasă politică veche
Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat folosirea vaccinului anti-Covid de la Moderna pentru copiii cu vârste între 12 şi 17 ani – Cronica serii