Cronica serii – Protestul ”România vrea autostrăzi” a activat astăzi toată țara

1. Protestul ”România vrea autostrăzi”, derulat astazi, timp de 15 minute, a însemnat trafic blocat în centrul Capitalei, dar şi pe mai multe drumuri importante din ţară. În marile oraşe, oamenii au întrerupt activitatea şi au ieşit în pieţele centrale cerând îmbunătăţirea infrastructurii rutiere. În Bucureşti, tinerii au făcut un lanţ uman în Piaţa Universităţii afirmând că nu mai vor ca România să funcţioneze pe principiul ”merge şi aşa”. Şi angajaţii Reprezentanţei Comisiei Europene au întrerupt activitatea, precizând că, în perioada 2014-2020, 6.3 miliarde de euro au fost puse la dispoziţia României pentru proiecte de infrastructură, dar proiectele care se derulează sunt din perioada financiară 2007-2013, care nu au fost finalizate la timp. (News.ro)

2. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că PSD a picat şi ultimul test al reponsabilităţii, remarcând că legea bugetului de stat, pe care o trimisese la Parlament pentru reexaminare, a ajuns la promulgare neschimbată. Imediat după declaraţie, Administraţia prezidenţială a anunţat că preşedintele a semnat decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2019. PSD a afirmat, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul de stat pe 2019, că acesta ar trebui să îşi ceară scuze că a blocat nejustificat bugetul, calificând atitudinea preşedintelui drept „un joc electoral meschin, pe spatele tuturor românilor”. (News.ro)

3. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că o va propune pe Rovana Plumb să ocupe prima poziţie pe lista pentru alegerile europarlamentare, dar susţine că decizia finală aparţine Comitetului Executiv. Surse din interiorul PSD, citate de G4Media, au afirmat că Rovana Plumb va fi propusă pentru a ocupa un post de comisar european. (News.ro)

4. Omul de afaceri Ştefan Mandachi, iniţiatorul protestului ”România vrea autostrăzi”, a declarat astazi, la inaugurarea primului metru de autostradă din Moldova, pe care l-a construit din banii săi, că nu a trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate. ”Avem o şansă unică să restartăm România acum”, a spus Mandachi, apreciind că nu se va ”lecui” până când nu va exista autostradă la Suceava. (News.ro)

5. Reprezentantul unei firme austriece a încheiat cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în care a precizat că i-a dat peste 2,1 milioane de euro fostului ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, pentru a interveni pe lângă ministrul Transporturilor pentru plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa. Acelaşi om de afaceri a dat peste 1,1 milioane de euro secretarului de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascălu. (News.ro)

6. Numărul mediu al pensionarilor din România a fost de 5,197 milioane în ultimul trimestru al anului trecut, în scădere cu 4.000 faţă de trimestrul precedent, în timp ce pensia medie a crescut la 1.223 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

7. Grupul Volkswagen și fostul său director general Martin Winterkorn au fost dați în judecată de Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC), sub acuzația de ”fraudare masivă” a investitorilor, prin vânzarea de obligațiuni înainte de izbucnirea scandalului emisiilor. Potrivit plângerii civile înregistrate aseara la un tribunal din San Francisco, Volkswagen a emis pe piața americană, în perioada aprilie 2014-mai 2015, obligațiuni și titluri garantate prin active în valoare de $13 miliarde, într-o perioadă în care directorii știau că peste 500.000 de vehicule diesel din SUA depășeau cu mult normele referitoare la emisii. (Profit.ro)

8. Consumul a 300 miligrame de colesterol dietetic pe zi, ceea ce înseamnă mai puțin de două ouă, crește cu 17% riscul apariției unor boli cardiovasculare și cu 18% riscul decesului din orice cauză, relevă un studiu realizat pe aproape 30.000 de persoane din Statele Unite, pe parcursul a șapte ani. (WSJ)

9. Astăzi s-au stabilit meciurile din sferturile de finală ale Ligii Campionilor: Ajax Amsterdam – Juventus Torino, Liverpool – FC Porto, Tottenham Hotspur – Manchester City, FC Barcelona – Manchester United.

10. Concertul pe care trupa americană Red Hot Chili Peppers îl va susţine în această seară, la piramidele din Giza, va putea fi urmărit live pe conturile de YouTube, Facebook şi Twitter ale grupului, începând cu ora 20.00, ora României. (News.ro)

Fotografia serii – Jandarmi din Canakkale, Turcia, surprinși călare, Anadolu Agency/Getty Images:

Promo: Intră în Clubul Pasionaților de Vin, primești 4 sticle de vin premium, transport gratuit pentru comenzi și prețuri preferențiale pentru o selecție amplă de vinuri. Detalii aici.

Ți-ar mai putea plăcea
Omenirea va genera 3,4 miliarde tone de deșeuri solide în 2050 – Cronica serii
Cronica serii – Justiția interzice adunările publice din piețe sau de lângă instituții dacă nu sunt declarate în prealabil
Un comentariu
  • C-tin
    mart. 15,2019 la 2019-03-15T23:24:02+02:000000000231201903

    Cel mai nasol lucru e ca l-a ”activat” pe Porcar ca niciodata. A intrat in sevraj la ideea ca la urmatoarele alegeri va pierde Moldova, cea care a fost tot timpul rosie…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău