Cronica serii – Putin: Da, mi-am dorit sa castige Trump alegerile

1. Președintele rus Vladimir Puțin a declarat, în timpul conferinței comune cu președintele american, Donald Trump, că și-a dorit ca Trump să câștige alegerile prezidențiale din 2016 pentru că a promis că va aduce la normalitate relațiile americano-ruse.

2. Datoria publică a ajuns la 33,175 miliarde euro după primele cinci luni, în scădere cu 359 milioane euro față de finalul anului trecut în timp ce datoria externă totală a României a crescut, în aceeași perioadă, față de finalul anului trecut, cu 2,56 miliarde euro, la 96,04 miliarde euro, potrivit datelor publicate BNR. (Profit.ro)

3. Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a avut astăzi trei declarații interesante:

  • pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de maine nu se află adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi amnistierea unor fapte penale, el precizând că formaţiunea din care face parte nu a promovat aşa ceva. (News.ro)
  • propunerile legislative ale parlamentarilor ALDE sunt refuzate de către Guvern, după care miniştrii de resort se laudă în public că vor iniţia acte normative pe acele teme. (News.ro)
  • ceea ce şi-a dorit ALDE să apară în legea offshore nu se regăseşte şi se impune “o intervenţie de urgenţă pe actul normativ”, el spunând că în Coaliţia PSD-ALDE nu a existat dialog pe acest act normativ. El a mai explicat că propunerile ALDE au fost avizate negativ de Guvern, iar parlamentarii ALDE au fost puşi într-o “situaţie delicată”. (News.ro)

4. Tarom a semnat astazi, la Londra, contractul prin care achiziționează cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru companie. Cele cinci avioane au un preț de catalog de 586 milioane dolari și vor fi livrate până în anul 2023. (Profit.ro)

5. Millennials din Norvegia sunt printre puținii din țările dezvoltate care au beneficiat de o creștere a veniturilor, de 13%, comparativ cu cei din generația precedentă, Generația X. Cei din SUA au avut o scădere de 5%, cei din Germania de 9%, iar pentru cei din țările Europei de Sud scăderea se apropie de 30%. (BBC)

6. Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3,018 miliarde euro în primele cinci luni ale acestui an, cu 15,8% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ritm de creştere mai mare decât cel înregistrat după primele patru luni ale anului, potrivit datelor BNR. (News.ro)

7. În ultimii 3 ani, procentul copiilor între 6 și 12 ani din Statele Unite care joacă fotbal european constant a scăzut cu 14%, ajungând la 2.3 milioane. (NYTimes)

8. Producătorul britanic de motoare Rolls-Royce a proiectat un sistem de propulsie pentru un taxi zburător şi caută parteneri pentru dezvoltarea unui astfel de vehicul, care ar putea fi lansat pe piaţă cel mai devreme la începutul deceniului viitor. Rolls-Royce a anunţat că a creat planurile pentru un vehicul electric cu decolare şi aterizare verticală, respectiv un taxi zburător care ar putea transporta 4-5 oameni, cu o viteză de până la 402 kilometri pe oră, pe o distanţă de aproximativ 800 kilometri. (Engadget)

9. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat astăzi, la Beijing, unde se afla pentru summitul UE-China, că Statele Unite, China şi Rusia au datoria să nu înceapă războaie comerciale cerând celor trei state să reformeze Organizaţia Mondială a Comerţului. (WashingtonPost)

10. Primarul PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache, a postat pe pagina sa de Facebook un clip video în care prezintă măsurile luate de primărie în cei doi ani de mandat în domeniul sănătăţii şi în învăţământ. Tudorache o ironizează pe Gabriela Firea, spunând că a văzut că în aceste zile „se poartă filmuleţele de bilanţ ale primarilor bucureşteni”, aşa că se alătură şi el. (News.ro)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
“Joker” are cele mai multe nominalizări la Oscarurile din acest an – Cronica serii
Cronica serii – Bursele din toată lumea continuă scăderea

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău