Cronica serii – Numărul nou născuților din România a fost anul trecut cel mai scăzut din ultimii 50 de ani

Scurte: Klaus Iohannis a primit anul trecut, cadou, un ceas în valoare de 38.000 euro; Băncile centrale au făcut în 2018 cele mai mari achiziții de aur din ultimele 5 decenii; Vânzările Alibaba au înregistrat în trimestrul 4 cea mai slabă creștere din ultimii trei ani; Patriarhul Daniel a primit titlul de cetăţean de onoare al Bucureștiului; Consiliul General al Capitalei a aprobat planul pentru pasajul de la Doamna Ghica, iar 11,3% dintre români nu îşi permit să îşi încălzează locuinţele dar portughezii, italienii și bulgarii au probleme mai grave.

1. Anul trecut în România s-au născut cei mai puțini copii din ultima jumătate de secol, potrivit datelor oficiale disponibile și a celor obținute de Edupedu.ro. Practic, de la decretul dat în 1966 de Nicolae Ceaușescu, nu s-au mai născut atât de puțini copii într-un singur an. (Link)

2. Un adevărat ping pong comunicațional a avut loc în ultimele 20 de ore între Ministerul Sănătății și compania Apa Nova, cea care furnizează serviciul de apă în București. Concluzia ministrului Sănătății, din această după amiază, este că rezultatele analizelor de laborator făcute de Direcţia de Sănătate Publică arată că nivelul clorului în apa din reţeaua publică a Capitalei este în limitele admise. (News.ro)

3. Economia Italiei a reintrat în recesiune în ultimul trimestru al anului trecut, relevă datele publicate astazi de biroul de statistică Istat. Produsul intern brut (PIB) s-a contractat cu 0,2% în perioada Octombrie-Decembrie 2018, după un declin de 0,1% în precedentele trei luni, astfel că a treia mare economie din zona euro a reintrat în recesiune technică (Profit.ro). Creșterea economiei Franței a încetinit anul trecut la 1,5%, de la 2,3% în 2017, arată datele preliminare publicate de Institutul Național de Statistică (Insee). Guvernul de la Paris estima o creștere de 1,7% în 2018. (Profit.ro)

4. Armata rămâne fără şef după ce MApN a obţinut în instanţă suspendarea decretului prin care mandatul lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării a fost prelungit. Curtea de Apel Bucureşti a decis astazi suspendarea decretului privind numirea lui Ciucă în procesul în care MApN a cerut „anulare actului administrativ si suspendarea deciziei nr. 1331/28.12.2018”, pârâţi fiind preşedintele Klaus Iohannis şi Administraţia Prezidenţială, acţiune depusă în 11 ianuarie. Decizia nu este definitivă. (News.ro)

5. Pentru prima dată după 2014, numărul de SRL-uri înmatriculate în București a scăzut, minusul fiind de 3,76%. La nivel național, numărul de societăți cu răspundere limitată înmatriculate în România în perioada Octombrie-Decembrie 2018 a crescut cu aproximativ 43% în raport cu aceeași perioadă a anului 2017. (Profit.ro)

6. Rata șomajului în Decembrie 2018 a scăzut la 3,8% față de luna precedentă, arătă datele transmise de Institutul Național de Statistică. Scăderea vine după ce în Noiembrie 2018 rata șomajului scăzuse la 3,9%, față de luna precedentă. (Profit.ro)

7. Negociatorii chinezi, prezenți la Washington pentru discuțiile cu partea americană legate de tarife, au propus o nouă întâlnire dintre cei doi președinți, Donald Trump și Xi Jinping, luna viitoare, la Hainan, în China. Președintele american a scris pe Twitter că este deschis unei noi întâlniri cu omologul său chinez. (WSJ)

8. Consiliul Concurenței a sancționat șapte mari comercianți de produse alimentare din România (3 retaileri – Auchan, Cora și Carrefour – și 4 furnizori ai acestora – îmbuteliatorul Pepsi, divizia Snacks a PepsiCo, deținătorul mărcilor Doncafé și Amigo și un producător și distribuitor de înghețată și lipie libaneză) cu amenzi în valoare totală de aproape 19 milioane euro, cu acuzația că s-ar fi înțeles pentru fixarea unor prețuri. Cora acuză că decizia a fost luată fără „o minimă analiză economică“, iar Carrefour a recunoscând fapta, primind o amendă mai mică. (Profit.ro)

9. Microsoft și-a anunțat rezultatele financiare pe ultimul trimestru: venituri de $32,5 miliarde, în creștere cu 12% față de perioada similară a lui 2017, profit de 10.2 miliarde, în creștere cu 18%. Toate diviziile au crescut, cel mai mare procent înregistrându-se la Azure, divizia de cloud, creștere de 76%. Vânzarile Windows OEM au scăzut cu 5%. (Link)

10. Tribunalul București a decis suspendarea Regulamentului de încasare a taxei de habitat în Sectorul 2 al Capitalei, a anunțat USR într-un comunicat. Consilierii locali ai USR au atacat în instanță taxa în cuantum de 159 de lei/persoană/an, instituită de Consiliul Local al Sectorului 2, consiliu controlat de primarul PSD, Mihai Mugur Toader. În prezent, bucureștenii din sectoarele 1 și 3 au taxă zero pentru gunoi, iar singurul sector care încercase introducerea unei taxe de habitat a fost Sectorul 4, însă și acolo această taxă a fost anulată în instanță. (G4Media)

Bonus: Sundar Pichai, CEO-ul Google, le-a acordat un interviu celor de la Hotnews (Link)

Fotografia serii – O fetiță poartă o mască pe față pentru a se proteja împotriva poluarii, Bangkok, Thailanda, Narong Sangnak/EPA:

Daca sunteti interesati sa sponsorizati Cronica o puteti face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Israelul a acceptat amânarea ofensivei în Gaza, la cererea Statelor Unite – Cronica serii
Miercuri se anunță primul protest al angajaților din HORECA – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău