Cronica serii – România stă cel mai prost din regiune în cazul unei crize economice

1. Indicatorii macro-economici ai României arată cel mai rău din regiune și autoritățile ar avea la dispoziție cele mai puține unelte să întâmpine o contracție economică la nivel global, arată un raport al ING Bank. Problemele României vin din cheltuielile guvernamentale ridicate și din poziția externă dezechilibrată, ceea ce lasă puțin loc de manevră într-o perioadă cu patru rânduri de alegeri și cu un leu sub presiune, consideră analiștii băncii olandeze. (Profit.ro)

2. Economia americană a adăugat, în Martie, 196.000 noi locuri de muncă. Rata șomajului rămâne la 3,8%, puțin peste recordul istoric de 3,7%, atins în toamna anului trecut. (WSJ)

3. Premierul britanic Theresa May a cerut o amânare a Brexitului până la 30 iunie, într-o scrisoare trimisă astazi președintelui Consiliului European Donald Tusk. Această amânare suplimentară ar urma să-i permită să convingă Camera Comunelor să ratifice acordul retragerii încheiat de Londra și Bruxelles. (News.ro)

4. Veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut în ultimul trimestru al anului trecut cu 29,1% față de aceeași perioadă a anului anterior, până la 4.608 lei (989 euro) pe lună, dar cheltuielile s-au majorat cu 30,1%, la 3.981 lei (854 euro), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. În ultimul trimestru din 2017, veniturile medii ale unei gospodării au fost de 3.569 lei, iar cheltuielile – de 3.061 lei pe lună. (Profit.ro)

5. CEO-ul Boeing, Dennis Muilenburg, a admis, pentru prima oară, ca sistemele automate ale avioanelor au jucat un rol important în cele două prăbușiri ale avioanelor Boeing 737 Max, din Indonezia și Etiopia. (CNBC)

6. Samsung a înregistrat, pe trimestrul 1 al acestui an, cea mai mare scădere a profitului din ultimii 4+ ani, în special din cauza scăderii prețurilor de la chip-uri precum și a vânzărilor slabe a smartphone-urilor. Rezultatele preliminare arată o scădere de 60% a profitului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la $5,5 miliarde. (Bloomberg)

7. Tehnologia AI dezvoltată de IBM poate prezice, cu o acuratețe de 95%, dacă un angajat are în plan schimbarea locului de muncă. (CNBC)

8. Statele Unite au spionat, legal, compania chineză de comunicații Huawei, iar datele obținute vor fi folosite de procurorii americani în procesul intentat firmei. (Reuters)

9. Speranța de viață la nivel global a crescut cu 5 ani și jumătate în intervalul 2000-2016, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), subliniind că discrepanțele dinte țările cu venituri mari și cele sărace persistă. În timp ce speranța de viață pentru o persoană născută în 2000 era de 66,5 ani, o persoană care a venit pe lume în 2016 poate spera să trăiască până la vârsta de 72 de ani, precizează OMS cu ocazia publicării statisticilor mondiale din domeniul sănătății. (Profit.ro)

10. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat astăzi, referindu-se la ordonanţele pe tema codurilor penale, că ministrul Justiţiei Tudorel Toader trebuie să înţeleagă că nu mai poate continua aşa, că trebuie să înceteze cu această atitudine, că acesta a tot anunţat că va da nişte ordonanţe de urgenţă care de fapt nu s-au dat şi despre care nici nu crede că avea intenţia să le dea vreodată. Dragnea a precizat că este apanajul prim-ministrului să decidă în privinţa ministrului Justiţiei. (News.ro)

Promo: Numai până pe 7 aprilie mai poți prinde prețuri reduse la The Color Run Love Tour București, din 20 aprilie 2019, cea mai fericită cursă de 5 kilometri, plină de culoare, spumă și voie bună! Înscrieri pe TheColorRun .

Fotografia serii – Cei doi candidați rămași în cursă pentru președinția ucrainiană și-au făcut teste antidoping, în imagine este președintele în exercițiu, Petro Poroshenko, în momentul când îi este recoltat sângele. Gleb Garanich/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
FMI: Perspectivele economiei mondiale nu sunt atât de sumbre pe cât se preconiza în urmă cu trei luni – Cronica serii
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1% față de 2018 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău